Folkekirkens Nødhjælp

COP’en starter med en historisk sejr for de mest klimaudsatte

Del
Francis Botha (NCA/DCA) - ikke til deling

COP28 er knapt gået i gang, og alligevel ligger der nu en historisk aftale på bordet. Verdens lande er blevet enige om betingelserne for tab-og-skade fonden, der skal hjælpe med at håndtere skaderne i samfund efter klimakatastrofer. Når ulykken er sket og har smadret folks liv. En form for global forsikringsordning. Folkekirkens Nødhjælps klimachef, Mattias Söderberg, siger:

”Det er en historisk sejr for verdens mest klimaudsatte samfund, der nu får en form for global forsikringsordning, når først ulykken er sket og de har mistet alt, hvad de ejede. Det er en fond rettet mod mennesker i klimaudsatte lande, der ikke har adgang til private forsikringer eller nationale støtteordninger. Så med beslutningen markerer verdens lande, at mennesker, der bliver ramt af klimakatastrofer, ikke skal stå alene. Der vil findes støtte og hjælp at hente i den nye fond.”

Debatten om tab-og-skade begyndte allerede i 1991, hvor det lille ø-rige, Vanuatu, begyndte at spørge ind til, hvem der skulle betale regningen for klimakatastroferne. Nu, mere end 30 år senere, har en fond materialiseret sig. Mattias Söderberg ser det som et skridt i den rigtige retning, men maner også til besindelse:

”Enigheden om tab-og skade fonden er et politisk vigtigt resultat, der kan åbne op for bedre samarbejde og dialog i den internationale klimadebat og i de videre forhandlinger på COP28. Men det er klart, at fonden slet ikke rækker til de massive klimaødelæggelser, verden står midt i, og som kun bliver værre og værre. Der er brug for langsigtet stabil finansiering til de mange millioner mennesker, der får deres liv smadret af ekstremt vejr.”

Der har indtil videre kommet løfter på over to milliarder kr. til fonden, og det er meget muligt, at der kommer flere penge i løbet af de kommende dage. Også Danmark lover at bidrage til fonden.

Selvom bidrag til fonden er en god måde at starte COP’en på, er Mattias Söderberg bekymret for, hvad aftalen får af betydning for de kommende forhandlinger:

”Vi får at se, hvad enigheden om tab-og-skade fonden får af betydning for de videre forhandlinger på COP28 af mødet. Vores bekymring er, at beslutningen måske kan bruges taktisk til at blokere for vigtige beslutninger om reduktion af fossile brændstoffer og finansiering af klimatilpasning, som jo også er kæmpe udfordringer.”

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

13 førende nødhjælpsorganisationer i Gaza i fælles opråb: Israelske angreb og manglende adgang forhindrer vores humanitære indsats, i strid med folkeretten15.7.2024 12:33:28 CEST | Pressemeddelelse

Den israelske militæroperation i Gazastriben er eskaleret dramatisk den seneste uge med massive ødelæggelser og voksende humanitære behov til følge. Israelske bombardementer af FN-drevne skoler, der fungerer som tilflugtssted, samt af Al Mawasi-lejren, i den tætbefolkede såkaldte "sikkerhedszone", er blandt de seneste angreb med store civile tabstal. Såkaldte "evakueringsordrer" mod Khan Yunis og Gaza by, har udløst yderligere trangsforflyttelser og presset civile sammen i overfyldte ressourceforladte områder. Og alt imens at levering af nødhjælp blokeres, forværres den humanitære katastrofe dag for dag. I "Gaza Humanitarian Snapshot" giver 13 nødhjælsorganisationer, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, i dag et samlet billede af de enorme udfordringer, der spærrer for en effektiv humanitær indsats i Gaza. Jonas Nøddekær, Generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp siger: ”Adgangen for Folkekirkens Nødhjælp til at hjælpe i Gaza er blevet alvorligt forværret de seneste uger: de sydlige og nordli

Folkekirkens Nødhjælp: Flyafgift skal sikre østaters overlevelse10.7.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere østater er tæt på at skylle i havet på grund af klimaforandringerne, og får ikke den nødvendige hjælp fra det internationale samfund. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp tager nogle af de værst ramte lande, Samoa og Vanuatu, nu initiativer til at skaffe flere penge til klimatilpasning og klimarelaterede katastrofer. Et af forslagene til nye initiativer er afgifter på CO2-udledende aktiviteter, som for eksempel nationale flyafgifter. ”Der er akut brug for finansiering til blandt andet kystsikring og diger til de mest klimaudsatte lande i verden. Små ø-stater som Vanuatu og Samoa risikerer at blive ubeboelige inden for vores levetid. Flyafgifter er et godt bud på alternativ finansiering, og det rådgiver vi dem om”, siger Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Jonas Nøddekær understreger, at Vanuatu, Samoa og resten af verdens fattigste og mest klimaudsatte lande ikke kan vente på, at de internationale klimaforhandlinger fører til konkret handling. Dr. Christoph

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

Ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp: Kendt som handlekraftig holdspiller1.7.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Karin Elisabeth Lind er ansat som ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Hun kommer fra en stilling som CEO i Access2Innovation, der arbejder med bæredygtig forretningsudvikling i udviklingslandene og særligt i Østafrika. Karin Elisabeth Lind har et indgående kendskab til internationalt arbejde fra Access2Innovation, CARE Danmark, Verdens Skove og har været ansat i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Kenya og Uganda og som leder af Folkekirkens Nødhjælps kontorer for programarbejde og global fundraising. “Karin er kendt som en enormt vellidt og handlekraftig holdspiller. Hun får tingene til at ske. Det er der brug for i en verden med udbredte og permanente kriser, men også med en masse muligheder for at skabe bæredygtig udvikling. Hun har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at udfylde rollen som international direktør, og jeg ser virkelig frem til samarbejdet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær. “Jeg er glad og stolt over udnævnelsen til international dir

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye