Højsæson for indbrud: Se, hvilke kommuner der er hårdest ramt
Der er højrisiko for indbrud i den mørke tid! En ny opgørelse fra Nabohjælp viser, hvilken kommune i hver politikreds der har været mest plaget af indbrud i mørkesæsonen fra 2018-2022. Tusind særligt dedikerede nabohjælpere skal nu sætte ekstra gang i den lokale indbrudsforebyggelse. Vær synlig i nabolaget og hils på dem, du møder, lyder rådet til alle husejere.
De mørke måneder kalder på hygge og indendørs aktiviteter, men det er også højsæson for indbrud, fordi indbrudstyvene nemmere kan skjule sig. Derudover rejser mange væk i juledagene, og husene står derfor tomme. Derfor er det vigtigt at klæde sig godt på, så man kan være synlig i nabolaget og holde øje med hinandens hjem, lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
En ny opgørelse viser, hvilken kommune i hver politikreds der har haft flest indbrud i mørkesæsonerne de seneste fem år. Uanset hvor man bor, er der dog nu behov for en ekstra indsats for at holde indbrudstyvene væk her i den mørke tid.
- Nogle områder er særligt hårdt ramt, men der er brug for ekstra indbrudsforebyggelse flere steder her i den mørke tid. Uanset hvor man bor, bør man tage sine forholdsregler i den mørke tid med at holde øje med hinandens hjem og huske at være synlig i nabolaget og hilse på dem, man møder. Det sidste, indbrudstyven ønsker, er nemlig at blive set eller endda hilst på, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.
Gode råd udbredes af lokale Nabovenner
Omkring 1.000 særligt dedikerede nabohjælpere, såkaldte ‘Nabovenner’ er netop nu på gaden rundt om i hele landet for at booste den lokale indbrudsforebyggelse sammen med deres naboer. Nabovennerne har meldt sig til at gå forrest og aktivere nabohjælpen lokalt ved at sprede gode råd om indbrudsforebyggelse i deres nabolag og få naboerne til at samarbejde.
Helle Rindholt er Naboven i Esbjerg, og hun går dagligt lange ture i nabolaget. Her snakker hun med naboer om nabohjælpsordningen, minder dem om at aftale feriehjælp inden jul og giver gode råd til indbrudsforebyggelse med på vejen.
- Jeg ser jo det samme på mine gåture, som en potentiel indbrudstyv også ser. Så jeg kan for eksempel pege på, at det kan være tydeligt, at der ikke er nogen hjemme, fordi boligen slet ikke er oplyst i efterårsmørket, eller at der ser for pænt og aflåst ud. Med lys, lidt vasketøj på snoren og legesager i haven kan man få en tom bolig til at se beboet ud, siger hun.
Aktive nabolag er forudsætningen for effektiv Nabohjælp
Helle Rindholt byder også nye naboer velkomne og er opmærksom på at skabe det gode nabofællesskab. En helt central del af Nabovennens rolle er at skabe liv og godt nabosamarbejde, der hvor de bor. Hvis naborelationerne er gode, står nabolaget nemlig stærkt, den dag indbrudsbølgen rammer.
Derfor er en af Nabovennernes opgaver her i den mørke tid også at hilse nabolaget god jul med til-og-fra-kort.
- Det er en klar fordel i forhold til effektiv Nabohjælp, hvis man forstår at samarbejde i nabolaget. Det gode naboskab skal gødes og plejes, og derfor har det en stor betydning, at Nabovennerne går i front lokalt og samler naboerne til forskellige aktiviteter i nabolaget, siger Tine Malm, konsulent i Nabohjælp.
FAKTA:
Nabovennens bedste råd
- Vær synlig i nabolaget, og hils på dem du møder, også dem, du ikke kender.
- Advar nabolaget om indbrud og indbrudsforsøg i Nabohjælps app.
- Brug feriehjælpsfunktionen i Nabohjælps app, når huset skal være alene hjemme.
- Sæt sensorstyret lys op udendørs.
- Klip hækken, så din nabo kan se, hvis tyven er på spil.
Forudsætningen for effektiv Nabohjælp er et velfungerende nabolag, hvor naboerne samarbejder med hinanden. Derfor arbejder Nabohjælp også på at fremme det gode naboskab med forskellige initiativer. Frem mod jul kan du fx deltage i en konkurrence på Nabohjælps Facebookside, hvor du sender en kagehilsen til din nabo her i den søde juletid. Læs mere her: Nabohjælp: Vind en stor kage til nabolaget og nabohygge-pakker (botrygt.dk)
Er der en Naboven i dit nabolag?
Nabovenner er særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle sit nabolag om forebyggelse af indbrud og øget tryghed. Nabovennerne er netop nu på gaden med gode råd til en indbrudsfri julemåned. Læs mere om nabovenner: www.nabohjaelp.dk/naboven
Nabohjælps app
Næsten 270.000 danskere bruger Nabohjælps app til at aftale feriehjælp og dele advarsler om indbrud og mistænkelig adfærd. Download appen her: App store eller Google Play
Fakta om indbrud
- Nabohjælp forebygger op mod hvert 4. indbrud
- Der sker flest indbrud i villaer i det mørke halvår, især fredag og lørdag
- Tyven kommer hyppigst ind gennem vinduer og terrassedøre
- Huse med sensorstyret lys er en effektiv måde at forebygge indbrud.
Nøgleord
Kontakter
Julie KofoedKommunikationskonsulentDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:51 32 77 18jko@dkr.dkBilleder
Om Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden
Nabohjælp handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres boligområder, øges opdagelsesmulighederne og derved risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende, men giver også borgerne en følelse af kontrol over eget liv i og med, at de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet. Derudover handler Nabohjælp fra DKR og TrygFonden om, at vi via Nabohjælp kan skabe en større social sammenhængskraft i vores boligområder, og dermed øge trivsel og den oplevede tryghed.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Lev Uden Vold og Politiet vinder Den Kriminalpræventive Pris 202418.11.2024 16:26:46 CET | Pressemeddelelse
Organisationen Lev Uden Vold og Politiets indsats ’Partnerskab Mod Vold’, der hjælper både ofre og voldudøvere ud af volden, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og 50.000 kr. til at forebygge kriminalitet.
Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.
Få dine naboer til at snyde tyven, mens du er på ferie26.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien nærmer sig, og det er højsæson for indbrud. Hvis naboer holder øje med dit hjem, mens du er væk, er der mindre risiko for at få besøg af ubudne gæster. Derfor er det nu tid til at aftale feriehjælp. Nabosamarbejde øger tilmed livskvaliteten og følelsen af tryghed hos den enkelte, viser en ny stor undersøgelse.
It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.
Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum