Red Barnet

For få skolebørn kender deres egne rettigheder: I dag tager Red Barnet ud på over 100 skoler for at udbrede kendskabet

Del

I dag er det Børnerettighedsdag, og over hele landet vil Red Barnet lære elever på landets skoler om deres egne rettigheder. Det er der brug for. En ny undersøgelse viser, at kun 4 ud af 10 børn har et godt kendskab til børns rettigheder, at langt færre børn respekterer andres rettigheder, og at børnene i langt mindre grad lærer at respektere hinandens rettigheder i skolen.

Alle børn har rettigheder – uanset hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de bor. Og det er afgørende, at de kender deres rettigheder, så de kan handle, hvis de bliver krænket, oplever overgreb eller uretfærdig forskelsbehandling.

Men desværre viser en ny undersøgelse fra UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder, at der er store udfordringer i forhold til børns kendskab til deres egne rettigheder og menneskerettighederne generelt.

”Vi kan se, at en alt for stor del af de største børn i skolen har et ringe kendskab til deres egne rettigheder og menneskerettighederne. Det er dybt problematisk, for viden om ens rettigheder er helt afgørende for at kunne handle, hvis man oplever, at ens rettigheder bliver krænket eller undertrykt. Vi styrker kort sagt børnenes muligheder for at råbe op, når de kender deres rettigheder,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Undersøgelsen fra UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder viser blandt andet, at ca. 4 ud af 10 af børnene i 6-10. klasse i begrænset omfang kender deres rettigheder. Samtidig kan lidt under 4 ud af 10 af børnene heller ikke nævne én eneste af de grundlæggende menneskerettigheder.

Undersøgelsen viser også, at langt færre børn nu lærer at respektere andres rettigheder i skolen. I 2019 gjorde det sig gældende for 70 procent af børnene, i år er tallet faldet til 45 procent af børnene.

”Det her er jo problematisk. Skolen bør være en arena, der er med til at danne fremtidens borgere og sikre, at børn lærer at bruge deres stemme, at de kender og forstår deres rettigheder. Det er derfor, at vi tager ud på landets skoler i dag, for der er virkelig brug for, at vi gør meget mere for, at børnene lærer om de rettigheder, der gælder alle børn, høj som lav,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Undersøgelsen fra Unicef Danmark og Institut for Menneskerettigheder viser også, at alt for mange børn,  en ud af 14, synes, at det er okay, at deres forældre slår, og at en ud af 11 synes, at børn og unge selv er skyld i, at deres grænser bliver overskredet af andre, hvis de er anderledes end flertallet.

Fokus på køn, tolerance og mangfoldighed
For at styrke børnenes fokus på rettigheder har Red Barnet udviklet nyt omfattende undervisningsmateriale til alle alderstrin i grundskolen, som skolerne frit kan benytte i denne uge. Det handler om alt fra køn, mangfoldighed, ligestilling og retten til privatliv. Og det handler om, hvordan børns rettigheder bliver holdt i hævd i hjemmet, i skolegården og online. For børns rettigheder griber ind i alle kroge og hjørner af børn og unges liv.

– Vi er rigtig glade for, at vi dag kommer ud til tusindvis af elever. For jo mere viden børnene har om deres og andres rettigheder, desto mere tilbøjelige er de til at mene, at de skal følges og respekteres, hvad enten det handler om pigers rettigheder, krænkelser online eller vold i hjemmet,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

En af de skoler, der har i dag stiller skarpt på børns rettigheder i dag er Skolen på Amagerbro i København. Her glæder skoleleder Jette Andersen Nedergaard til at styrke børnenes viden om deres rettigheder.

”Det er ikke alle børn, der ved, at de har krav på at leve et godt og trygt børneliv, at der er nogle, der passer på dem og sikrer, at de får mad, tøj og undervisning. Derfor er det så vigtigt, at vi fortæller dem det, så vi kan styrke deres stemme og trivsel”, siger Jette Andersen Nedergaard, der er skoleleder på og tilføjer:

”Jeg synes desværre, der er tendens til, at vi tager børns rettigheder for givet. Demokrati og viden om ens rettigheder kommer ikke bare af sig selv. Det er noget, vi skal holde ved lige, og som vi skal lære de næste generationer, og her spiller skolen en vigtig rolle.”

Om Børnerettighedsdagen

  • Red Barnet fejrer Børnerettighedsdagen hvert år. Det sker blandt andet sammen med flere af organisationens xxx ambassadørskoler.
  • På Børnerettighedsdagen markeres årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention 20. november 1989.
  • FN's Konvention om Barnets Rettigheder i folkemunde kaldt Børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande. Den sikrer børns grundlæggende rettigheder og børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.
  • Læs mere om Red Barnets gratis undervisningsmateriale om børns rettigheder her.



Kontakter

Links

Om Red Barnet

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Børn og unge på midlertidigt ophold i Danmark kæmper med stor mistrivsel13.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse fra Red Barnet og Via University College viser, at børn og unge, der har fået midlertidigt ophold i Danmark kæmper med mistrivsel, modløshed og ensomhed. Red Barnet ønsker derfor et opgør med de korte midlertidige opholdstilladelser og hyppige genvurderinger, som skaber usikkerhed, ventetid og begrænser rettigheder for børn og unge, hvilket går udover deres udvikling, læring og uddannelse.

Red Barnet vil ændre loven: Børn skal beskyttes bedre mod billeder med seksuelt formål11.12.2023 06:01:00 CET | Pressemeddelelse

Lovgivningen beskytter ikke børn godt nok, når det handler om seksuelt krænkende billeder og videoer. Det viser en analyse foretaget af Red Barnet. Børnerettighedsorganisationen foreslår derfor at stramme loven, så tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn bliver kriminaliseret i Danmark i samme grad, som det er i de andre nordiske lande. Inden for animeret materiale oplever Red Barnet en voldsom stigning, der kræver akut handling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye