Martin Sandager hædret som Årets Dyreven 2023
Arealforvalter og naturformidler Martin Sandager har opkøbt og forvandlet 100 hektar jord, der nu viser vejen til bedre dyreliv, CO2-lagring og større biodiversitet. Det tildeler Dyrenes Beskyttelse ham prisen som årets dyreven for.

Fredag overrakte Dyrenes Beskyttelse med stor fornøjelse prisen som Årets Dyreven 2023 til arealforvalter og naturformidler Martin Sandager fra Kragelund Mose. Martin har gennem otte år opkøbt og forvandlet 100 hektar jord i Kragelund Mose ved Vejen til et fristed for dyr, natur og klima. Hans arbejde er ifølge direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, eksemplarisk i lyset af de store udfordringer for dyr, natur og klima:
”Martin Sandager er kåret til Årets Dyreven 2023 for sit vedholdende arbejde og engagement i de presserende og sammenhængende dagsordener: biodiversitet, klima og dyrevelfærd. Han er desuden en eminent formidler og går altid efter dialogen.”
Martin Sandager har gennem sit engagement og sin vedholdenhed skabt et unikt område, hvor vandbøfler, exmoorponyer, konikponyer, ungarske uldgrise, gallowaykvæg, dexterkvæg og landracegeder lever frit og uforstyrret. Han har vendt dyrkede arealer og tidligere tørvemose til et kulstoflagrende landskab, der også fungerer som hjemsted for en imponerende række af vildtlevende dyr. Martin blev særligt anerkendt for at invitere fuglene tilbage på arealerne. Det har han først og fremmest gjort ved at sørge for, at der er masser af mad i form af planter og insekter. Dertil er der optimale muligheder for redebygning. Til at starte med har Martin selv opsat 700 redekasser.
"Martins indsats for at genskabe levesteder for de vildtlevende dyr er en inspiration. Han har genskabt vådområder og vedvarende plantedække, der græsses af dyr, som passes omsorgsfuldt og tilses dagligt, samtidig med at de har et frit flok- og familieliv. Alt sammen noget, som desværre er forsvundet mange steder i vores intensivt dyrkede landskaber," lyder det fra Britta Riis.
Martin Sandager fik overrakt prisen til arrangementet fredag, og var meget overrasket.
"Jeg er simpelthen så glad og vildt overrasket. Jeg synes, at det er modigt valg, der understreger, at vi skal passe på alle dyr samtidigt. Jeg ser prisen som et kæmpe skulderklap til alle os, der arbejder for at øge biodiversiteten i praksis, siger Martin Sandager
Til arrangementet var han omgivet af dyrevenner og politikere til en eftermiddag med fokus på gode dyreliv. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, holdt åbningstale til arrangementet, mens blandt andre Mathilde Walter Clark, forfatteren bag bogen om minksagen ”Det blinde øje”, holdt oplæg. Der var også paneldiskussion om dyrevelfærd med blandt andre dyrevelfærdsordførerne Carl Valentin (SF) og Søren Egge Rasmussen (EL).
Tidligere år er prisen blevet givet til blandt andre kokken Nikolaj Kirk, daværende EU-parlamentariker Gitte Seeberg og bioetiker Mickey Gjerris
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum