Frilandsmuseet åbner dørene til historisk julehygge
Julestemningen spreder sig på Frilandsmuseet, brændekomfurerne buldrer og drillenissen driller. Programmet byder på julemagi i vintermørket og en ny juleoplevelse på museets herregård.

Jul som i de gamle dage
Tag med på en nostalgisk tidsrejse i museets mange huse og gårde og få et indblik i, hvordan julen blev fejret i de gamle dage. Kom med indenfor og se de smukke juletræer, der bugner af historisk julepynt fra museets enestående samling, og nyd julemagien når træerne lyser op i vintermørket.
Årets nyhed er en dramatisering, der er inspireret af klassiske julefortællinger som Peters Jul og som udspiller sig over en hel dag. Med hjælp fra professionelle skuespillere og museets frivillige bliver herregården gjort til et levende julelandskab. Julemagien spreder sig, og museets gæster er inviteret med indenfor, når stuerne bliver fyldt med liv og køkkenet dufter af julebag. Hele gården oser af god gammeldags julestemning, og man kan komme helt tæt på, mens familien Iuel forbereder sig til den store juletræsfest.
”Tanken med En Herregårdsjul er at vise forventningsglæden ved jul – samværet, hyggen og forberedelserne. Vi prøver at gengive den nostalgiske følelse af ikke at kunne være i sin egen krop af glæde og spænding. Og så er det selvfølgelig en historie om hvordan en juledag anno 1910 ville have været for en herregårdsfamilie og deres tjenestefolk.” siger Frilandsmuseets leder af teater og aktiviteter Peter Darger.
Julemagi og nissestreger
Der er masser af juleaktiviteter på programmet. Gæster kan tage plads i halmen og lave halmpynt eller farve et julelys. Duften af julegodter og madboderne byder på alt fra økologisk flæskestegssandwich og risengrød til æbleskiver, gløgg og varm kakao.
I julen er drillenissen også på spil. Han driller den dumme gårdejer, der ikke giver ham julegrød, så han må lave nisse-streger for at få ham til at tro på nisser. Det populære tilbagevendende teaterstykke bygger på gamle sagn om nisser, indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet, så det hele er ganske sandt!
Aftenjul vender tilbage med mere lys i mørket
I 2022 introducerede Frilandsmuseet Aftenjul, som vakte stor interesse blandt museets gæster. Derfor gentages begivenheden den 13. december. Dermed kan gæsterne glæde sig til en helt særlig aftenoplevelse med huse og gårde, der lyser op i vintermørket – der er nemlig skruet op for julebelysningen med hjælp fra SIRIUS.
”Vi er glade for at kunne gentage publikumssuccesen Aftenjul. Det er en helt særlig begivenhed fordi det giver vores gæster muligheden for at opleve sammenspillet mellem lys og mørke, som skaber rammerne for en unik og hyggelig juleoplevelse.” siger Peter Darger.
I år kan gæster som noget nyt opleve en julekoncert med Showkoret UNITED, der stiller op med et kor på 150 personer, som synger julen ind. Få varmen med lune æbleskiver og en kop gløgg, besøg julepyntede huse, klar juleindkøbene i museumsbutikken eller tag med på julevandringer, hvor museets værter fører gæster igennem julens historie i lanternens funklende lys.
Hvad: Jul på Frilandsmuseet
Hvornår: Jul på Frilandsmuseet lørdag-søndag 2.-17. december fra kl. 10-16.
Aftenjul 13. december fra kl. 14-19. Køb billetter her
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kgs. Lyngby
Læs mere og se programmerne på www.frilandsmuseet.dk
Nøgleord
Kontakter
Brittany OvergaardMarkedsførings- og presseansvarlig
Tlf:41 20 64 18brittany.overgaard@natmus.dkBilleder
















Links
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Frøsnapperfestivalen er tilbage med nye huse og nyt teater19.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den buldrende publikumssucces, Frøsnapperfestivalen, indtager fra 14. juli - 10. august igen Frøsnapperbyen med nye teaterstykker, nye minihuse, fri leg, skærmfrie børneaktiviteter, og generel gak og gøgl i gaden og på markedspladsen, som var I med i en Ole Lund Kirkegaard-historie. Frøsnapperbyen, der åbnede sidste år, har været en kæmpe succes og var medvirkende til, at Frilandsmuseets besøgstal steg med 27,5%.
Emil fra Lønneberg på Frilandsmuseet: Skarnsstreger som historisk dåseåbner11.6.2025 13:20:07 CEST | Pressemeddelelse
Emil fra Lønneberg sætter igen fut i Frilandsmuseets svenske gårde, når vi inviterer skarnsknægten til Frilandsmuseet fra den 28. juni til 13. juli. Det bliver to uger med alt, hvad den kan trække af teater, værksteder, skarnsstreger, ‘korv’ og ‘kanelbullar’. Historierne om drengen fra Katholt er både en fortælling om et børneliv fra langt tilbage, men også en eviggyldig historie om nysgerrighed og om at turde udfordre konventionerne - og de voksne.
Spånerne vil flyve, når top-specialiserede håndværkere fra hele verden demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet2.4.2025 12:02:05 CEST | Pressemeddelelse
Har du tænkt over det hårde arbejde, der skulle til, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame eller de store danske gårde blev skabt? Det arbejde kan du få indblik i, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden - nogle netop hjemvendt fra Notre Dame - demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.
Påske på Frilandsmuseet: Forårsfornemmelser, bindebreve og nylagte æg12.3.2025 14:58:37 CET | Pressemeddelelse
Påskeæg i fine farver, drillende gækkebreve, æggende lege og fejring af det spirende forår. Det forbinder mange med påske, og det kan I også opleve, når vi på Frilandsmuseet fejrer påske fra den 12. - 21. april med alt, hvad den kan trække af æg’tiviteter. Men påsken var også en udfordrende tid for bønderne, og i den forbindelse var traditioner et vigtigt redskab til at skabe ro og håb i en hård verden.
Boller og ballade: Fastelavn på Frilandsmuseet25.2.2025 09:29:42 CET | Pressemeddelelse
Giv tønden et ordentligt slag og spis dig rund og glad i fastelavnsboller. Nok er vores huse lavloftede, men udenfor på Frilandsmuseet er der højt til himlen og masser af plads, så det er bare med at give den gas, når vi holder fastelavn den 1. og 2. marts.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum