Netbanksvindlen eksploderer – vær på vagt for de kriminelle
Mens der i hele 2022 var samlet 3.897 sager om netbanksvindel i Danmark, så er det tal alene i første halvår 2023 vokset til 5.212 sager. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Til gengæld bremser bankerne de kriminelle i at slippe afsted med en stor del af pengene. Derfor er det stjålne beløb i første halvår af i år på samme niveau som sidste år, trods den store stigning i antallet af sager.
Telefonen ringer sent om aftenen. Det er fra banken. Eller politiet. Og den er helt gal, lyder det i røret. Du er ved at blive svindlet. Det sidste er korrekt. Du er ved at blive svindlet. For opkaldet er fra en kriminel, der udgiver sig for at være fra banken, politiet eller noget lignende. Og den kriminelle får overbevist ofret om, at der skal flyttes penge væk fra kontoen, fordi de ellers vil blive stjålet. Men i virkeligheden er det ikke hjælp, du får. Du er i fuld gang med at blive svindlet.
Denne type sager har efterhånden været kendt i en årrække. Men aldrig har der været så mange sager som i første halvår af 2023.
”De kriminelle har fundet ud af, at dette er en lukrativ metode. Vi er et samfund bygget op på tillid til hinanden. Og når de kriminelle udfordrer den tillid med løgnehistorier, så bliver vi udfordret. Det er derfor, det er vigtigt at være bevidst om, at de kriminelle gør de her ting – og de skyr ingen midler,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
Bankerne stopper mere og mere
Mens de kriminelle i hele 2022 på denne måde stjal 96,3 mio. kroner, så slap de i første halvår 2023 afsted med 54,5 mio. kroner.
”I forhold til, at der har været over dobbelt så mange sager, så har de kriminelle altså ikke haft held med at stjæle dobbelt så mange penge. Det skyldes blandt andet, at bankerne bliver bedre og bedre til at screene og detektere transaktioner,” siger Ulrik Nødgaard.
Der er dog grænser for, hvor meget bankerne kan stoppe. Og derfor er det utrolig vigtigt, at kunderne kender de kriminelles metoder og er på vagt.
”Bankernes tilpasser løbende deres svindelbekæmpelse i forhold til de verserende svindelscenarier. Men det er svært at identificere de sager, hvor kunden selv opretter og godkender overførsler. Det er derfor det er så vigtigt, at vi alle er på vagt overfor de kriminelle, så vi i fællesskab kan få dem stoppet,” siger Ulrik Nødgaard.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Danskere har tabt over 55 mio. kroner på investeringssvindel på bare et halvt år8.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Helt nye tal for investeringssvindel i første halvdel af 2024 er kedelig læsning. Hele 55,4 mio. kr. fik de kriminelle stjålet fra danskere, der troede de investerede pengene. Til sammenligning fik de kriminelle svindlet sig til 47,7 mio. kr. på investeringssvindel i hele 2023. Det viser Finans Danmarks nye tal.
Høringssvar - henlæggelse af beføjelser til Danmarks Nationalbank1.11.2024 11:54:43 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar om udkast til ny bekendtgørelse og støtter at TIBER-test fortsat forankres i Nationalbanken.
Finans Danmark sætter navn på ny administrerende direktør1.11.2024 10:25:52 CET | Pressemeddelelse
Lars Gert Lose bliver ny administrerende direktør i Finans Danmark
Rådet for Afkastforventninger offentliggør forventninger for 1. halvår 20251.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Rådet for Afkastforventninger har i dag offentliggjort nye halvårlige afkastforventninger for 1. halvår af 2025. Rådet har denne gang også genbesøgt de langsigtede afkastforventninger, der anvendes i prognoserne fra år 11 og fremefter.
Skoleklasser kan fra i dag tilmelde sig Pengeuge – og nu er efterskolerne også med1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner Pengeuge 2025 for tilmelding, hvor skoler kan ønske sig et besøg fra en bankrådgiver i uge 11 og lære eleverne om privatøkonomi. Som noget nyt udvides tilbuddet til også at gælde for 10. klasser og efterskoler i 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum