Fejl ved en stor del af testede gaskogeblus og gasvarmeplader fra EU-landene
Skarpe kanter, brandvarme overflader, utilsigtede udslip af gas, svigt i gastilførslen og brændere, der ændrede form i brug var nogle af de grundlæggende problemer, der blev afdækket, da 27 gaskogeblus og gasvarmeplader blev testet i et fælles EU-projekt. Testen viste, at 15 af de undersøgte gasprodukter havde en eller flere tekniske fejl, mens 23 af de 27 testede produkter havde fejl ved mærkning eller dokumentation.
Markedsovervågningsmyndigheder fra 20 EU-lande har stået bag den fælles indsats omkring gaskogeblus og gasvarmeplader. Fra Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der har deltaget.
De nationale myndigheder udvalgte tilsammen 27 produkter til laboratorietest, og 15 af produkterne fejlede på et eller flere punkter.
Krav om at rette op på fejl
Hvis der ved testen er blevet konstateret fejl på et produkt, kan importøren eller fabrikanten få krav om at udbedre fejl, stoppe salg af produktet eller evt. kalde et farligt produkt tilbage fra forbrugerne. Derudover har de enkelte landes myndigheder pligt til at informere de øvrige EU-lande om et farligt produkt. Dermed kan myndighederne sikre sig, at et produkt, der er fundet farligt i ét EU-land, ikke uhindret kan sælges i andre EU-lande.
I projektet om gaskogeblus og gasvarmeplader har Sikkerhedsstyrelsen leveret fire produkter til test. Resultaterne af de produkter, der er købt ind i Danmark, har ikke været væsentligt anderledes end de øvrige testresultater, og mange produkter sælges også i flere lande.
- Der har været en meget høj fejlprocent ved testen af de 27 gasprodukter, selv om det er produkter, hvor det kræves, at et uafhængigt bemyndiget organ er involveret i typegodkendelse og produktionskontrol. Derfor er det også vigtigt, at vi samarbejder på tværs af EU, når det gælder kontrol med de produkter, der bringes på markedet. Det gør, at vi kan kontrollere langt flere produkter, end hvis hvert land skulle udføre sin egen kontrol, siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.
De produkter, som er blevet leveret til testen fra Danmark, er efterfølgende blevet sagsbehandlet hos Sikkerhedsstyrelsen, og hvis produkterne har haft fejl, er der information om det på Produkter.dk.
Sikkerhedsstyrelsen vil desuden informere forhandlere og importører om, at det generelt er vigtigt at være opmærksom både på produkternes sikkerhed og på, at dokumentation og mærkning er i orden, når man sælger gasprodukter.
Forbrugere skal holde øje
Myndighederne har kun mulighed for at kontrollere en del af de produkter, der er på markedet. Derfor opfordres forbrugerne til at være opmærksomme på de produkter, som de køber.
Hvis man vil anskaffe et gaskogeblus eller en gasvarmeplade, skal man være opmærksom på, at produktet er CE-mærket og er mærket med et firecifret ID-nummer på det bemyndigede organ, som er involveret i produktionskontrollen. Det er fabrikantens angivelse af, at produktet lever op til reglerne på området. Man skal også sikre sig, at der ikke er skarpe kanter, man kan komme til skade med, og at der er den nødvendige advarselsmærkning på dansk.
- Og så skal man huske, at der er forskel på gas og at man skal bruge den rigtige type, der passer til gasapparatet. Det skal fremgå af brugsvejledningen, hvilken gas man skal bruge, for at man får en sikker og god forbrænding, og man skal være ekstra opmærksom, hvis man får brug for at købe gas i udlandet, siger Lars Søllingvraa Niemann.
Tjek Produkter.dk
Sikkerhedsstyrelsen offentliggør information om farlige produkter, der bliver markedsført i Danmark, på hjemmesiden Produkter.dk. Her vil der også være oplysninger om, hvordan man skal forholde sig, hvis man har købt produktet.
Kontakt Sikkerhedsstyrelsen
Pressetlf. 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum