En ny publikation i Nature Communications kan revolutionere behandlingen af Parkinsons patienter
Fremtidens behandling af Parkinsons sygdom har gennemgået enorm udvikling i de seneste år. Nu er der opstået et gennembrud i forskningen, der leverer de stærkeste resultater for både bivirkningsfri og langvarig behandlingseffekt ind til nu.

OBS: Nyheden er klausuleret til tirsdag den 5. december kl. 11.00
Resultaterne er netop offentliggjort i Nature Communications under titlen "Enhanced production of mesencephalic dopaminergic neurons from lineage-restricted human undifferentiated stem cells."
I de nye forskningsresultater har DANDRITE-gruppeleder og lektor Mark Denham udviklet en metode, der sikrer meget højere renhed af de såkaldte dopamin-celler, som er afgørende i forbindelse med Parkinsons sygdom.
"Stamceller tilbyder lovende potentiale for behandling af Parkinsons sygdom ved at transformere sig til specifikke nerveceller. Præcisionen af denne transformation udgør imidlertid en betydelig udfordring med nuværende metoder, hvilket resulterer i lav renhed," forklarer Mark.
At opnå høj renhed er afgørende for effektivt at genoprette bevægelse hos patienter.
I Denham Lab blev stamceller genetisk modificeret for at forhindre dem i at danne de forkerte typer af nerveceller. De nyudviklede stamceller har en forbedret evne til at producere de specifikke nerveceller, der kræves for behandling af Parkinsons, kendt som dopaminerge celler.
Desuden viser forskerne, at de genetisk modificerede stamceller førte til genoprettelse af bevægelse hos dyremodeller. Dette gennembrud er en potentiel ny terapeutisk tilgang til behandling af Parkinsons sygdomspatienter.
Eksperimenter på rotter har vist, at både mængden og renheden af dyrkede stamceller er afgørende for antallet og varigheden af behandlinger.
"Ved hjælp af vores genetisk modificerede celler genererer vi en højere renhed af dopamin-celler. For patienter vil dette reducere restitutionstiden og mindske risikoen for tilbagefald og medicinbrug. Mit mål er at hjælpe patienter med at undgå medicin, hvilket kræver høj renhed. Så næste skridt er at overføre min metode til kliniske forsøg," siger Mark.
Nøgleord
Kontakter
For mere information, kontakt:
Mark Denham
mden@dandrite.au.dk
23982078
Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20975788
Om DANDRITE
The Danish Research Institute of Translational Neuroscience (DANDRITE) was established by Lundbeckfonden and Aarhus University in 2013 and performs basic and translational research in the brain and the nervous system.
DANDRITE is located at the Department of Biomedicine and the Department of Molecular Biololy and Genetics.

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum