Black Friday 2023: Flere danskere vil bruge flere penge

Del

Der er pænt positive udsigter for handlen på Black Friday i år. Flere danskere forventer nemlig at købe mere og bruge flere penge til dette års Black Friday sammenlignet med sidste år.

Dansk Industris branche for handel, DI Handel, har i de seneste 4 år spurgt danskerne om deres holdninger til og adfærd på Black Friday. Resultatet af Black Friday 2023 undersøgelsen med over 1.000 danskere viser, at detailhandlerne kan se frem til en god Black Friday på trods af, at danskerne ser mere pessimistisk på deres økonomi.   

Vil bruge flere penge 

Hele 62 procent af danskerne siger i undersøgelsen, at de har planer om at gå på tilbudsjagt på årets Black Friday. Det er en stigning på 10 procentpoint fra 2022, hvor det altså kun var 52 procent af danskerne, som var potentielle købere til Black Friday. Særligt for de unge (18-29-årige) er der en stor andel (82 procent) af de potentielle købere til årets Black Friday. Generelt gør det sig gældende, at jo ældre man er, desto mindre forventer man at foretage køb til Black Friday i år.  

- Det er glædeligt at læse de positive tegn fra forbrugerne, for selvom de høje energipriser og den høje inflation er i retræte, så er forbrugerstemningen fortsat lav. Branchen går ind i årets vigtigste periode, og det er altså guld, når vi i undersøgelsen ser kombinationen af flere potentielle købere, der vil bruge flere penge. Det er godt nyt for erhvervslivet, siger branchedirektør Jacob Kjeldsen, DI Handel.  

Udover at der er flere, der siger, de vil handle på Black Friday i 2023, så ser det også ud til, at de vil bruge flere penge under tilbudsperioden i år. 23 procent af forbrugerne i 2023 forventer at bruge ”lidt mere” eller ”meget mere” end under sidste års Black Friday, hvor andelen for samme var på 14 procent. Andelen af Black Friday-shoppere, der forventer at bruge ”lidt mindre” eller ”meget mindre” er samtidig faldet markant i år i forhold til 2022.  

Målt i absolutte kroner forventer Black Friday shopperne i gennemsnittet at bruge 2.348 kr. i år, hvilket er 17 procent højere end danskernes forventning i 2022 på 2.005 kr.  

Black Friday online 

Det ser også ud til, at hovedparten af Black Friday 2023 kommer til at ske online. Med 46 pct., er gruppen af danskere, som forventer at foretage deres Black Friday køb online, fortsat den største gruppe.  

Andelen er dog faldet fra 54 procent i 2020 til nu at være på 46 procent i 2023, hvilket er naturligt eftersom nedlukningerne ifm. coronaepidemien er et overstået kapitel. Derfor er andelen af omni-channel købere (danskere der både vil købe online og offline) til Black Friday gået fra en andel på 22 procent i 2020 til nu at være på hele 30 procent. 

Tøj og sko hitter 

Forbrugerne er også mere afklaret om, hvad de påtænker at bruge deres penge på under årets Black Friday. På spørgsmålet om, hvad forbrugerne vil købe på Black Friday, så er de ikke i tvivl. 47 procent nævner ”Tøj, sko og tilbehør”. Det er en stigning på 4 procentpoint, når der sammenlignes med et gennemsnit for 2020-2022.  

Undersøgelsen viser også, at produktkategorierne ”rejser og ophold” og ”fødevarer og drikkevarer” står for de største stigninger i andelene på hhv. 10 og 8 procentpoint.  

- De positive tegn fra forbrugerne om at købe tøj og sko under årets Black Friday 2023 er et tiltrængt pust til mode- og tøjbranchen, som generelt har været udfordret i år. Detailomsætningen for tøjbranchen har i 2023 ligget under 2022 niveau og derfor er det glædeligt, at forbrugerne vil bruge penge på netop dette under Black Friday, siger Jacob Kjeldsen. 

Mere bevidste forbrugere  

Til trods for, at der er kommet ro på inflationen, og usikkerheden omkring de høje energipriser er faldet markant, er der fortsat en stor andel, som føler et pres på privatøkonomien. I undersøgelsen svarer 77 procent af forbrugerne bl.a., at de er blevet mere påpasselige med, hvad de bruger deres penge på. Dertil svarer 35 procent af forbrugerne også, at deres økonomiske råderum er blevet mindre sammenlignet med samme periode sidste år.  

Når privatøkonomien er stram, så bliver danskere enormt bevidste om, hvad de bruger penge på. 62 procent af Black Friday shopperne mener, at de har styr på prisen på de produkter, som de forventer at købe.  

- Vi danskere elsker tilbud, og når privatøkonomien er stram, så giver Black Friday bare enormt meget mening for os. Eneste aber dabei er, hvor meget Black Friday ”æder” af det samlede julesalg. Der er ingen tvivl om, at julesalgsperioden starter tidligere og er blevet en naturlig del af Black Friday.  

- Jeg ved, at det er ønsketænkning, men jeg håber, at forbrugerne bruger hovedparten af årets Black Friday budget til at købe varer og produkter til dem selv, mens de lader juleindkøbene vente, siger Jacob Kjeldsen. 

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jacob Kjeldsen, tlf. 2088 3914, e-mail jak@di.dk

Billeder

Branchedirektør Jacob Kjeldsen, DI Handel
Branchedirektør Jacob Kjeldsen, DI Handel
Download
Download

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra DI Handel

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Handel

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye