Regeringen vil åbne nye danske ambassader
Regeringen vil næste år åbne nye ambassader i Bosnien-Hercegovina, Moldova og Malaysia. Samtidig vil ambassaden i Tanzania ikke blive lukket, som det ellers tidligere var besluttet. Det har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i dag orienteret Udenrigspolitisk Nævn om.
Regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi sætter ambitiøse mål for Danmarks placering i verden. Det kræver et stærkt dansk diplomati, som er til stede i flere lande.
Derfor har regeringen besluttet at åbne nye ambassader i Moldova, Bosnien-Hercegovina og Malaysia i 2024. Ambassaden i Tanzania vil desuden ikke som tidligere besluttet blive lukket.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:
”De nye ambassader skal give Danmark en stærkere tilstedeværelse i de østlige frontlinjestater, på Balkan og hos centrale globale partnere. Verden er blevet mere usikker og uforudsigelig, så vi har brug for at opbygge nye alliancer. Det kræver, at vi har danske diplomater på jorden flere steder i verden.”
Med en dansk ambassade i Moldova vil Danmark være diplomatisk til stede i alle frontlinjestater til Ukraine. Ambassaden i Bosnien-Hercegovina vil styrke dansk tilstedeværelse markant i Balkan og kunne bidrage til at stabilisere landet og opbygge modstandsdygtighed over for indflydelse udefra samt understøtte de bosniske EU-tilnærmelser.
Når Danmark varetager formandskabet for EU i andet halvår 2025, vil arbejdet med en udvidelse af EU været blandt de danske opgaver. De nye ambassader i Moldova og Bosnien-Hercegovina skal også ses i dette perspektiv.
Ambassader i Malaysia og Tanzania vil være vigtige brikker i regeringens ambition om at opbygge nye partnerskaber med lande uden for Vesten. Den danske ambassade i Tanzania vil også kunne sikre centrale perspektiver og bidrag til arbejdet med regeringens Afrika-strategi, som ventes lanceret til næste år. Danske virksomheder har desuden en stærk tilstedeværelse i Malaysia med omkring 100 danske datterselskaber.
For yderligere information, kontakt pressevagten 61979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk
Baggrund:
Antallet af danske repræsentationer er netto faldet med 27 fra år 2000 til 2022. Repræsentationer dækker blandt andet over ambassader, multilaterale repræsentationer, generalkonsulater og handelskontorer. I år 2000 havde udenrigstjenesten 121 repræsentationer; i 2022 er tallet faldet til 94. Det er især repræsentationer i Europa og Asien, der er lukket.
Regeringen har med finanslovsforslaget for 2024 lagt op til at give Udenrigsministeriets bevilling et løft, så den stiger med 12 procent frem mod 2027. Med de ekstra økonomiske kræfter til Udenrigsministeriet afværges et stort bevillingsfald og vendes en mangeårig nedadgående trend for Udenrigsministeriets bevilling til en betragtelig stigning.
Graf 1: Udviklingen i nettoudgiftsbevillingen i Udenrigsministeriet

Med forslaget til finansloven for 2024 lægger regeringen op til at afsætte en ramme på ca. 500,0 mio. kr. i 2024, ca. 600,0 mio. kr. i 2025, ca. 700,0 mio. kr. i 2026 og ca. 800,0 mio. kr. i 2027 ud over det hidtil forudsete til Udenrigstjenestens arbejde.
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Europaministeren drøfter konkurrenceevne i Dublin og Wien7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 7.-8. maj besøger europaminister Marie Bjerre Irland og Østrig.
Regeringen lancerer ny handlingsplan for kvinder og piger i konflikt30.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag lancerer regeringen den femte danske nationale handlingsplan om Kvinder, Fred og Sikkerhed. Med handlingsplanen vil Danmark styrke indsatsen for kvinders fulde, lige og meningsfulde deltagelse i arbejdet for fred og sikkerhed.
Europaministeren rejser til Slovakiet med fokus på EU’s udvidelse30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre er i dag, onsdag den 30. april, i Bratislava i Slovakiet for at tale med slovakkerne om blandt andet udvidelse.
Joint statement by the Nordic-Baltic-Weimar Ministers of Foreign Affairs29.4.2025 15:29:31 CEST | Nyhed
We, the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Estonia, Germany, Iceland, Finland, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Sweden, and the Minister Delegate for Europe of France, have met today on the island of Bornholm to address Russia’s continued illegal aggression against Ukraine, including its implications for European security. We reaffirm that a sovereign, independent, and democratic Ukraine is integral to Euro-Atlantic and global security. Respect for territorial integrity is a fundamental principle of international law. We welcome progress made at the London meeting between the E3, Ukraine, and the United States. We deem it important that this process continues. Since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, supported and facilitated by some third countries, we have been among the strongest supporters of Ukraine and have provided more than EUR 53 billion in military support and more than EUR 47 billion in civilian support. We will continue our political, military
Danmark vært for nordisk-baltisk møde med Tyskland, Frankrig og Polen på Bornholm29.4.2025 11:01:15 CEST | Pressemeddelelse
Det er med Danmark som vært, at NB8-landene, Tyskland, Frankrig og Polen er samlet på Bornholm til møde om Europas sikkerhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum