Udenrigsministeriet

Regeringen vil åbne nye danske ambassader

Del

Regeringen vil næste år åbne nye ambassader i Bosnien-Hercegovina, Moldova og Malaysia. Samtidig vil ambassaden i Tanzania ikke blive lukket, som det ellers tidligere var besluttet. Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i dag orienteret Udenrigspolitisk Nævn om.

Regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi sætter ambitiøse mål for Danmarks placering i verden. Det kræver et stærkt dansk diplomati, som er til stede i flere lande.

Derfor har regeringen besluttet at åbne nye ambassader i Moldova, Bosnien-Hercegovina og Malaysia i 2024. Ambassaden i Tanzania vil desuden ikke som tidligere besluttet blive lukket.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:

”De nye ambassader skal give Danmark en stærkere tilstedeværelse i de østlige frontlinjestater, på Balkan og hos centrale globale partnere. Verden er blevet mere usikker og uforudsigelig, så vi har brug for at opbygge nye alliancer. Det kræver, at vi har danske diplomater på jorden flere steder i verden.”

Med en dansk ambassade i Moldova vil Danmark være diplomatisk til stede i alle frontlinjestater til Ukraine. Ambassaden i Bosnien-Hercegovina vil styrke dansk tilstedeværelse markant i Balkan og kunne bidrage til at stabilisere landet og opbygge modstandsdygtighed over for indflydelse udefra samt understøtte de bosniske EU-tilnærmelser.

Når Danmark varetager formandskabet for EU i andet halvår 2025, vil arbejdet med en udvidelse af EU været blandt de danske opgaver. De nye ambassader i Moldova og Bosnien-Hercegovina skal også ses i dette perspektiv.

Ambassader i Malaysia og Tanzania vil være vigtige brikker i regeringens ambition om at opbygge nye partnerskaber med lande uden for Vesten. Den danske ambassade i Tanzania vil også kunne sikre centrale perspektiver og bidrag til arbejdet med regeringens Afrika-strategi, som ventes lanceret til næste år. Danske virksomheder har desuden en stærk tilstedeværelse i Malaysia med omkring 100 danske datterselskaber.

For yderligere information, kontakt pressevagten 61979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk

Baggrund:

Antallet af danske repræsentationer er netto faldet med 27 fra år 2000 til 2022. Repræsentationer dækker blandt andet over ambassader, multilaterale repræsentationer, generalkonsulater og handelskontorer. I år 2000 havde udenrigstjenesten 121 repræsentationer; i 2022 er tallet faldet til 94. Det er især repræsentationer i Europa og Asien, der er lukket.

Regeringen har med finanslovsforslaget for 2024 lagt op til at give Udenrigsministeriets bevilling et løft, så den stiger med 12 procent frem mod 2027. Med de ekstra økonomiske kræfter til Udenrigsministeriet afværges et stort bevillingsfald og vendes en mangeårig nedadgående trend for Udenrigsministeriets bevilling til en betragtelig stigning.

Graf 1: Udviklingen i nettoudgiftsbevillingen i Udenrigsministeriet

%22
Anm: Grafen er renset for tekniske forskelle mellem opgørelsesmetoder over årene, ressortflyt mv. for at vise et sammenligneligt grundlag. Midlertidige COVID-19 løft er medtaget. Bevillingstallene i grafen kan ikke direkte aflæses på årenes finanslove.

Med forslaget til finansloven for 2024 lægger regeringen op til at afsætte en ramme på ca. 500,0 mio. kr. i 2024, ca. 600,0 mio. kr. i 2025, ca. 700,0 mio. kr. i 2026 og ca. 800,0 mio. kr. i 2027 ud over det hidtil forudsete til Udenrigstjenestens arbejde.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye