Nationalmuseet overdrager unikke Krøyer-designede møbler til Skagen
Fem møbler designet af Marie Krøyer til Krøyer-parrets hus i Skagen overdrages nu af Nationalmuseet til Skagens Kunstmuseer. Men først skal møblementet udstilles i København og Stockholm.

Marie Krøyer er mest kendt for sin malede kunst, men var lidt af en multikunster, som også designede møbler, blandt andet til sit og P.S. Krøyers eget hus i Skagen.
Fem af disse unikke møbler overdrager Nationalmuseet nu til Skagens Kunstmuseer, så møblementet fremover kan udstilles i det område og den kontekst, de blev skabt til.
”Vi er utrolig glade for nu at kunne overdrage disse unikke Marie Krøyer-designede møbler til Skagens Kunstmuseer. Lige siden erhvervelsen har det været hensigten, at møblerne skulle være en del af museumssamlingen i Skagen, da Skagens Kunstmuseer varetager et nationalt ansvar for indsamling af kunst, genstande og viden om Skagensmalernes virke og historie. At møblerne nu indgår i et større forsknings- og udstillingsprojekt om Maries Krøyers kunstneriske produktion gør dem til en oplagt og naturlig del af samlingen i Skagen,” siger Bobo Magid, samlingschef på Nationalmuseet.
Overdragelsen vækker også stor begejstring på Skagens Kunstmuseer:
”Det betyder rigtig meget for Skagens Kunstmuseer at kunne føje et af Marie Krøyers absolutte hovedværker til samlingen. Efter sit giftermål med P.S. Krøyer holdt hun stort set op med at male, men hun fortsatte sit kunstneriske arbejde ved at tegne møbler, lave kunsthåndværk og indrette forskellige hjem. Netop dette møblement er et af hendes væsentligste bidrag til periodens møbeldesign og viser, at hun havde et stort talent for møbeldesign,” siger museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer Mette Bøgh Jensen.
”Samtidig betyder det meget for os, at vi nu kan bevare og udstille hendes møbler i den by, hvor de blev skabt og vi glæder os til at kunne vise det for publikum som en del af samlingen på Skagens Kunstmuseer.”
Møbler fra dansk møbelguldalder
Der er tale om fem møbler; en topersoners sofa, to armstole, en taburet og et sofabord i bejdset fyrretræ, alle med farvede dekorationer.
Møblerne viser Krøyers inspiration fra den engelske Arts and Crafts-bevægelse, der har bidraget til hendes alsidige produktion som multikunstner, herunder indretningsarkitekt. Møbler som disse kom til at danne inspiration for den store danske møbelguldalder og er med deres enkle udtryk en skarp kontrast til det samtidige møblement, som Nationalmuseet viser frem i Klunkehjemmet.
Møblerne blev købt af Ny Carlsbergfondet på auktion i 1984 og doneret til Nationalmuseet med henblik på senere at blive placeret i Skagen. Siden har møblerne både været deponeret på SMK, været med på en Marie Krøyer-udstilling i 2004-2005, som rejste mellem Skagens Kunstmuseer samt svenske og norske museer, og været opbevaret på magasin, indtil de i maj-september i år igen blev udstillet på netop Skagens Kunstmuseer som en del af udstillingen Marie Krøyer.
I øjeblikket er Marie Krøyer-udstillingen og dermed møblerne udstillet på Den Hirschsprungske Samling frem til februar 2024, hvorefter de skal udstilles i Stockholm på Prins Eugens Waldemarsudde, inden de vender permanent retur til Skagen i september 2024.
Kontakt:
John Fhær Engedal Nissen, kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet, 4120 6849, jni@natmus.dk
Mette Bøgh Jensen, museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer, mbj@skagenskunstmuseer.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder











Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet styrker forskning i maritim kulturarv med nyt forskningscenter7.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningscenter skal undersøge danske skibsvrag i ind- og udland, samt forske i nedbrydning og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser på havets bund. Det skal bringe ny viden om hele den maritime danmarkshistorie – fra oldtid til nutid.
Ny vicedirektør for Drift og Administration på Nationalmuseet fundet3.4.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet har ansat Merete Lange som en ny vicedirektør til at styrke organisationens drift og administration.
New Find Links the Sutton Hoo Helmet to Denmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
A stamp found with a metal detector on the Danish island of Tåsinge indicates that the iconic helmet from Sutton Hoo in England could have been made in the South Funen archipelago. The find could change what we know about the power balance in Northern Europe in the 7th century, with Denmark playing a more central role than previously thought.
Nyt fund forbinder Sutton Hoo-hjelmen med Danmark27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stempel fundet af en detektorfører på den danske ø Tåsinge tyder på, at den ikoniske hjelm fra Sutton Hoo i England kan være produceret i det sydfynske øhav. Det kan ændre vores forståelse af magtbalancen i Nordeuropa omkring 600-tallet, hvor Danmark måske spillede en større rolle end hidtil antaget.
Danske forskere finder sjældent rav i oldtidens Syrien28.1.2025 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Nationalmuseet har opdaget usædvanligt rav fra Østersøen i en 3000 år gammel syrisk grav, der blev udgravet af danske arkæologer for 90 år siden. Ravet vidner om vidt forgrenede handelsforbindelser i oldtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum