Talentfulde unge fra Midtjylland møder fremtidens fødevarer og landbrug på AU Viborg
Lørdag den 18. november besøger op mod 140 unge fra Akademiet for Talentfulde Unge | Midt AU Viborg for at blive klogere på fremtidens bæredygtige fødevarer og landbrug i selskab med forskerne fra Aarhus Universitet. Pressen er inviteret.
Insekters bidrag til bæredygtigt landbrug, grisekød med et lavere klimaaftryk, velsmagende retter med bælgfrugter og kultiveret kød. Det er blot nogle af emnerne for de workshops, der er på programmet, når op mod 140 unge fra Akademiet for Talentfulde Unge i Region Midtjylland besøger Aarhus Universitets nye uddannelsescampus AU Viborg.Temaet for dagen er fremtidens bæredygtige landbrug, og set i det lys er de unge landet det helt rigtige sted. Det fortæller Jørgen E. Olesen, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på AU Viborg:
”Vi har glædet os rigtig meget til at byde de unge fra Akademiet for Talentfulde Unge velkomne til AU Viborg til en dag, hvor vi sammen kan sætte fokus på den grønne omstilling af vores landbrug og fødevareproduktion. Vi glæder os til at vise dem, hvordan forskerne fra Aarhus Universitet arbejder hen imod en grønnere fremtid, og måske endda inspirere dem til selv at vælge en uddannelse på det her vanvittigt vigtige område,” siger Jørgen E. Olesen.
Akademiet for Talentfulde Unge| Midt (ATU) er et toårigt program for dygtige og fagligt engagerede gymnasieelever- og Hf-elever, der har til formål at inspirere og udfordre eleverne fagligt og forberede dem på en akademisk karriere. Årgang 2021 er klar til at runde deres tid som en del af ATU af med et spændende afslutningsseminar:
”Vi ser frem til at, at alle vores elever skal bruge en dag på AU Viborg, hvor de får mulighed for at fordybe sig i flere af de fagligheder og forskningsprojekter, der er i gang på stedet. Temaet for dagen er, hvordan forskning på AU Viborg kan være med til at bidrage til at gøre fremtidens landbrug mere bæredygtigt, og det er vi sikre på, er et tema, der har de unges interesse,” siger Anne Harrits, der er leder af Akademiet for Talentfulde Unge | Midt. Hun fortsætter:
”Samtidig præsenterer vi også et både arkæologisk perspektiv og et internationalt perspektiv på landbrug, som skal være med til at skabe en forståelse blandt eleverne af, at de nye teknologiske løsninger, der skal være med til at sikre den grønne omstilling, ikke kan stå alene. Der skal både international, geopolitisk og kulturel forståelse og indsigt til, for at teknologien reelt kan skabe en grøn omstilling.
Tid og sted
Arrangementet begynder kl. 13.15 med velkomst af Anne Harrits, leder af Akademiet for Talentfulde Unge | Midt. Kl. 13.20 åbner Jørgen E. Olesen, institutleder på Institut for Agroøkologi, dagen med en introduktionsforelæsning, hvorefter de unge skal ud og arbejde i forskellige workshops. Dagens faglige program afsluttes med en fælles opsamling, hvor eleverne deler dagens erkendelser med hinanden.
Dagen dokumenteres af en journaliststuderende.
Det er muligt at interviewe både Anne Harrits og Jørgen E. Olesen fra kl. 14 til 14.30.
Sted: AU Viborg, Blichers Allé 20, 8830 Tjele. Introduktionsforelæsningen foregår i det store auditorie i hovedbygningen (Bygning 8814- lokale 3075).
Nøgleord
Kontakter
Anne HarritsLederATU | Midt
(til stede hele dagen)
Jørgen Eivind OlesenInstitutlederInstitut for Agroøkologi
(til stede frem til kl. 14.30)
Mathilde AndersenUddannelsesrådgiverFaculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
(kan svare på praktiske spørgsmål)
Om Akademiet for Talentfulde Unge
Formålet med Akademiet for Talentfulde Unge er at give gymnasie- og Hf-elever med akademisk potentiale et bredere og mere kontinuert tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer, der opkvalificerer deres daglige arbejde, styrker deres studiekompetencer og naturligt leder dem til en videregående uddannelse. Udover at udvikle deres faglige og studiemæssige kompetencer får de samtidig et socialt netværk af ligesindede. Det er desuden akademiets mål og opgave at skabe tætte samarbejdsrelationer mellem de gymnasiale ungdomsuddannelser, de videregående uddannelser og de fremmeste virksomheder i regionen
Om AU Viborg
AU Viborg – Forskningscenter Foulum er Danmarks grønne campus, hvor vi gennem uddannelse og forskning baner vejen for den grønne omstilling. Med udgangspunkt i solid forskningsbaseret viden om jord, planter, dyr, fødevarer, ingeniørvidenskab, klima og miljø går vi forrest i udviklingen af et samfund, hvor jordens ressourcer vedligeholdes, og hvor intet går til spilde.
Fra sommeren 2024 byder AU Viborg velkommen til de første studerende på tre nye uddannelser i Veterinærmedicin, Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum