Danmark overtager formandskabet i Nordsøsamarbejdet
Det vigtige energisamarbejde på tværs af Nordsøens lande får nyt formandskab. Danmark vil med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard arbejde for at gøre Nordsøen til Europas energihub og sikre en hurtigere udbygning af meget mere vedvarende energi i Nordsøen.
Målet er at sikre Europas energiforsyning ved at udvikle Nordsøen til Europas største energihub, hvor alle relevante teknologier for vedvarende energi samles. Vejen derhen er massiv udbygning af vedvarende energi og udnyttelse af det enorme potentiale, Nordsøen rummer.
Det er det, der står øverst på Danmarks tjekliste som nyt formandskab for Nordsøsamarbejdet (NSEC). Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard deltog i ministermødet i Haag, hvor formandsskabet blev overrakt fra Nederlandenes klima- og energiminister Rob Jetten. Energikommissær Kadri Simson vil fortsætte som medformand.
Formålet med Nordsøsamarbejdet er at fremme udbygningen af vedvarende energi i hele Nordsøen ved bl.a. at samarbejde om medlemmernes udbygning af infrastruktur og vedvarende energikilder i Nordsøen.
”Nordsøen rummer et enormt energi potentiale, som kan hjælpe Europa på vej mod selvforsyning, og hvor der kan sættes projekter i gang, der strækker sig på tværs af landegrænser. Vi har ambitionerne, nu er det den svære implementering, der skal til. Det kræver, at vi luger ud i gammelt regelukrudt og får sikret nye tidssvarende rammer for marked og infrastruktur - så vi kan gøre Nordsøen til en grøn energihub, hvor industrien helt naturligt søger hen, fordi der er let adgang til energi,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Medlemmerne af samarbejdet, der har eksisteret siden 2016, er Danmark, Belgien, Nederlandene, Frankrig, Tyskland, Sverige, Norge, Irland, Luxemburg og EU-Kommissionen. Herudover deltager Storbritannien også på teknisk niveau.
Det er anden gang, at Danmark har formandsskabet. Sidste gang var i 2019, hvor man udarbejdede Nordsøsamarbejdets flerårige arbejdsprogram. Denne opgave står man over for igen i 2024, hvor arbejdsprogrammet skal opdateres.
Fakta
- Danmark overtager formandskabet fra 1. januar 2024.
- I årene 2020 til 2023 har samarbejdet bl.a. fokuseret på hybrid- og samarbejdsprojekter, støtte af regulering og finansiering og levering af EU’s 2050-mål for vedvarende energi.
- I 2022 styrkede Danmark samarbejdet i Nordsøen ved at afholde det første Nordsøtopmøde i Esbjerg.
- Med det danske formandskab for Nordsøsamarbejdet vil man føre samarbejdet videre med målet om at implementere de satte ambitioner.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
Et grønnere Danmark: Arbejdet med nye klimateknologier og -tiltag skal styrkes10.6.2025 09:00:08 CEST | Pressemeddelelse
Som opfølgning på Aftale om et Grønt Danmark er et nyt klimatiltagsudvalg blevet nedsat. Udvalget skal hjælpe med at styrke både implementering og udrulning af nye innovative løsninger i det danske landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum