Energinet

Energinet og 50Hertz starter udbud på Energiø Bornholm

Del

Energinet og tyske 50Hertz har startet udbudsprocessen for teknisk udstyr til det fælles projekt, Energiø Bornholm, der skal levere minimum 3 GW grøn strøm til danske og tyske forbrugere. Som et resultat af markedsdialog med mulige leverandører i sommer har Energinet og 50Hertz besluttet at fremrykke udbuddet for at sikre sig produktionskapacitet hos leverandørerne så tidligt som muligt. Næste skridt bliver at gennemgå bud og indlede forhandlinger, inden kontrakterne efter planen kan underskrives i andet halvår af 2024.

Markedsdialogen med interesserede leverandører har vist, at Energiø Bornholm skal tidligt i markedet med sine udbud for at komme ind i leverandørernes produktionsplaner og sikre fremdrift i projektet. En anden direkte konsekvens af markedsdialogen er, at 50Hertz og Energinet deler udbuddene op i flere kontrakter for at imødekomme leverandørernes ønske om at byde på opgaver, der ligger inden for deres kernekompetencer, mens andre kontrakter bliver udbudt separat. 

Højspændingsudstyret til de tre stationer i Høje Taastrup, på Bornholm og i Tyskland bliver udbudt som en samlet kontrakt, der er blevet sendt i udbud hos prækvalificerede leverandører i dag.

50Hertz og Energinet har indrettet udbuddet, så jævnstrømsafbryderne, som er en vigtig teknologi for energiøer, er en option i kontrakten, der enten kan opføres med resten af stationerne eller i et senere udbud. Det skyldes, at nogle leverandører er meget interesserede i at byde på jævnstrømsafbryderne, mens andre hellere vil holde fokus på deres kerneprodukter.

Vigtigst med konkurrence og hastighed
”Vi bliver nødt til at forholde os til den nuværende markedssituation og handle på den. Jævnstrøms-afbryderne spiller en vigtig rolle, men de kan godt vente til en senere fase. Derfor har vi besluttet, at det er vigtigst, at vi kan sikre konkurrence i udbuddet og holde hastigheden oppe, så vi hurtigst muligt kan sende grøn strøm til forbrugerne i Danmark og Tyskland”, siger Hanne Storm Edlefsen, direktør for energiøer i Energinet.

50Hertz har allerede indgået kontrakt om kabler til Energiø Bornholm i forbindelse med en stor rammeaftale til en række af deres projekter. Energinets udbud af kabler opdeler opgaven i et samlet udbud på produktion af kablerne og installation på havet, som er sendt i udbud i dag. Installation på land og styrede underboringer bliver en selvstændig kontrakt, mens undersøgelse og fjernelse af ueksploderet ammunition (UXO) også udbydes som en selvstændig kontrakt på et senere tidspunkt.

De igangværende processer med miljøvurdering og planlægning for stationerne i Danmark påvirkes ikke af fremrykningen af udbuddet. Anlægsarbejdet på Energinets del af projektet kan begynde, når der er givet en miljøtilladelse (§25-tilladelse), og der er foretaget arkæologiske udgravninger.

Energinet forventer, at anlægsarbejdet kan begynde i 2025. I Tyskland kan anlægsarbejdet begynde, når der er givet tilladelse fra myndighederne.

Kontakter

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Hul igennem på verdens længste elkabel: Danmark sender grøn strøm til Storbritannien29.12.2023 16:17:34 CET | Pressemeddelelse

Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link, sendte her til eftermiddag de første elektroner af dansk grøn strøm direkte ud i engelske stikkontakter. Den 13 milliarder kroner store investering har taget knap 4 år at etablere og er den første fysiske forbindelse mellem de to lande. Viking Link udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af vores energisystem - danske elproducenter kan sælge grøn strøm til et nyt, stort marked, og vi kan blive forsynet fra England, når det ikke blæser herhjemme.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye