Kendt ansigt bliver ny institutleder for fysikerne
Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.
Joachim Mathiesen er ikke helt ubekendt med rollen som institutleder. Dels har han som viceinstitutleder for forskning siden 2019 arbejdet tæt sammen med sin forgænger på posten, dels har han siden 1. september i år været konstitueret institutleder.
Som ny institutleder overtager Joachim Mathiesen ledelsen af et højt profileret institut, der er kendt for sin forskning og uddannelse verden over. Sådan skal det fortsat være, og derfor er der også et par særlige fokusområder.
”Det er vigtigt for Niels Bohr Institutet, at vi fortsat kan tiltrække dygtige forskere fra både Danmark og udlandet. Hvis vi skal kunne det, skal vi tilbyde et attraktivt forsknings- og arbejdsmiljø. Vi skal have højt til loftet, være inkluderende og sikre mangfoldighed blandt vores ansatte. Vi skal samtidig blive bedre til at sikre karriereudviklingen for vores yngre forskere. Ikke alle vil fortsætte hos os efter Ph.d.’en eller jobbet som post.doc, så derfor skal vi være gode til at drøfte andre karrieremuligheder med dem,” siger Joachim Mathiesen, som også vil have fokus på studiemiljø og de specialiserede kandidatuddannelser på Niels Bohr Institutet:
”Vi har nogle særlige uddannelser inden for kvanteinformatik, nanoscience og klima. Uddannelser, som vi samarbejder med andre om. Dem skal vi fortsat udvikle til gavn for samfundet.”
Erfaring som både forsker og leder
47-årige Joachim Mathiesen har selv både en kandidat og Ph.d. fra Niels Bohr Institutet i 2004. Herefter fulgte en forskerkarriere i udlandet. Først i Israel på The Weizmann Institute of Science, siden i Norge, hvor han begyndte som post doc på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, siden som adjunkt og senere professor i fysik på Oslo Universitet.
I 2009 vendte han tilbage til Niels Bohr instituttet som lektor i modellering af komplekse systemer, hvor han sammen med kolleger blandt andet undersøger, hvordan væskestrømme opfører sig i porøse strukturer, når der er flere faser til stede på en gang. Det kunne for eksempel være en undersøgelse af, hvordan næringsstoffer spredes i det øvre jordlag, hvor der både er luft og vand til stede.
Siden 2019 har Joachim Mathiesen varetaget posten som viceinstitutleder for forskning på instituttet, og han kender således allerede Niels Bohr Instituttet rigtig godt indefra. Det ser konstitueret dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Grete Bertelsen, som en fordel.
”Niels Bohr Institutet har en stor spændvidde i sin forskning og nyder særdeles stor anerkendelse nationalt og internationalt set. Ydermere er der stor søgning af både nationale og internationale studerende til vores fysikuddannelser, der uddanner eftertragtede kandidater til både offentlige og private virksomheder. Der er således nok at holde styr på, og her er jeg overbevist om, at Joachims indsigt vil komme både instituttet og fakultetets samlede ledelse til gavn,” siger Grete Bertelsen.
Joachim Mathiesen overtager jobbet som institutleder fra Jan Thomsen, som nu er professor på instituttet og COO i instituttets nye kvantecenter, The Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme.
Nøgleord
Kontakter
Joachim MathiesenInstitutlederNiels Bohr Institutet, Københavns Universitet
Tlf:3532 5214head_of_institute@nbi.ku.dkBirgitte LyhneKommunikationschefDet Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
Tlf:9356 5864Links
Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kemiske reaktioner gør plantedrikke fattige på næring12.12.2024 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
En analyse af indholdet i plantebaserede drikke viser, at de har én ting tilfælles: De er fattigere på protein og essentielle aminosyrer, end komælk er. Forklaringen ligger i den omfattende forarbejdning, hvor kemiske processer både forringer kvaliteten af proteinerne og i nogle tilfælde skaber nye bekymrende stoffer. Det viser et studie fra Københavns Universitet.
En af verdens største gletsjerfloder udløst i Grønland11.12.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
For første gang er det lykkedes at observere udløsningen af en gigantisk gletsjerflod i Østgrønland, hvor over 3.000 milliarder litersmeltevand blev sluppet fri på blot få dage. Denne sjældne naturbegivenhed, som forskere fra Københavns Universitet overværede, giver ny indsigt i de enorme og potentielt farlige kræfter, som smeltevand kan udløse.
Electrical stimulation of the nervous system can improve motor learning11.12.2024 11:17:11 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have demonstrated that the brain's ability to learn certain skills can be significantly enhanced if both the brain and nervous system are primed by carefully-calibrated, precisely-timed electrical and magnetic stimulations. This new research has the potential to open entirely new perspectives in rehabilitation and possibly elite sports.
Strøm til nervesystemet kan forbedre motorisk læring11.12.2024 10:03:51 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har påvist, at man kan øge hjernens evne til at lære visse færdigheder markant, hvis hjernen og nervesystemet stimuleres med nøje afstemte og perfekt timede elektriske og magnetiske stimulationer. Den nye forskning kan på sigt åbne helt nye perspektiver for genoptræning og måske eliteidræt.
Researchers: If Power-to-X is to be a real climate solution, the state needs to use the stick5.12.2024 10:09:58 CET | Press release
Despite the massive hype surrounding Power-to-X (PtX), most of the world's announced green hydrogen projects lack financing. The market is deemed far too risky by stakeholders. And, there are many potential pitfalls. According to the authors of a study from the University of Copenhagen, actors must be ‘compelled’ to invest in a genuinely green manner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum