Energistyrelsen

Energistyrelsen træffer ny afgørelse i PtX-udbuddet: Plug Power er ikke længere blandt vinderne af udbuddet

Del

Da Plug Power Idomlund Danmark ikke kan leve op til betingelsen om at stille en bankgaranti, har Energistyrelsen været nødt til at træffe en ny afgørelse i PtX-udbuddet. Det betyder, at Plug Power ikke længere er vinder af udbuddet. Samtidig bliver HyproDenmark/Everfuel tilbudt et forhøjet beløb.

Fredag den 27. oktober kunne Energistyrelsen løfte sløret for vinderne af danmarkshistoriens første Power-to-X-udbud. I mellemtiden har det vist sig, at Plug Power Idomlund Danmark alligevel ikke kan leve op til de forpligtelser, der er i kontrakten, som handler om at stille en bankgaranti. Energistyrelsen har derfor været nødt til at se bort fra deres tilbud og har på den baggrund truffet en ny afgørelse.  

Det betyder dermed, at Plug Power ikke længere er blandt vinderne af PtX-udbuddet. De øvrige vindere er fortsat European Energy/Vindtestcenter Måde K/S, European Energy/Padborg PtX ApS, Electrochaea/Biocat Roslev og European Energy/Kassø PtX Expansion ApS. De fire vinderprojekter har fortsat fået tildelt hele deres tilbud. Den marginale byder HyproDenmark/Everfuel kan fortsat ikke tilbydes det fulde tilbud, men vil blive tilbudt det resterende beløb af det samlede budget. Det samlede budget er 1,32 milliarder kroner i 2023-priser.   

Energistyrelsen vurderer ikke, at den nye afgørelse får betydning for, hvornår der indgås kontrakter med vinderne, ligesom det ikke forventes at få betydning for tidshorisonten for, hvornår anlæggene vil stå klar.

Der vil nu være fem vindende projekter. De fem projekter vil nu tilsammen bygge over 180 MW.  

Støtte pr. GJ

Virksomhed/projekt

Placering

Samlet beløb

Kapacitet på anlæg

40,0000 DKK/GJ

European Energy/

Vindtestcenter Måde K/S

Esbjerg

43.994.973 DKK

9 MW

46,0000 DKK/GJ

European Energy/

Padborg PtX ApS

Padborg

910.800.000 DKK

150 MW

59,9998 DKK/GJ

Electrochaea/Biocat Roslev

Rybjerg

71.279.762 DKK

10 MW

67,0000 DKK/GJ

European Energy/

Kassø PtX Expansion ApS

Rødekro

81.879.549 DKK

10 MW

67,4998 DKK/GJ

HyproDenmark/Everfuel

Fredericia

Tilbydes resterende beløb

Næste skridt 

Med den nye afgørelse af PtX-udbuddet starter en ny ti dages stand still-periode, hvorefter Energistyrelsen og de vindende projekter indgår kontrakter under forudsætning af, at der ikke modtages en klage i perioden.

Fakta

  • Energistyrelsen åbnede for Power-to-X-udbuddet i april 2023 og lukkede for tilbud 1. september 2023.
  • Der er afsat 1,32 milliarder kroner i 2023-priser til dette PtX-udbud.
  • Energistyrelsen har modtaget ansøgninger for mere end fire milliarder kroner. Der blev ansøgt om støtte til projekter med en samlet elektrolysekapacitet på ca. 675 MW.   
  • Energistyrelsen havde oprindeligt fundet seks vindere fordelt på fire forskellige virksomheder. Med den nye afgørelse er der fundet fem vindere fordelt på tre forskellige virksomheder.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Kom til konference om lokal inddragelse og opbakning til opsætning af vedvarende energi på land14.5.2024 13:38:26 CEST | Nyhed

Skal en firedobling af el-produktionen fra vedvarende energi på land inden 2030 lykkes, er det afgørende, at der er lokal opbakning til vedvarende energi i lokalområdet. Derfor inviterer VE-rejseholdet til konference om lokal inddragelse og opbakning til vedvarende energi i det åbne land. Konferencen vil danne ramme for drøftelser om den nyeste viden og erfaringer på området på tværs af kommuner, branche og institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye