Udenrigsministeriet

COP28: Danmark lancerer klimafinansiering for over ni milliarder kroner

Del

I dag på FN’s klimakonference, COP28, har Danmark lanceret et tiltag, der skal sætte skub i de private investeringer til den grønne omstilling. Konkret er der tale om initiativet Blended Finance for Energy Transition (BFET), hvor en række lande stiller offentlig kapital som sikkerhed for, at private aktører kan investere i den grønne omstilling. Danmark og USA bidrager hver især med ca. 100 millioner kroner, igennem en udbudsrunde drevet af USAID og USA’s særlige klimarepræsentant, John Kerrys, kontor.

På COP28 lancerede Danmarks klimaambassadør Thomas Anker Christensen klimafinansieringstiltaget med blandt med andet USA’s særlige klimarepræsentant, John Kerry.
På COP28 lancerede Danmarks klimaambassadør Thomas Anker Christensen klimafinansieringstiltaget med blandt med andet USA’s særlige klimarepræsentant, John Kerry.

Udover BFET har Danmark også lanceret Investment Mobilization Collaboration Arrangement (IMCA), som er et nyt samarbejdet mellem Finland, Danmark, Sverige og US. Det har til formål at rejse flere milliarder dollars i privat kapital til klimainvesteringer – inden 2026.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, udtaler:

”Der er et kæmpe behov for mere klimafinansiering i verden. En af årsagerne er, at usikkerheden for investorerne tit er for stor. Når vi blander offentlige og private midler, reducerer vi risikoen for de private investorer. Det øger deres incitament til for eksempel at investere i den teknologi, vi skal bruge til at sikre den grønne omstilling.”

Om BFET og IMCA

Midlerne fra Danmark og USA indgår som del af den samlede transaktion, der efter planen bliver på ca. 1,4 mia. USD, hvoraf ca. 40% er offentlige midler og 60% private midler. Udviklingsfinansieringsinstitutionerne fra Holland, Tyskland og USA deltager desuden som del af de offentlige midler. Midlerne fra Danmark investeres via Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og er, sammen med midlerne fra USAID og John Kerrys kontor, de mest koncessionelle offentlige midler i transaktionen. De 100 mio. kr. fra Danmark forventes jf. OECD DAC reglerne at mobilisere ca. 400-600 mio. kr. af de private midler i transaktionen, som indgår som del af regnskabet over Danmarks internationale klimafinansiering. De samlede midler ventes at blive investeret i produktion og distribution af vedvarende energi, energibesparelser, elektrificering af transport mv. og indgå som et væsentligt bidrag til en grøn omstilling, der også tager sociale hensyn.

IMCA bygger videre på erfaringerne fra BFET omkring udbud af fælles offentlige midler til mobilisering af privat kapital. Samlet set er ambitionen at mobilisere flere milliarder USD i privat kapital til klimafinansiering inden 2026. Et næste udbud fra USAID er netop lanceret på COP28. Her er ambitionen at mobilisere op til 500 mio. USD i privat kapital til tilpasningsindsatser og særligt med fokus på det afrikanske kontinent. Svenske Sida og IFU planlægger at bidrage med 50 mio. USD hver, så i alt 100 mio. USD kan bruges til at dække investeringsrisiko for den eller iblandt de fondsstrukturer, der vinder udbuddet.

For yderligere kontakt: Presserådgiver Lisa Christensen Presserådgiver Tlf. +45 41729062 / pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye