Cepos

Ny CEPOS-analyse: Hvert fjerde EU-direktiv overimplementeres trods syv års indsats for det modsatte

Del

Danmark går længere, end EU påkræver, i hvert fjerde stykke lovgivning, viser ny analyse fra CEPOS

Jonas Herby
Jonas Herby Foto: Jakob Melgaard

Flere skiftende regeringer har haft som princip, at Danmark ikke skal gå længere end absolut nødvendigt, når direktiver fra EU implementeres i dansk lov.

Men alligevel sker det i knap hvert fjerde tilfælde. Det viser ny CEPOS-analyse, der tager udgangspunkt i ministeriernes egne opgørelser.

Siden 1. januar 2016 har Folketinget overimplementeret 44 ud af 188 EU-direktiver svarende til knap hvert fjerde EU-direktiv.

”Problemet i forhold til overimplementeringen er, at det er EU, der bliver drivende for, hvilke områder Folketinget regulerer. EU regulerer en række områder, som danske politikere næppe selv havde kastet sig over. Men når EU så har sat dagsordenen, så bliver Folketingets opmærksomhed vendt mod det emne, EU har valgt, i stedet for de emner, som Folketinget ville have valgt af sig selv, siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

På den måde er der en risiko for, at EU tager Folketingets opmærksomhed fra vigtigere dagsordener.

”Danske politikere kan let komme til at bruge tid på at diskutere, om man skulle udvide EU-reglerne lidt, når man nu er i gang, i stedet for at bruge tiden på vigtigere dagsordener som f.eks. at komme bureaukratiet til livs,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Der er ikke nogen let løsning på problemet. Men Folketinget bør arbejde på selv at sætte dagsordenen og i højere grad holde sig til et minimum, når det gælder EU-reguleringen. Et konkret tiltag, der effektivt kan dæmme op for problemet, er CEPOS’ eget ’bureaukratiloft’, mener Jonas Herby.

”Et bureaukratiloft baseret på bl.a. at en ny regel ikke må indføres, medmindre (mindst) en anden regel samtidig fjernes, vil effektivt reducere problemerne med overimplementering. For så vil Folketinget - hver gang EU-retten bliver overimplementeret - skulle tage stilling til, om de nye regler er vigtigere end de eksisterende regler, der skal fjernes,” siger Jonas Herby.

Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.

Læs hele analysen her.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye