Miljøminister: Nyt projekt ved Gl. Maglemølle skal bane vejen for at få ørreden tilbage i Susåen

Del

Næstved Kommune har fået tilsagn på 2,1 mio. kr. til en forundersøgelse af fjernelse af spærringen ved Gl. Maglemølle. Projektet skal være med til at undersøge muligheden for at få Susåen tilbage i god økologisk tilstand og bringe ørreden tilbage i Susåen, siger miljøminister Magnus Heunicke

I Næstved By ligger Gl. Maglemølle, som er en del af resterne af byens papirfabrik, der i 1972 blev flyttet til Næstved Havn. I dag udgør Gl. Maglemølle i Rådmandshaven en spærring i begyndelsen af Susåen, lige før den løber ud i Karrebæk Fjord.

Gl. Maglemølle er Danmarks tredjestørste spærring målt på, hvor mange kilometer vandløb, den blokerer for. Fjernelsen af spærringen vil være til stor gavn for vandrende fisk som blandt andet ørreden, som spærringen forhindrer i at nå frem til deres gydepladser.

Det glæder derfor miljøminister Magnus Heunicke, at Næstved Kommune nu har fået tilsagn om et tilskud på over 2,1 mio. kr. til en forundersøgelse af et projekt, hvor man vil fjerne spærringen.

”Projektet har en stor betydning for vandmiljøet og fiskebestanden i Susåen, da Gl. Maglemølle spærrer for fisk og smådyrs adgang. Forundersøgelsen er et vigtigt skridt på vejen til at realisere projektet, som skal være med til at få Susåen i god økologisk tilstand og bringe ørreden tilbage,” siger Magnus Heunicke.

I Næstved Kommune ser borgmester Carsten Rasmussen (S) frem til at komme i gang med den grundige forundersøgelse i starten af næste år.

”Susåen er hjerteblod i Næstved Kommune og omdrejningspunkt for både byen og naturen. I dag er den nederste del dog mere sø end å på grund af spærringen. Jeg er derfor glad for, at vi kan lave en grundig forundersøgelse, så vi kan finde ud af, om vi kan få Susåen til at suse igen,” siger borgmester Carsten Rasmussen (S).

Forundersøgelsen skal afdække de tekniske muligheder for at fjerne spærringen og den sø, som spærringen har skabt. Det vil sikre fri passage for fisk og smådyr og genskabe vandløbets naturlige faldforhold. Som en del af projektet vil man etablere sten- og grusbanker, som er vigtige levesteder for smådyr og alger og gydesteder for fisk.

Tilskuddet til forundersøgelsen kommer fra en vandløbsordning, som administreres af Fiskeristyrelsen og Miljøstyrelsen. Ordningen er delvist er finansieret af EU-midler fra den europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF).  

Gl. Maglemølle er en af de største af de ca. 750 vandløbsspærringer, der skal fjernes som led i Vandområdeplan 3. Vandområdeplanen er den samlede plan for de mange indsatser, der skal forbedre tilstanden i søer, vandløb og langs kyster og fjorde frem mod 2027. Planerne skal blandt andet bidrage til at nedbringe udledningen af kvælstof med 10.400 tons årligt.

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver i Miljøministeriet, Sarah Scheer Pedersen, presserådgiver, tlf.: 20 91 59 01, mail: sscpe@mim.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Drikkevandsbeskyttelse: Resultater fra pilotprojekt på Fyn er klar og bekræfter effektiviteten af ny metode2.7.2024 13:42:11 CEST | Pressemeddelelse

Et pilotprojekt på Fyn har haft til formål af identificere sårbare grundvandsdannende områder. Kortlægningen har gjort brug af en ny metode og resultatet er, at der er ca. 28.300 ha sårbare grundvandsdannende områder på Fyn. Den viden kan nu danne grundlag for indsatsen for at beskytte drikkevandet. Samtidig vil den nye kortlægningsmetode danne grundlag for den nationale kortlægning, der starter i år.

Aftale om Havnaturfond: Ny massiv genopretningsindsats27.6.2024 09:48:50 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og RV, SF, EL og K er blevet enige om en model for en Havnaturfond, der skal bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten under havoverfladen. Med aftalen igangsættes i 2024 en opskalering af genopretningen af Taarbæk Rev, kortlægning af det danske havareal og en undersøgelse af mulighederne for genopretning af stenrev i Storebælt. Der er samlet afsat 500 mio. kr. til Havnaturfonden.

Biodiversitetspartnerskabet overrækker anbefalinger, der skal føre til styrkede biodiversitetsindsatser hos danske virksomheder13.6.2024 13:51:44 CEST | Pressemeddelelse

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er blevet enige om, at virksomheder skal bidrage til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrage til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land. Men for at det skal lykkes kræver det indsatser fra mange parter, og nu er de 22 organisationer klar med deres anbefalinger til en vellykket indsats.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye