Fra vakuum-pakket til gourmet: Maden til de ældre er økologisk
De ældre skal spise godt og varieret, og det sørger kokkene Michel og Julien for fra deres køkkener på plejecentrene Bøgeskovhus og Langagergård. Her er kokkefaglighed, økologi og samtaler med de ældre opskriften på den gode madoplevelse
Det var et besøg hos sin farfar, der fik Michel Lamp til at søge jobbet som køkkenchef på Lokalcenter Bøgeskovhus. Farfarens triste, vakuum-pakkede mad, var simpelthen ikke god nok til de ældre, mente kokken, som besluttede sig for at bruge karrieren på at give bedre madoplevelser til vores ældre.
“Det tiltalte mig, at Forenede Care havde de samme ambitioner med maden, som jeg selv har. Jeg havde lyst til at gøre en forskel for nogen, som fortjener den,” fortæller Michel, der nu har arbejdet som kok på Lokalcenter Bøgeskovhus, der drives af omsorgsselskabet Forenede Care, i syv år.
For kokken Julien Wincentz Risbourg betyder det også noget, at han gør en forskel, når han og kollegerne 365 dage om året laver mad til beboerne på Langagergård:
“Vi sætter helt sikkert en dyd i at sørge godt for de ældre, for man har jo hørt så mange historier om kedelig, intetsigende og uinspirerende mad i bakker. Det gør vi blandt andet ved at fokusere på at lave så meget som muligt fra bunden. Den tilgang vil jeg altid have med mig, for det er jo en af grundene til, at man er kok,” fortæller han.
Bouillabaisse og mormormad
Det er mad fra hele verden, der står på menuen i både Juliens og Michels køkken. For selvom de klassiske danske retter altid er populære, så får beboerne også serveret både fransk og asiatisk mad. For det er vigtigt med varieret kost, og så er det sjovere at lave mad, når man kan få lov at lege med forskellige ingredienser og krydderier, lyder det fra kokkene. De ældre selv har også mange forskellige livretter og ønsker, som kokkene gerne tager imod, forklarer Michel:
“Mine fordomme om, hvad de ældre gerne vil spise, er blevet gjort til skamme, for når vi spørger dem, hvad de gerne vil have, er det jo alt fra bouillabaisse og risotto til pizza til hakkebøffer, så som kok er der faktisk ingen begrænsninger i den sammenhæng.”
Julien, der - ligesom Michel - tidligere har været kok på flere gourmetrestauranter, har også lært, at de ældre ikke tager sig til takke med hvad som helst, bare fordi det er lavet fra bunden af gode råvarer:
“Det er det hårdeste publikum, jeg har haft,” griner kokken og fortsætter: “Beboerne har klare holdninger til, hvad de kan lide - og ikke kan lide. Det får man at vide, men de er heldigvis også gode til at rose maden.”
Feedbacken er vigtig for begge kokke, der er i kontakt med både beboere og plejepersonale, som løbende giver tilbagemeldinger på maden. Michel sætter sig desuden gerne og tager en snak med de ældre, når de spiser i caféen i Bøgeskovhus. På den måde har han hele tiden fingeren på pulsen og kan nemmere justere menuen.
“Det, jeg er gladest for ved min hverdag og samtalerne, er, at jeg kan bruge mit fag til at gøre en forskel for beboerne,” siger han.
Mere økologi til beboerne
For begge kokke er råvarerne helt centrale for deres madglæde, og i haven på Bøgeskovhus dyrker Michel blandt andet krydderurter, bær og tomater, som køkkenet bruger i madlavningen, og Julien har adgang til egne krydderurter fra plejecenterets have. Men kærligheden til de gode råvarer har også fået madentutiasterne til at arbejde med mange flere økologiske fødevarer i deres respektive køkkener. Og hos Forenede Care er de blevet så gode til økologi, at Julien på Langagergård er blevet anerkendt med det økologiske spisemærke i sølv og Michel på Bøgeskovhus har fået bronzemærket. Noget de to kokke er godt tilfredse med:
“Økologi har altid været vigtigt for mig. Og fordi de økologiske råvarer ofte er lidt dyrere, så betyder det, at man bliver nødt til at lave flere ting fra bunden og tænke i flere grøntsager, og det synes jeg er sjovt,” erkender Julien, der har arbejdet som køkkenchef på Langagergård i halvandet år. Han fortæller desuden, at både han og Michel har indført en ugentlig vegetardag på begge plejecentre, hvor netop de grønne råvarer er i fokus.
Lokalcenter Bøgeskovhus ligger i Viby lige uden for Aarhus, og Langagergård Plejecenter hører til i Karlslunde i Greve Kommune. Forenede Care har netop overtaget driften af Hiort Lorenzen Plejecenter i Haderslev og planlægger også at indføre økologisk gourmetmad der.
Fakta om Det Økologisk Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er en statskontrolleret mærkningsordning for de danske spisesteder. Mærket fortæller, hvor stor en andel af køkkenernes indkøbte fødevarer, der er økologiske. Mærket kommer i tre forskellige udgaver:
- Bronzemærket (30-60% økologi)
- Sølvmærket (60-90% økologi)
- Guldmærket (90-100% økologi)
Nøgleord
Kontakter
Mie Jusjong
Kommunikations- og marketingkoordinator
miju@forenede-care.dk
23205634
Billeder
Om Forenede Care
Forenede Care er et 100% danskejet familieselskab, der er specialister indenfor neuro,- social- og ældreområdet. Vi er en del af Forenede Koncernen.
Følg pressemeddelelser fra Forenede Care A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forenede Care A/S
Udbudsproces afgjort: Forenede Care skal drive plejecenteret Bøgeskovhus18.6.2024 08:11:48 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Kommune har besluttet, at det kommunale plejecenter i Viby J. skal drives af Forenede Care – igen.
Hjerneløbet – for alle som er berørt af hjerneskade.30.5.2024 10:24:29 CEST | Pressemeddelelse
Det er tredje år, Hjerneløbet afholdes i Danmark. 6. juni bliver det større end nogensinde.
Fremtidens pleje: Forenede Care og Solrød Kommune bekræfter partnerskab om Plejecenter Christians Have7.11.2023 14:08:00 CET | Pressemeddelelse
I dag blev kontrakten for samarbejdet om Plejecenter Christians Have underskrevet på borgmester Emil Blüchers (LA) kontor på Solrød Rådhus. Det danske omsorgsselskab Forenede Care overtager driften af den private del af plejecenteret i 2024. Smilene var store og der var alkoholfri champagne i glassene, da kontrakten vedrørende Plejecenter Christians Have blev underskrevet. Snakken gik især på forholdene for plejecenterets beboere, kvaliteten af maden samt trivslen for personalet. Der var også enighed om, at den næste generation af ældre stiller nye krav til en værdig pleje. Plejecenter Christians Have er Solrød Kommunes eneste plejecenter og har siden åbningen i 2003 været delt i to. Den ene halvdel driver kommunen selv, og den anden halvdel er drevet i et privat-offentligt samarbejde. Fra 1. februar 2024 overtager Forenede Care den privatdrevne del. Når Forenede Care er kommet ordentlig ind ad døren i løbet af 2024, vil borgmester, Emil Blücher gerne forbi og besøge plejecenteret, for
Forenede Care skal drive plejecenter i Solrød Kommune24.10.2023 15:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. februar 2024 overtager det familieejede omsorgsselskab Forenede Care A/S driften af den private del af Plejecenter Christians Have i Solrød Kommune. Forenede Care har vundet udbuddet om driften af den privatdrevne del af Plejecenteret Christians Have der ligger i Solrød Kommune og er kommunens eneste plejecenter. Den anden del fortsætter kommunen selv med at drive. Det var et enigt byråd, der pegede på Forenede Care. Formanden for Solrød Kommunes social-, ældre- og sundhedsudvalg, Ivar Haugaard-Hansen fortæller om valget af Forenede Care: ”Jeg er ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning. Forenede Care er i udbudsperioden kommet med en rigtig god beskrivelse af, hvordan de vil sikre den værdige, professionelle og omsorgsfulde pleje, som beboerne skal have. De har fået den bedste vurdering samlet set både i forhold til kvalitet og pris af de to bud, vi har modtaget. Der har også allerede nu været en rigtig god dialog med Forenede Care, og vi har et rigtig godt indtryk af
Fem år med specialiseret neurobehandlling har gjort en forskel i Østdanmark31.3.2023 07:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra seks til 20 døgnpladser: 1. april kan Forenede Care Neuro fejre fem års fødselsdag. Siden start har målsætningen været at gøre en forskel for borgeren med erhvervet hjerneskade og give dem et meningsfuldt liv. To medarbejdere, der har været med fra start, fortæller om rejsen Tilbage i 2018 startede Forenede Care Neuro ud med seks sengepladser til borgere med behov indenfor det specialiserede neuroområde. Det skete på neurocenteret Ringstedhave. Siden da har Forenede Care Neuro været i hastig udvikling og imødekommer nu dagligt et voksende behov fra særligt de sjællandske kommuner, når det kommer til rehabilitering af borgere med hjerneskade. I dag har Forenede Care Neuro hele 20 døgnpladser, fire højt specialiserede botræningspladser til unge, ambulante- og mobile forløb, ligesom centeret også fokuserer på forskning og en kursusafdeling. En af de ildsjæle, der har været med fra start, er servicemedarbejderen John Nielsen. Han kalder sig selv en slags pedel, men i løbet af en dag ha
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum