Ny vejledning om kønsminoriteter i fængsler og arresthuse
Kriminalforsorgen har udarbejdet en ny vejledning, der skal klæde personalet på til at tage imod kønsminoriteter i kriminalforsorgens institutioner.

Kønsminoriteter udgør en sårbar gruppe i samfundet, såvel som i kriminalforsorgens institutioner, og derfor har kriminalforsorgen en forpligtigelse til at sikre dem mod diskrimination og chikane. Samtidig er det kriminalforsorgens ansvar at sørge for, at de ansatte har viden og redskaber til at håndtere alle situationer omkring de indsatte.
Vejledningen skal give fængselspersonalet et bedre kendskab til de mest centrale begreber og vejlede om, hvordan man i praksis håndterer de forskellige situationer, man møder i hverdagen, og skabe opmærksomhed på de behov, som kan forekomme hos kønsminoriteter, der opholder sig i kriminalforsorgens institutioner.
Personalet vejledes konkret i, hvordan man håndterer visitationer, placering, sundhedsbehandling og tiltaleform for kønsminoriteter for at sikre værdighed og respekt samt blik for de rettigheder, der knytter sig til kønsminoriteters særlige situation. Placeringen af kønsminoriteter i kriminalforsorgens institutioner kan også i nogle tilfælde ske på baggrund af behov for at yde en særlig beskyttelse overfor de øvrige indsatte. Det gælder eksempelvis ved placering af en transkønnet kvinde dømt for vold eller overgreb mod kvinder.
- Kriminalforsorgens klientel består af et bredt spektrum af mennesker, der er meget forskellige, hvad angår personlige, sociale og kriminalitetsmæssige forhold. Vores personale skal have de bedste forudsætninger for at håndtere alle typer indsatte og de dilemmaer, som diversiteten medfører for kriminalforsorgens ansatte. Derfor er vejledningen for kriminalforsorgens praksis ift. kønsminoriteter vigtig, siger chef for Koncern Kriminalitetsforebyggelse i kriminalforsorgen, Lea Holst Reenberg.
Baggrund og fakta:
- Kriminalforsorgen registrerer ikke den indsattes kønsidentitet systematisk, derfor vides det ikke, hvor mange indsatte og klienter i kriminalforsorgens institutioner, der tilhører en kønsminoritet.
- Indsattes placering i kriminalforsorgens institutioner sker som udgangspunkt ud fra det juridiske køn (cpr. nr.), men der foretages konkrete og individuelle vurderinger, hvor sikkerhed for den indsatte selv, medindsatte og personalet vægter højt.
- Indsatte har bl.a. ret til sundhedsfaglig behandling og skal så vidt muligt sidestilles med den øvrige befolkning i sundhedsmæssig henseende. Hormonbehandling og ambulant behandling på Center for Kønsidentitet m.m. er sundhedsfaglig behandling, som de indsatte har ret til.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Tlf:7255 4141presse@krfo.dkFølg pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Fodlænken fylder 20 år1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fodlænken har i to årtier været et effektivt alternativ til fængselsstraf og et vigtigt værktøj i kriminalitetsforebyggelsen
Aftale om strafreform indgået – historisk løft af kriminalforsorgen25.6.2025 11:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Der er i dag opnået enighed om en strafreform for Danmark og dermed de økonomiske rammer for kriminalforsorgen frem til 2030.
Åbent hus i Maribos nye udslusningsfængsel16.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 23. maj inviterer kriminalforsorgen til officiel åbning samt åbent hus i det nye udslusningsfængsel i Maribo.
Visse sager om optagelse og aflytning af telefonsamtaler kan blive genoptaget12.5.2025 10:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Den 21. august 2024 fastslog Højesteret, at kriminalforsorgen uberettiget havde optaget telefonsamtaler mellem en indsat og en advokatfuldmægtig, der var juridisk rådgiver for den pågældende. Afgørelsen betyder, at flere sager nu kan blive genoptaget.
Nyuddannede betjente fejres ved to dimissioner på samme dag1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets nyuddannede fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre bliver fejret samme dag på skolerne i Birkerød og Møgelkær ved Horsens. Justitsminister Peter Hummelgaard deltager begge steder, hvor han vil overrække eksamensbeviser sammen med kriminalforsorgens direktør, Ina Eliasen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum