COP28: Danmark støtter de mest klimasårbare lande med 350 mio. kr.
I dag annoncerede Statsminister Mette Frederiksen Danmarks bidrag til en ny fond for klimarelaterede tab og skader på 175 millioner kroner, der skal hjælpe de udviklingslande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne. Fonden er netop vedtaget på COP28.
”Klimaforandringernes konsekvenser som orkaner, tropiske storme, skovbrande og stormflod rammer særligt verdens mest sårbare udviklingslande. Der er et kolossalt behov for hjælp og støtte, og det behov bliver kun større fra nu af. Derfor er det virkelig godt, at vi nu er nået til enighed på COP28 om en ny fond. Det er noget vi fra dansk side har arbejdet hårdt for. De rige lande skal tage et større ansvar og bidrage mere til de tab og skader, som klimaforandringerne forårsager – særlig i de mest sårbare egne af kloden”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Den nyligt vedtagne fond for tab-og-skader hjælper lande, der rammes af pludselige klimaskabte katastrofer. Men også lande, der er rammes af tab forårsaget af langsomt stigende vandstand, der truer med at udslette lavtliggende østater eller uafvendelig tørke, der fjerner livsgrundlaget inden for landbrug og kvægavl, når ørkenen spreder sig.
Ud over fonden, støtter regeringen andre projekter om tab og skader med yderligere 175 millioner kroner. De penge går blandt andet til et initiativ, der skal understøtte adgang til varslingssystemer for alle inden 2027. Initiativet blev lanceret af FNs Generalsekretær under COP27 og har til formål at beskytte sårbare befolkninger ved at forbedre adgangen til tidlig varsling og vejrinformation, og derved styrke klimaberedskab og respons på lokalt niveau.
Sidste år lancerede Danmark som det første land en dedikeret tab-og-skader pakke på 100 mio. kr. Danmark er medformand for den Internationale Warszawa Mekanismes Eksekutivkomité for tab og skader og har været et aktivt medlem af den internationale komité, som har udarbejdet forslaget om den nye tab-og-skader fond.
Danmark var desuden det første land der gav tilsagn om støtte til Santiago Netværket (Netværk der giver teknisk støtte til udviklingslandene) for tab og skader i 2021 på COP26.
Danmark er derved gået forrest for at imødekomme sårbare lande i deres bestræbelser på at håndtere tab og skader, og er det altså også med et bidrag til den nye fond, som nu bliver til virkelighed på COP28.
Pressekontakt: 33 92 19 43 / pressevagten@um.dk
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd20.12.2024 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.12.2024 13:37:29 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. december 2024 kl. 10.15.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.12.2024 12:31:23 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde onsdag den 18. december kl. 11.45.
Europaministeren i Prag for at høre om tjekkiske EU-prioriteter11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under besøget møder europaminister Marie Bjerre sin tjekkiske kollega, europaminister Martin Dvořák.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum