TUBA reddet i København
Socialudvalget i Københavns Kommune har netop besluttet at droppe stort set hele besparelsen på TUBA, der tilbyder gratis og specialiseret terapi til børn og unge, der er vokset op i misbrug. TUBA stod ellers til at miste hele sin bevilling på 4,1 mio. kr. om året. TUBA er lettet over beslutningen, der betyder, at unge over 25 år fortsat kan få den behandling, de har brug for.
”Jeg er både glad og lettet over Socialudvalgets beslutning om at droppe stort set hele besparelsen på unge, der er vokset i familier med et alkohol- eller stofmisbrug. Udvalgets beslutning betyder, at TUBA fortsat kan tilbyde gratis behandling til unge i målgruppen over 25 år, og det er virkelig fantastisk. De unge har hårdt brug for behandlingen i overgang til voksenlivet,” udtaler TUBAs landsleder, Kåre Skarsholm, og fortsætter:
”Det har været dejligt at se, hvordan partierne har samarbejdet på tværs for at finde en løsning. De har givet sig hver især og vist vilje til at indgå kompromisser. Det er virkelig opmuntrende. Og det har været rørende at mærke den kæmpe opbakning og kærlighed fra københavnerne til TUBA. Det vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige tusinde tak for!” siger Kåre Skarsholm.
Københavnerforslag skal sikre hjælp til alle børn og unge
Samtidig med at man i TUBA gælder sig over, at det lykkedes at undgå besparelserne, er man bekymret for, om besparelserne kan vende retur på et senere tidspunkt. Derfor følger Kåre Skarsholm med spænding et borgerforslag, som fire unge, der har fået hjælp i TUBA, har taget initiativ til. Borgerforslaget (et såkaldt Københavnerforslag) vil indføre en behandlingsgaranti for unge i København, der er vokset op i familier med misbrug.
”Man vælger ikke selv sine forældre – og dermed heller ikke hvilke vilkår man vokser op under. Derfor er det kun rimeligt, at unge, der vokser op i en familie med rusmiddelproblemer, får samme ret til behandling, som deres forældre har. Sådan er det desværre ikke i dag. Derfor glæder jeg mig over, at en gruppe unge nu har stillet et forslag om behandlingsgaranti for børn og unge, der er vokset op i familier med misbrug,” fortæller Kåre Skarsholm.
Forslaget er stillet af Casper Berg Lavmand Larsen sammen med Monika Hoffmann, Liv Dupont og Sophie Gevind, der alle tidligere har fået hjælp i TUBA.
”Københavnerforslaget er stillet for, at vi ikke kommer i den her situation igen, hvor unge over 25 år pludselig ikke ved, om de kan få hjælp eller ej. Aktuelt sidder 500 unge og venter på at få hjælp i TUBA København. Jeg ved, hvad det vil sige at vokse op med alkoholmisbrug i hjemmet, og hvor afgørende det kan være for ens videre liv, at man får specialiseret hjælp. Det ser jeg gerne fortsat er en mulighed for mange unge i fremtiden,” siger Casper Berg Lavmand Larsen.
Flere tusind københavnere har allerede underskrevet
På kun 17 dage har forslaget indsamlet næsten 3.500 underskrifter ud af i alt 5.000, som det skal nå, før det går videre til politisk behandling i Københavns Kommune. Der er 162 dage tilbage at stemme i.
Af forslaget fremgår det bl.a., at man ønsker at rette op på noget af den skævhed, der i dag er mellem forældre, der har et alkohol- eller stofmisbrug, og som har ret til behandling inden for 14 dage, mens børnene ingen rettigheder har i forhold til behandling for de skader, som forældrenes misbrug forårsager. TUBA bakker forslaget op med kampagnen Børn af misbrug har (ikke) ret til hjælp.
Nøgleord
Kontakter
Kåre SkarsholmLandslederTUBA Danmark
Tlf:41870804ksk@tuba.dkSofie KousgaardKommunikationsmedarbejderTUBA Danmark
Tlf:21 82 35 57sok@tuba.dkBilleder
Links
Om TUBA
TUBA står for Terapi for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere - og er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark. TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. TUBA har 33 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat.
- TUBA har 25 års erfaring med at behandle senfølger fra en opvækst præget af forældres alkohol- eller stofmisbrug
- Af de unge, der henvendte sig til TUBA i 2022, har 27% truet med eller forsøgt selvmord, 26% været udsat for seksuelle krænkelser, 64% oplyser, at der havde været psykisk vold i hjemmet, mens 45% angiver, at der har været fysisk vold i hjemmet
- En opvækst i et misbrugshjem er forbundet med en lang række psykiske som fysiske følger, som ikke går væk af sig selv. De vokser og viser sig med alderen. Derfor er cirka 40% af TUBAs unge er over 25 år, når de henvender sig første gang. Her er flere så belastede, at de udviser symptomer på PTSD
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
TUBA åbner i Vejle og Billund: Nu kan unge fra misbrugsramte familier få hjælp15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt for de mange unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug i Vejle og Billund. Et samarbejde med organisationen TUBA, der giver specialiseret terapi og rådgivning, skal nemlig sikre, at flere unge kan få den hjælp, de har brug for.
TUBA: Det er ikke alle børn, der glæder sig til jul18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholmisbrug. Her er julen sjældent børnenes fest. I stedet er højtiden fyldt med bekymring, uforudsigelighed og dårlige minder. TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug, giver seks råd til, hvordan du kan støtte et udsat barn eller ung.
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.
Skriveskole styrker unge fra familier med misbrug: Vi skriver for at blive hørt23.9.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Det kan være frigørende at finde sin stemme gennem litteratur, når ens opvækst har været præget af tavshed og tabu. På TUBAs Skriveskole får unge fra misbrugsramte familier hjælp til at finde et sted at stå i egen fortælling. Nu udkommer 19 unges tekster i antologien POV.