Salsa og moderne dans forbedrer ældres selvopfattede livskvalitet og kan potentielt mindske faldrisikoen
En ny undersøgelser fra Aalborg Universitet viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og potentielt kan mindske deres risiko for at falde.

I kølvandet på Covid-19-pandemien har forskere ved Aalborg Universitet haft fokus på at undersøge, hvordan samfundet kan forhindre forringelser af ældres mentale og fysiske helbred som følge af isolation og inaktivitet.
Seneste skud på stammen er en undersøgelse, der viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og velvære og potentielt mindske deres risiko for at falde.
Eksperter inden for idræt og psykologi har i samarbejde med Aalborg Kommune og kommunale kulturinstitutioner udviklet et træningsprogram bestående af online dansetræning målrettet ældre over 65 år. I en 12-ugers undersøgelse deltog 45 ældre borgere i træningsprogrammet, hvor de dansede to gange om ugen enten hjemme eller på det lokale ældrecenter via en fælles skærm.
Èn ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året.
Efter 12 uger oplevede deltagerne markante forbedringer i den fysiske sundhed, herunder forbedret smidighed, samt en 7-11 procent forbedring i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke. Postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Rasmus Kopp Hansen fortæller:
- Noget af det mest bemærkelsesværdige var, at de ældre også øgede deres balance med knap seks procent på bare 12 uger. Det lyder muligvis ikke af meget, men det er alligevel af en størrelse, der kan udgøre en klinisk betydende ændring, da forbedret balance er en stærk indikator for en reduceret risiko for at falde. Det er af særlig betydning, da én ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året.
Men fordelene begrænsede sig ikke kun til det fysiske. Deltagerne rapporterede også en markant forbedring i deres selvopfattede livskvalitet, psykiske velvære og tro på egne evner. De følte sig mere frie, lettere og bedre i stand til at udføre daglige aktiviteter.
- Forskning viser, at ældre ofte begrænses i deres deltagelse i fysisk aktivitet af faktorer som sikkerhedshensyn, transport og manglende tiltro til egne evner. Onlinetræning som dette kan potentielt fjerne nogle af disse hindringer og gøre det lettere for ældre at deltage.
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Kopp HansenPostdoc, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Tlf:2089 2317rkopp@hst.aau.dkNIna HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkBilleder

VIL DU VIDE MERE?
Læs de videnskabelige artikler:
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum