AIDS-Fondet

World AIDS Day: Lille stigning i nye tilfælde af hiv – mange testes for sent

Del

De senere år er antallet af nye hiv-tilfælde faldet markant, men i 2022 er der sket en lille stigning, det viser tal fra Statens Serum Institut. AIDS-Fondet mener, at flere skal testes tidligere.

I 1988 besluttede Verdenssundhedsorganisationen WHO at gøre den 1. december til World AIDS Day. Dagen er siden blevet en af de mest kendte internationale mærkedage.
I 1988 besluttede Verdenssundhedsorganisationen WHO at gøre den 1. december til World AIDS Day. Dagen er siden blevet en af de mest kendte internationale mærkedage. Foto: Andreas Beck

Antallet af nye hiv-tilfælde i Danmark har gennem en årrække været faldende, men sidste år så man en lille stigning. Det viser tal fra Statens Serum Institut, der i 2022 kunne registrere 115 nye tilfælde af hiv i Danmark, hvilket er en lille stigning i forhold til antallet af diagnoser i 2021 (81 personer). 

- Jeg er ikke så bekymret. Tallene er stadig relativt lave, og en del af stigningen kan forklares med, at nogle af dem, der ikke blev testet under corona-nedlukningerne har fået diagnosen i 2022, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet og fortsætter: 

- Samtidig er en del af de nye hiv-diagnoser givet til vores venner, der er flygtet fra krigen i Ukraine, og de er ikke en udtryk for en stigende udbredelse herhjemme.  

Behov for tidligere test
Opgørelsen fra Seruminstituttet viser også, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet. Mere end halvdelen (60%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge. 

- Der er behov for en ekstra indsats i forhold til test og rådgivning, når mere end halvdelen kommer ind med nedsat immunforsvar, og 22 af dem endda så meget, at de får en aids-diagnose oveni, fordi de reelt er syge, siger Lars Christian Østergreen. 

Han efterlyser en koordineret indsats for at få nedbragt mørketallet i Danmark, der ifølge Statens Serum Institut er på omkring 500 personer. De lever med hiv uden at vide det, og de risikerer dermed at blive syge, og samtidig kan de nå at smitte andre. 

- Vi ved, at halvdelen af dem, der har hiv uden at vide det, er mænd, der har sex med mænd. Det er en målgruppe, vi i forvejen når gennem Checkpoint, der er et specialiseret test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer. Derfor er der behov for at styrke dette tilbud, siger Lars Christian Østergreen. 

Han forklarer, at man effektivt kan nå den anden halvdel af mørketallet, hvis man i sundhedsvæsenet er mere opmærksomme på at tilbyde hiv-test, når man står overfor patienter med uforklarlige symptomer – eller sygdomme som kunne indikere hiv. 

- Det er ikke nogen nem opgave, men vi bliver nødt til at insistere på, at vi har værktøjerne til at nedbringe mørketallet og dermed bremse sygdommen. Det er vi nødt til, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne, siger Lars Christian Østergreen. 

Den 1. december er det World AIDS Day, hvor verden mindes de mange ofre for sygdommen og sætter fokus på fordommene om hiv - og den kamp vi endnu har foran os i Danmark og på verdensplan.

Fakta: 

Statens Serum Institut anslår at 6.800 personer lever med hiv i Danmark. 

Antallet af personer med hiv, der har fået diagnosen hiv, ligger på 6.300. 

Det vil sige at der er et mørketal på ca. 500 personer, som har hiv uden at vide det. 

Kontakter

AIDS Fondet

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye