Akademikerne om Løntrepart: Godt at aftalen er kommet i mål – nu må vi se fremad
Formand for Akademikerne Lisbeth Lintz er lettet over, at løntreparten endelig er overstået. Hun er tilfreds med, at jordemødrene bliver tilgodeset. Men set med Akademikernes øjne er det mest positive, at der igangsættes et arbejde om et nyt lønsystem med fokus på lokal løn. Det offentlige lønsystem er blevet et slidt kludetæppe. I stedet for at sætte endnu en lap på er tiden inde til at tale om et nyt og tidssvarende system.
Arbejdsmarkedets parter og regeringen har indgået en løntrepartsaftale. For Akademikerne – den ene af fagbevægelsens to hovedorganisationer – har formand Lisbeth Lintz været del af forhandlingerne.
Formanden er lettet over, at der nu endelig er en aftale. Og at den trods alt kom i mål, før overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor begynder om halvanden uge.
”Vi har hele tiden sagt, at vi nok skulle stille os solidarisk og ikke stå i vejen for, at andre personalegrupper end vores egne fik nogle ekstra penge. Men vi har også stået på, at den ekstraordinære situation ikke skulle blandes ind i de kommende overenskomstforhandlinger og for alvor forplumre den danske model. Hvor forhandlinger om løn jo altså er en to-parts-dans. Mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Så jeg er sådan set mest lettet over, vi er kommet i mål,” siger Lisbeth Lintz.
Et stort element i aftalen er, at der skal igangsættes et arbejde med at udforme fremtidens lønmodel i den offentlige sektor. Arbejdet skal være færdigt i midten af 2025, så det kan indgå i de efterfølgende overenskomstforhandlinger.
”Set med Akademikernes øjne er det mest positive, at der igangsættes et arbejde om et nyt lønsystem frem mod OK26. Det offentlige lønsystem er blevet et slidt kludetæppe. I stedet for at sætte endnu en lap på er tiden inde til at tale om et nyt og tidssvarende system.”
Ud af akademikernes 28 medlemsorganisationer er primært jordemødrene direkte påvirket af trepartsaftalen.
”Vi har arbejdet for at sikre jordemødrene en aftale om løntillæg, der svarer til sygeplejerskernes aftale. Det giver god mening, at det er lykkedes, fordi jordemødrenes udfordringer i forhold til fastholdelse på sygehusene svarer til de udfordringer, sygeplejerskerne oplever,” siger Lisbeth Lintz.
For Akademikerne har det været en rød linje at skulle indgå i en sammenkædning med andre grupper. Sammenkædning betyder, at alle faggrupper stemmer sammen om et overenskomstforlig, og at nogle grupper derfor kan blive omfattet af forliget, selv om de stemmer nej, fordi andre stemmer ja. I aftalen er det fremhævet, at aftaler på Akademikernes område ikke indgår i mæglingsforslaget på FH´s område.
”Jeg glæder mig over, at vi undgik de værste tidsler og især sammenkædning på tværs af hovedorganisationerne. Det er et afgørende element i den danske model, at forskellige faggrupper selvstændigt forhandler og tager stilling i forhold til den måde, de selv har valgt at gruppere sig. Det vil vi ikke gå på kompromis med,” siger Lisbeth Lintz.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt9.4.2025 14:26:49 CEST | Pressemeddelelse
Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum