Landdistrikter: Gode landdistriktsaftryk i finanslovsaftalen
Mandag formiddag præsenterede regeringen og aftalepartierne en finanslovsaftale for 2024. Landdistrikternes Fællesråd roser aftalen for at indeholde nogle solide landdistriktsaftryk, særligt indenfor uddannelses- og sundhedsområdet.

Finanslovsaftalen for 2024 er landet. Foruden regeringen indgår aftalepartierne i form af Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige, i et sjældent set bredt forlig.
Hjælp til ungdomsuddannelser i landdistrikterne
Som en del af finanslovsaftalen for 2024 vil regeringen og aftalepartierne afsætte 31,5 mio. kr. til ungdomsuddannelser og voksenuddannelser, bl.a. til at dække det midlertidige udkantstilskud. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard.
- Det er meget positivt, at forligspartierne har prioriteret ungdomsuddannelserne i landdistrikterne, hvor bl.a. det midlertidige udkantstilskud er videreført, så der fortsat holdes en hånd under 31 gymnasier og en række handelsgymnasier beliggende i landdistriktskommuner, ligesom de fortsat kan fremstå attraktive for lokalområdets unge, siger Steffen Damsgaard.
Foruden det midlertidige udkantstilskud til gymnasier, afsættes der 10 mio. kr. i midlertidigt afdelingstilskud til VUC’er for 2024-2027 samt 5 mio. kr. til en midlertidig pulje til Handelsgymnasierne i 2024.
Akutberedskaber målrettet yderområder
På finanslovsaftalen afsættes der 50 mio. kr. i 2024 stigende til 75 mio. kr i 2025 og fremover, til akutberedskaber, der bl.a. skal sikre lægebiler og andre præhospitale initiativer i yderområder.
- Oplevelsen af tryghed, nærhed og ensartet kvalitet i sundhedsydelser er vigtigt for sammenhængskraften i Danmark, og det er afgørende, at man kan få akut hjælp, når man er syg – uanset hvor i landet, man bor. Derfor er det godt, at regeringen og aftalepartierne har lagt vægt på at sikre et ordentligt akutberedskab i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard.
Ekstra midler til landsby- og byfornyelse
På regeringens finanslovsforslag havde man oprindeligt afsat 80 mio. kr. til landsby- og byfornyelse, men denne er forhøjet til 100 mio. kr. i den endelige aftale, og det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
- Denne pulje er et vigtigt bidrag til at skabe nogle attraktive landsbyer, og initiativerne kan sætte gang i en positiv udvikling for lokalsamfund og ikke mindst for det samlingspunkt, som bymidterne udgør i de enkelte landsbyer. Dertil kan vi sikre en indsats med både nedrivning af faldefærdige boliger og renovering af boliger, og derfor er vi glade for, at forligspartierne har prioriteret at forhøje puljen i år, så den kommer tættere på tidligere års højere niveau, siger Steffen Damsgaard.
Flere gode landdistriktsinitiativer i regeringens forslag er kommet med i endelig finanslov
På transportområdet ses nogle stærke landdistriktstiltag i form af et øget befordringsfradrag i en række yderkommuner med 100 mio. kr. årligt de næste fire år, samt indførelsen af et "fuldt landevejsprincip", så det bliver billigere at sejle med færge i Danmark - i princippet det samme som det koster at køre på en tilsvarende vejstrækning.
-Det er rigtig godt med lavere færgetakster i ”det fulde landevejsprincip”, samt flere ressourcer til befordringsfradrag, for det vil gøre en reel økonomisk forskel for mange bosat i landdistrikterne, understreger formand Steffen Damsgaard.
I finansloven indgår desuden en etårig pulje på 82 mio. kr. til mindre initiativer, herunder i landdistrikterne. Derudover er det positivt, at man har annulleret besparelsen på CFU’ernes tilskud, da denne ville sætte undervisningskvaliteten i folkeskolerne under pres, særligt i landdistrikterne.
Desuden afsættes der en storflodsreserve målrettet kommunerne til genopbygning med hhv. en tilskuds- og lånepulje på i alt ca. 450 mio. kr., som hovedsageligt vil gøre det muligt at genopbygge veje, havne og anden infrastruktur i landdistriktskommuner til gavn for befolkningen.
Dertil er der initiativer på en række områder, der i et vist omfang har betydning for bosætningen og erhvervslivet i landdistrikterne, fx midler i fjernvarmepuljen, og midler, der skal sikre udtagning af lavbundsjorde for at reducere klimabelastningen, samt andre tiltag.
Landdistrikternes Fællesråd er overordnet set tilfredse med årets finanslovsaftale, men påpeger, at der fortsat er meget at gøre for at skabe en bedre geografisk balance i Danmark.
- Vi har fortsat udfordringer med den kollektive transport på den korte bane, og folkeskolerne på landet har store økonomiske udfordringer, grundet kommunernes trængte økonomi. Derudover så vi gerne, at bredbåndspuljen blev hævet fra 50 mio. kr. til 100 mio. kr., som har været niveauet siden puljens indførelse. Det håber vi, at der vil være fokus på fremadrettet, siger Steffen Damsgaard og fortsætter.
- Men samlet set, så er det en god finanslovsaftale, og jeg vil gerne takke alle partier, der har kæmpet for landdistrikterne. Det er en opbakning, som vi er meget glade for.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPresse- og kommunikationsansvarligLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum