Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's InterReg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster-ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen

Klimaforandringerne respekterer ikke landegrænser, og med fremtidens klimaekstremer for øje er der et stigende behov for mere samarbejde og koordinering af klimatilpasningsindsatser på begge sider af den dansk/tyske grænse.
Det arbejde har SDU Climate Cluster nu fået bevilget 43 mio. kr. til fra EUs dansk/tyske InterReg program. Beløbet er fordelt på to projekter.
ClimatePol
Dette projekt vil fokusere på de interessenter, der beslutter og implementerer klimaløsningerne.
- Det politiske og adfærdsmæssige perspektiv er af afgørende betydning for at fremme og fremskynde implementeringen af klimatilpasningsinitiativer, siger professor Sebastian Mernild, leder af SDU Climate Cluster.
Projektet vil kortlægge, hvordan klimaet har ændret sig (1850-nu) og sandsynligvis vil ændre sig (nu-2100). Det vil også identificere de regionale, institutionelle drivere og barrierer for at håndtere klimaforandringer og tilpasning, der er på tværs af grænsen.
- Undervejs vil vi udvikle en række mikro-klimatiltag inden for f.eks. håndtering af regnvand og oversvømmelser ved kyster og boligområder i udvalgte danske og tyske kommuner og undersøge de regionale samfundsøkonomiske konsekvenser af disse missioner.
Yderligere vil projektet udvikle anbefalinger til lokale, regionale og nationale beslutningstagere, herunder politikere, repræsentanter fra offentlige institutioner, virksomhedsledere m.fl. Det bliver fx i form af en håndbog, en værktøjskasse og dannelsen af en klimaalliance på tværs af grænsen.
- Vi tror på, at det vil styrke den politiske bevidsthed, siger Sebastian Mernild.
Poseidon
Også i dag er der udfordringer med mangel på varselssystemer, digitale løsninger, velfungerende klimatilpasningstiltag og akut beredskab ved stigende vandstand.
Projektet vil bidrage til beskyttelse af borgere, infrastruktur og bygninger mod vandrelaterede klimaændringer med deraf følgende risiko for oversvømmelser, tørke og vandstandsstigninger.
Målet med Poseidon er at udvikle og teste praktiske klimatilpasningsløsninger på tværs af grænsen og vidensdele i et vandnetværk på tværs af grænsen. Løsninger vil blive udviklet dels i praktiske innovationssamarbejder, dels ved test på ”pilot sites”.
Med udgangspunkt i en kortlægning af innovationsbehovet i programregionen vil der blive udviklet og testet løsninger, der relaterer sig til kommunernes klimatilpasningsplaner og strategier.
Poseidon fokuserer på at skabe et attraktivt og troværdigt udbud af velfungerende og naturbaserede/tekniske klimatilpasningsløsninger, som kan opmuntre og inspirere beslutningstagere til at fremskynde implementeringen af klimatilpasningsinitiativer.
Både Danmark og Tyskland vil vinde ved at få bedre dokumentation af klimatilpasnings- koncepter samt brug af kunstig intelligens og hydrauliske modeller.
Kontakter
Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster
Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dkSebastian MernildSDU Climate Cluster
Tlf:2966 6328mernild@sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum