Aalborg Universitet

Salsa og moderne dans forbedrer ældres selvopfattede livskvalitet og kan potentielt mindske faldrisikoen

Del

En ny undersøgelser fra Aalborg Universitet viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og potentielt kan mindske deres risiko for at falde.

I kølvandet på Covid-19-pandemien har forskere ved Aalborg Universitet haft fokus på at undersøge, hvordan samfundet kan forhindre forringelser af ældres mentale og fysiske helbred som følge af isolation og inaktivitet.  
 
Seneste skud på stammen er en undersøgelse, der viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og velvære og potentielt mindske deres risiko for at falde. 
 
Eksperter inden for idræt og psykologi har i samarbejde med Aalborg Kommune og kommunale kulturinstitutioner udviklet et træningsprogram bestående af online dansetræning målrettet ældre over 65 år. I en 12-ugers undersøgelse deltog 45 ældre borgere i træningsprogrammet, hvor de dansede to gange om ugen enten hjemme eller på det lokale ældrecenter via en fælles skærm. 

Èn ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året. 

Efter 12 uger oplevede deltagerne markante forbedringer i den fysiske sundhed, herunder forbedret smidighed, samt en 7-11 procent forbedring i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke. Postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Rasmus Kopp Hansen fortæller: 
 
- Noget af det mest bemærkelsesværdige var, at de ældre også øgede deres balance med knap seks procent på bare 12 uger. Det lyder muligvis ikke af meget, men det er alligevel af en størrelse, der kan udgøre en klinisk betydende ændring, da forbedret balance er en stærk indikator for en reduceret risiko for at falde. Det er af særlig betydning, da én ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året. 
 
Men fordelene begrænsede sig ikke kun til det fysiske. Deltagerne rapporterede også en markant forbedring i deres selvopfattede livskvalitet, psykiske velvære og tro på egne evner. De følte sig mere frie, lettere og bedre i stand til at udføre daglige aktiviteter. 
 
- Forskning viser, at ældre ofte begrænses i deres deltagelse i fysisk aktivitet af faktorer som sikkerhedshensyn, transport og manglende tiltro til egne evner. Onlinetræning som dette kan potentielt fjerne nogle af disse hindringer og gøre det lettere for ældre at deltage. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Efter 12 uger oplevede deltagerne markante forbedringer i den fysiske sundhed, herunder forbedret smidighed, samt en 7-11 procent forbedring i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke.
Efter 12 uger oplevede deltagerne markante forbedringer i den fysiske sundhed, herunder forbedret smidighed, samt en 7-11 procent forbedring i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke.
Download

VIL DU VIDE MERE?

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye