Forældres indflydelse på børns madvaner skal under luppen i nyt forskningsprojekt
I en tid, hvor sundhed og bæredygtighed er i fokus, er det vigtigt at se på, hvordan vi kan forme de kommende generationers kostvaner og samtidig tage hensyn til klimaet. Forskere fra Aarhus Universitet vil med projektet "Børn og sunde madvaner" dykke ned i forældres rolle i at påvirke deres børns spisevaner, og hvad sundhed og bæredygtighed betyder i den proces.

De madvaner, vi udvikler som børn, kan have stor betydning på vores kostvalg i voksenlivet. Derfor er det afgørende at forstå, hvordan forældre påvirker deres børns madvaner.
Det vil forskere fra Aarhus Universitets MAPP Center, der forsker i værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund, nu undersøge.
”De fleste er godt klar over, at forældre har stor indflydelse på deres børns madvaner, men hvordan denne indflydelse faktisk foregår i praksis, og hvordan sundhed og bæredygtighed prioriteres i forældres madsocialisering, er ikke særlig godt belyst,” forklarer Alice Grønhøj, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og ansvarlig for undersøgelsen.
Madsocialisering forstås i denne sammenhæng som måden, som børn lærer om madrelaterede værdier, holdninger og praksisser på.
Undersøgelsen er bestilt af Fødevarestyrelsen, og er en del af den myndighedsrådgivning, som Aarhus Universitet udfører for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Forældre som nøglespillere
Projektet søger at kaste lys over, hvad der driver forældres beslutninger og handlinger i forhold til deres børns kostvaner. Dette inkluderer at afdække, hvilke kostprincipper og spisevaner forældre ønsker at fremme hos børn i forskellige aldersgrupper.
Derudover undersøger projektet, hvordan forældre forsøger at påvirke deres børns madvalg i en sundere og mere klimavenlig retning.
Alice Grønhøj forklarer:
”Forældre kan have vidt forskellige muligheder og udfordringer for at påvirke deres børns spisevaner i en sundere mere bæredygtig retning. Faktorer som barnets alder, hjemmets eksisterende madkultur, og ekstern indflydelse som fx børnenes venner og skolen, kan med- eller modarbejde forældrenes ønsker om at fremme en bestemt type madvaner hos deres børn."
Undersøgelsen gennemføres som en kombination af en række dybdegående interviews og en større spørgeskemaundersøgelse, der sendes ud til en bred gruppe af forældre til børn i forskellige aldersgrupper.
Målrettet indsats
Projektet har også som mål at vurdere, om forældrenes indsats rent faktisk fører til de ønskede resultater.
Det handler om at undersøge forældrenes opfattelse af, om deres forsøg på at fremme sunde og bæredygtige madvaner hos deres børn er vellykkede.
”Vi håber, at indsigterne i rapporten kan være med til at understøtte forældre bedst muligt i denne vigtige opgave i fremtiden,” siger Alice Grønhøj.
Resultaterne forventes at være klar i løbet af første halvår 2024.
Kontakter
Mette BjerreKommunikationskonsulent, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Tlf:93588283mb@dca.au.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg9.5.2025 10:33:52 CEST | Presseinvitation
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum