Udenrigsministeriet

COP28: Danmark støtter de mest klimasårbare lande med 350 mio. kr.

Del

I dag annoncerede Statsminister Mette Frederiksen Danmarks bidrag til en ny fond for klimarelaterede tab og skader på 175 millioner kroner, der skal hjælpe de udviklingslande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. Fonden er netop vedtaget på COP28.

”Klimaforandringernes konsekvenser som orkaner, tropiske storme, skovbrande og stormflod rammer særligt verdens mest sårbare udviklingslande. Der er et kolossalt behov for hjælp og støtte, og det behov bliver kun større fra nu af. Derfor er det virkelig godt, at vi nu er nået til enighed på COP28 om en ny fond. Det er noget vi fra dansk side har arbejdet hårdt for. De rige lande skal tage et større ansvar og bidrage mere til de tab og skader, som klimaforandringerne forårsager – særlig i de mest sårbare egne af kloden”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Den nyligt vedtagne fond for tab-og-skader hjælper lande, der rammes af pludselige klimaskabte katastrofer. Men også lande, der er rammes af tab forårsaget af langsomt stigende vandstand, der truer med at udslette lavtliggende østater eller uafvendelig tørke, der fjerner livsgrundlaget inden for landbrug og kvægavl, når ørkenen spreder sig.

Ud over fonden, støtter regeringen andre projekter om tab og skader med yderligere 175 millioner kroner. De penge går blandt andet til et initiativ, der skal understøtte adgang til varslingssystemer for alle inden 2027. Initiativet blev lanceret af FNs Generalsekretær under COP27 og har til formål at beskytte sårbare befolkninger ved at forbedre adgangen til tidlig varsling og vejrinformation, og derved styrke klimaberedskab og respons på lokalt niveau.

Sidste år lancerede Danmark som det første land en dedikeret tab-og-skader pakke på 100 mio. kr. Danmark er medformand for den Internationale Warszawa Mekanismes Eksekutivkomité for tab og skader og har været et aktivt medlem af den internationale komité, som har udarbejdet forslaget om den nye tab-og-skader fond.

Danmark var desuden det første land der gav tilsagn om støtte til Santiago Netværket (Netværk der giver teknisk støtte til udviklingslandene) for tab og skader i 2021 på COP26.

Danmark er derved gået forrest for at imødekomme sårbare lande i deres bestræbelser på at håndtere tab og skader, og er det altså også med et bidrag til den nye fond, som nu bliver til virkelighed på COP28.

Pressekontakt: 33 92 19 43 / pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye