Nationalmuseet overdrager unikke Krøyer-designede møbler til Skagen
Fem møbler designet af Marie Krøyer til Krøyer-parrets hus i Skagen overdrages nu af Nationalmuseet til Skagens Kunstmuseer. Men først skal møblementet udstilles i København og Stockholm.
Marie Krøyer er mest kendt for sin malede kunst, men var lidt af en multikunster, som også designede møbler, blandt andet til sit og P.S. Krøyers eget hus i Skagen.
Fem af disse unikke møbler overdrager Nationalmuseet nu til Skagens Kunstmuseer, så møblementet fremover kan udstilles i det område og den kontekst, de blev skabt til.
”Vi er utrolig glade for nu at kunne overdrage disse unikke Marie Krøyer-designede møbler til Skagens Kunstmuseer. Lige siden erhvervelsen har det været hensigten, at møblerne skulle være en del af museumssamlingen i Skagen, da Skagens Kunstmuseer varetager et nationalt ansvar for indsamling af kunst, genstande og viden om Skagensmalernes virke og historie. At møblerne nu indgår i et større forsknings- og udstillingsprojekt om Maries Krøyers kunstneriske produktion gør dem til en oplagt og naturlig del af samlingen i Skagen,” siger Bobo Magid, samlingschef på Nationalmuseet.
Overdragelsen vækker også stor begejstring på Skagens Kunstmuseer:
”Det betyder rigtig meget for Skagens Kunstmuseer at kunne føje et af Marie Krøyers absolutte hovedværker til samlingen. Efter sit giftermål med P.S. Krøyer holdt hun stort set op med at male, men hun fortsatte sit kunstneriske arbejde ved at tegne møbler, lave kunsthåndværk og indrette forskellige hjem. Netop dette møblement er et af hendes væsentligste bidrag til periodens møbeldesign og viser, at hun havde et stort talent for møbeldesign,” siger museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer Mette Bøgh Jensen.
”Samtidig betyder det meget for os, at vi nu kan bevare og udstille hendes møbler i den by, hvor de blev skabt og vi glæder os til at kunne vise det for publikum som en del af samlingen på Skagens Kunstmuseer.”
Møbler fra dansk møbelguldalder
Der er tale om fem møbler; en topersoners sofa, to armstole, en taburet og et sofabord i bejdset fyrretræ, alle med farvede dekorationer.
Møblerne viser Krøyers inspiration fra den engelske Arts and Crafts-bevægelse, der har bidraget til hendes alsidige produktion som multikunstner, herunder indretningsarkitekt. Møbler som disse kom til at danne inspiration for den store danske møbelguldalder og er med deres enkle udtryk en skarp kontrast til det samtidige møblement, som Nationalmuseet viser frem i Klunkehjemmet.
Møblerne blev købt af Ny Carlsbergfondet på auktion i 1984 og doneret til Nationalmuseet med henblik på senere at blive placeret i Skagen. Siden har møblerne både været deponeret på SMK, været med på en Marie Krøyer-udstilling i 2004-2005, som rejste mellem Skagens Kunstmuseer samt svenske og norske museer, og været opbevaret på magasin, indtil de i maj-september i år igen blev udstillet på netop Skagens Kunstmuseer som en del af udstillingen Marie Krøyer.
I øjeblikket er Marie Krøyer-udstillingen og dermed møblerne udstillet på Den Hirschsprungske Samling frem til februar 2024, hvorefter de skal udstilles i Stockholm på Prins Eugens Waldemarsudde, inden de vender permanent retur til Skagen i september 2024.
Kontakt:
John Fhær Engedal Nissen, kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet, 4120 6849, jni@natmus.dk
Mette Bøgh Jensen, museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer, mbj@skagenskunstmuseer.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseets besøgssteder slår besøgsrekord – igen21.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk slår Nationalmuseets besøgssteder besøgsrekord med mere end 2.150.000 gæster i 2024. Tre steder slår egen besøgsrekord.
Sjælden seglstampe i Vestjylland kan spores til ærkebiskop i 1300-tallet17.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
En detektorfører har fundet en 700 år gammel seglstampe i Vestjylland, som tilhørte ærkebiskop Esger Juul. Det afslører måske, hvor hans slægt er fra.
Nationalmuseet udlåner 900 år gammel vikingebåd til Holbæk16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den ikoniske Gislingebåd, der stammer fra udgangen af vikingetiden, langtidsudlånes af Nationalmuseet til Holbæk Museum – det selvsamme område, hvor den oprindelig blev fundet. Båden har aldrig været udstillet før.
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum