Forsikring & Pension

F&P: Nyt udspil om velfærdsbyggeri skal gøre op med store forsinkelser og budgetoverskridelser

Del

Alt for mange store offentlige anlægsprojekter på velfærdsområdet ender i forsinkelser og kæmpe budgetoverskridelser. Det må høre op, mener forsikrings- og pensionsbranchen, F&P, der foreslår mere velfærd til rette tid og pris gennem offentlig-privat samarbejde.

13 ud af 16 supersygehuse har indtil videre overskredet både tidsplan og budget voldsomt. Fx Nyt Hospital Nordsjælland, der foreløbig er seks år forsinket med budgetoverskridelse på 44 procent – eller 2,3 mia. kroner.

Til sammenligning viser en ny opgørelse, at danske pensionsselskaber har været involveret i 14 offentlig-private partnerskaber siden 2015 og opført blandt andet hospitaler og retsbygninger. De 13 er udført til tiden og prisen.

- Styring af kæmpestore anlægsprojekter er én af pensionsselskabernes absolutte spidskompetencer, og næsten alle bliver afleveret til tiden og til prisen. Derfor rækker vi nu ud til regeringen og siger: Brug dog samarbejdet mellem offentlige og private ved bygning af de store velfærdsprojekter, siger Kent Damsgaard, administrerende direktør, F&P.

F&P fremlægger nu en række konkrete forslag til og målsætninger for, hvordan man i fremtiden skal undgå de mange tids- og budgetoverskridelser i offentlige anlægsprojekter på velfærdsområdet.

Blandt andet foreslår F&P et obligatorisk offentlig-privat tjek på alle større velfærdsbyggerier for at sikre, at alle muligheder for samarbejde er afsøgt. Og at offentlig-privat projekter skal halvere fordyrelsen gennem bedre styring. Det skal ske gennem et nyoprettet Velfærdsbyggeråd.

- De store velfærdsprojekter bygges for skattekroner, og det er skattekroner, der bliver spildt på dårlig styring af budget og byggeri. De, der skal drive vores velfærd, er ikke nødvendigvis de bedste til at bygge rammerne om den. Det er vores branche til gengæld god til, og vi står parat med investeringskapital og kompetencer til at styre store projekter, siger Kent Damsgaard og fortsætter:

- Gennem samarbejde kan vi være garanter for, at skatteyderne får mere velfærd for pengene og til rette tid. Så vi ser frem til en god dialog med regeringen og med Folketingets partier om, hvordan vi i langt højere grad sætter offentlig-privat samarbejde i system.

Kontakter

Vedhæftede filer

F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring16.5.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om ulykkesforsikringen dækker, hvis man kommer til skade under en vennetjeneste? Hvilken forsikring der skal dække, hvis skolens computer går i stykker? Og hvordan man bedst sikrer sig imod brand, når man oplader batteriet til sin elcykel?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye