DI: Hak i tuden til Danmarks digitale konkurrenceevne

Del

Danmarks position som digitalt foregangsland får et ordentligt hak i tuden i årets undersøgelse af digital konkurrenceevne. På centrale områder som kunstig intelligens og kompetencer er der tilbagegang og det betyder, at Danmark mister sin førsteplads og i år lander på en fjerdeplads. Det bekymrer og ærgrer Danmarks største erhvervsorganisation, DI.

Branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital. Foto: Kasper Hjorth/Büro Jantzen
Branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital. Foto: Kasper Hjorth/Büro Jantzen

- Det er bekymrende, at vi på et år ryger tre pladser ned. Ifølge IMD’s undersøgelse, får Danmark en fjerdeplads primært pga., at vi er blevet mindre parate til at kunne tage nye teknologier i brug i fremtiden, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital, der er Dansk Industris branchefællesskab for techvirksomheder.

I 2022 kunne vi smykke os med en førstepladse, men den tid er slut ifølge IMD’s nye undersøgelse ”IMD World Digital Competitiveness Ranking”.

- Vi er gået fra en førsteplads i at være teknologisk fremtidsparate (Future readiness) til en tredjeplads. Det vil uden tvivl have konsekvenser for vores konkurrenceevne fremover, hvis vi fortsætter med at ryge ned af ranglisten, siger Camilla Ley Valentin.

- På nuværende tidspunkt ligger Danmark stadig højt på ranglisten, men hvis vi i fremtiden skal være blandt de bedste til at høste gevinsterne af digitalisering, så er det afgørende, at vi har høje ambitioner om både investering og opkvalificering. Andre lande er i fuld fart med deres digitale transformation. Vi har ikke råd til at hvile på laurbærrene., siger Camilla Ley Valentin.

Sakker bagud med AI

Som noget nyt I år giver resultaterne af undersøgelsen et indblik i, hvordan forskellige lande nærmer sig digital transformation i en tidsalder med kunstig intelligens. Kunstig intelligens ses som kernen af flere af de faktorer, som der måles efter i år. Af IMD’s analyse har Danmark fået en ottende plads ift. adaptive attitude, hvor Danmark indtog en femte plads i 2022.                                                                                                                                        

- Vores ottende plads i adaptive attitude, som er vores evne til at tilpasse os og høste gevinsterne af ny teknologi, er endnu et bevis på, at der er behov for, at vi får højere ambitioner for at anvende og udvikle kunstig intelligens i Danmark, og at vi sætter en klar vision for, hvor vi vil hen med teknologien, siger Camilla Ley Valentin.

- Teknologi er et af brændstofferne for de mest succesfulde økonomier i fremtiden, og vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan vi fremtidssikrer dansk konkurrenceevne, sikkerhed og international indflydelse. Hvis ikke vi handler nu, risikerer vi at miste viden, produktion og arbejdspladser til skade for både vækst og velfærd, siger Camilla Ley Valentin.

Bekymret for kompetencer

Danmark placerer sig i år på en niende plads på kategorien ‘knowledge’, hvor vi sidste år indtog en sjette plads. Danmark har længe haft problemer med en stor mangel på it-specialister.

- At vi scorer en 12. plads i training & education, som er vores evne til at efteruddanne og uddanne, er stærkt bekymrende. Det er altafgørende, at vi er dygtige til at løfte vores digitale kompetencer gennem uddannelse og livslang læring. Vi ved, at der er stor mangel på it-specialister, og det har der været længe – ikke bare i it-branchen, men i stort set alle brancher.

- Hvis vi skal have mulighed for at gribe nye teknologier og implementere dem i fremtiden, kræver det først og fremmest, at vi har de nødvendige digitale kompetencer til det. Det har regeringen også taget de første skridt ift. at løse manglen på it-talent i deres nye digitaliseringsstrategi. Vi vil følge arbejdet tæt, så vi sikrer, at vi snart får gjort noget ved den store mangel, siger Camilla Ley Valentin.

Fakta om ubdersøgelsen: 
Undersøgelsen IMD World Digital Competitiveness Ranking vurderer 64 landes digitale konkurrenceevne inden for knowledge, technology og future readiness.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Følg pressemeddelelser fra DI Digital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Digital

DI Digital: Hvordan skaber vi teknologi der inkluderer?23.2.2024 08:00:50 CET | Pressemeddelelse

Næsten al kontakt med offentlige myndigheder sker digitalt, og for de fleste borgere betyder det fleksible løsninger, hvor man let kan betjene sig selv. Desværre er der også borgere der har svært ved at bruge de digitale løsninger og derfor oplever de at blive ekskluderet fra samfundet netop på grund af digitalisering. Nu indbyder KL, Dansk IT og DI til drøftelse og præsentation af teknologi, der inkluderer.

European Testing and Experimentation Facilities, xTEF, are open for Business.12.2.2024 12:09:10 CET | Pressemeddelelse

The four European Testing and Experimentation Facilities (TEFs) announce their readiness for business on March 4 in Berlin! Please join the “All TEFs Open for Business” Event in Berlin, Germany with welcome messages from Franziska Giffey, Senator for Economy, Berlin, Germany, and Lucilla Sioli, Director “Artificial Intelligence and Digital Industry”, Directorate-General for Communication Networks, Content & Technology, EC. „This is your chance to connect with like-minded individuals, learn from industry experts, and take your business to the next level. Get ready for a day filled with inspiring talks, interactive panels, and valuable networking opportunities“ says Petra Ritter, Professor at the Charité Unviersitätsmedizin Berlin and Berlin Institute of Health – the Hosting institution for the event. She is Coordinator of one of the four TEFs. TEFs Testing and Experimentation Facilities are specialised large-scale reference sites which help innovative technology providers bring their pr

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye