Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark lander international erklæring om CO2-fangst og lagring

Del

Danmark har med fire europæiske lande taget vigtige skridt mod et fælles europæisk samarbejde om CO2-fangst, anvendelse og lagring.

CO2-fangst, anvendelse og lagring skal skaleres op – både nationalt og på europæisk plan. Det er Danmark og fire andre europæiske lande blevet enige om til EU’s CCUS Forum.

Over to dage samler EU-Kommissionen Europas vigtigste CCUS-spillere i de samme lokaler for at skrue op for udviklingen af et europæisk marked for CO2-fangst, anvendelse og lagring med tilhørende infrastruktur på tværs af landegrænser. I år er stedet Aalborg, fordi Danmark for første gang er vært. 

Det er derfor i konferencens lys, at den sidste underskrift på Aalborg-erklæringen er faldet. Erklæringen understreger, at CO2-fangst, anvendelse og lagring er et nødvendigt klimaredskab – og markerer et vigtigt skridt på vejen mod et europæisk marked for CO2-fangst, anvendelse og lagring.

Dagen i dag viser, at der er europæisk vilje, både hos os beslutningstagere og hos branchen – og med Aalborg-erklæringen rykker vi tættere på et fælleseuropæisk marked for CO2-fangst, anvendelse og lagring. Det er helt essentielt for den grønne omstilling, for CO2-fangst, anvendelse og lagring er et trin på stigen mod både vores og EU’s klimamål – og uden det trin når vi ikke toppen,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Læs Aalborg-erklæringen nederst. 

Foruden klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard deltager også EU-energikommissær Kadri Simson og H.K.H Kronprinsen.

Infrastruktur for hele Europa

EU-Kommissionen har gode nyheder med til to danske CCS-projekter på konferencens første dag. Både projekt Norne og projekt Bifrost er udpeget som PCI-projekter (Projects of Common Interest).

Det giver dem status som særligt vigtige infrastrukturprojekter af interesse for hele Europa – og giver dem mulighed for at søge EU-støtte.

Tidligere i år så vi den første CO2-lagring i den danske undergrund – og i dag er to danske projekter udnævnt som vigtige CCS-projekter til gavn for hele Europa. Det går stærkt i Danmark, fordi vi efterhånden har fået slebet alle kanterne til – og fordi vi har en branche, som gerne vil bidrage til udviklingen af storskala CO2-fangst, anvendelse og lagring. Det arbejder vi for også at gøre til en europæisk realitet,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

De to danske projekters status som PCI’er vedtages formelt tirsdag den 28. november.

EU-Kommissionens energikommissær Kadri Simson har også sørget for et indblik i de kommende strategiske overvejelser om CO2-fangst, anvendelse og lagring og offentliggjort en kortlægning af fangst- og lagringspotentialet i hele EU, der markerer Danmark som en essentiel del af lagringspotentialet. Med på kortet er både eventuelle placeringer for ny infrastruktur og den allerede igangværende udbygning af infrastruktur, bl.a. Fidelis-projektet og Bifrost-projektet.

CCUS Forum fortsætter i Aalborg tirsdag.

Fakta

  • Ud over Danmark har Frankrig, Tyskland, Sverige og Nederlandene skrevet under på Aalborg-erklæringen.
  • I alt deltog mere end 400 brancheaktører, nationale og internationale beslutningstagere, forskere og interesseorganisationer i konferencen.

Vedhæftede filer

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Lavbundsjorder udleder markant mindre CO2 end hidtil forventet10.1.2024 17:30:40 CET | Pressemeddelelse

En ny kortlægning af danske lavbundsjorder fra Aarhus Universitet viser en markant reduktion i udledningerne af CO2 fra kulstofrige landbrugsjorder. Det betyder isoleret set, at de danske drivhusgasudledninger nedjusteres med omkring 2 mio. ton CO2e i både 2025 og 2030. Regeringen ønsker fortsat at indføre en forhøjet dieselafgift og forventer med den eksisterende viden, at 2025-målet indfries.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye