Østjylland har markant flere internationale medarbejdere end for ti år siden
I dag arbejder knap 33.000 internationale medarbejdere i Østjylland. Det er godt 17.000 flere end for ti år siden. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri. DI Østjylland glæder sig over stigningen og håber, at den positive udvikling fortsætter. Der er nemlig brug for flere medarbejdere til at besætte de lokale virksomheders ledige stillinger.
For ti år siden udgjorde de internationale medarbejdere 5 procent af arbejdsstyrken i Østjylland. I dag ligger tallet på 9 procent. Det er i alt 33.000 medarbejdere med jobs i f.eks. landbrug, industrivirksomheder, servicefag og håndværksvirksomheder. I Aarhus er tallet eksempelvis steget fra 7.300 i 2012 til 15.600 i dag, og i Skanderborg er man gået fra knap 700 til 1700 internationale medarbejdere på ti år.
Det viser en ny analyse af Dansk Industri, der kortlægger andelen af internationale medarbejdere i landets 98 kommuner fordelt på branche og nationalitet.
- Internationale medarbejdere bidrog med hele 262 milliarder kroner til det danske samfund i 2022. Det fortæller, at Danmark er dybt afhængige af den internationale arbejdskraft, der i praksis øger arbejdsudbuddet. Derfor er jeg også mere end tilfreds med, at der også her i Østjylland kommer flere og flere internationale medarbejdere til vores virksomheder, siger bestyrelsesleder for DI Østjylland Anders Strange.
Den største gruppe af internationale medarbejdere i Østjylland kommer fra Polen efterfulgt af Rumænien. Mere end en tredjedel af områdets ansatte inden for landbrug, skovbrug og fiskeri er internationale medarbejdere. Også hotel- og restaurationsbranchen og servicefag har mange internationale medarbejdere på lønningslisten.
- Efterspørgslen på internationale medarbejdere er tydeligvis stor indenfor en lang række brancher. Og vi har ganske enkelt brug for de ekstra hænder til at løse forskellige opgaver og levere på ordrer, siger Anders Strange.
I Aarhus og Skanderborg står internationale medarbejdere for omkring en fjerdedel af fremgangen i beskæftigelsen siden 2012. I Favrskov er det cirka en tredjedel, og i Syddjurs kommer medarbejdertilvæksten næsten udelukkende fra, at flere internationale medarbejdere har fået job i området.
- Når en international medarbejder har sagt ja til jobbet, så skal processen ind i Danmark gå smidig og let. Her kan de østjyske kommuner gøre en stor forskel, blandt andet ved hurtigt at få klaret papirarbejdet. Vi skal også have fokus på, hvad vi kan gøre mere af, for at de nuværende internationale medarbejdere falder godt til og får lyst til at blive længere, siger Anders Strange og tilføjer:
- I Aarhus afholder kommunen i samarbejde med blandet andet universitetet informationsaftener for internationale tilflyttere hver anden måned. Det er en god måde at skabe relationer og få tilknytning til sit nye område. Det er mit håb, at vi de næste år også vil se en markant stigning i internationale medarbejdere, der slår sig ned i Østjylland.
Antallet af internationale medarbejdere i hele Danmark er fordoblet i løbet af de seneste ti år fra 140.000 i 2012 til 290.000 i 2022. Stigningen er fortsat ind i 2023, hvor vi for flere måneder siden har rundet 300.000 internationale medarbejdere.
Kontakter
Bestyrelsesleder for DI Østjylland Anders Strange, telefon 25 32 32 76
Regional konsulent for DI Østjylland Michael Jul-Nørup Pedersen, telefon 29 24 70 09
Links
For yderligere information om DI Østjylland: Chefkonsulent Michael Jul-Nørup Pedersen Mail: mjnp@di.dk Tlf. 3377 4588 Mobil: 2924 7009 Sekretær Nadia Bartoft Lind Mail: nabl@di.dk Tlf. 3377 3309
Følg pressemeddelelser fra DI Østjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Østjylland
Samarbejdet mellem virksomheder og folkeskoler er i top i flere steder i Østjylland16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Østjylland – særligt på Djursland. Men hvis det skal lykkes allerede fra næste skoleår at sikre en uges erhvervspraktiktik til alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse, kræver det, at skolerne skruer op for kontakten til virksomhederne. Udvid erhvervsplaymakerordningen, lyder opfordringen fra DI Østjylland
Aarhus Kommune oplever fremgang i erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus virksomheder er blevet mere tilfredse med erhvervsvenligheden i Aarhus Kommune, som i Dansk Industris store, årlige måling af erhvervsvenligheden i danske kommuner rykker 15 pladser frem. Aarhus er nu nummer 65 blandt landets kommuner, og har lagt afstand til København, som er nummer 83 på listen. Samtidig nærmer Aarhus sig Aalborg (58) og Odense (61). Men da der indgår 91 kommuner i målingen, er der fortsat potentiale for forbedring. - Aarhus er en kommune i vækst og fremgang på rigtig mange parametre – og således også i erhvervsvenlighed. Men spørgsmålet er jo, om potentialet kunne udnyttes endnu bedre, siger Anders Strange, bestyrelsesleder i DI Østjylland. Det er igen i år infrastruktur, der fylder mest i virksomhedernes ønsker til kommunens prioritering. Og siden undersøgelsen blev foretaget, har kommunen landet en stor mobilitetsplan. Men effekterne ligger jo pænt ude i fremtiden, påpeger Anders Strange. - Jeg ser mange gode takter i mobilitetsplanen og ser frem til den vi
Syddjurs Kommune fortsætter fremgangen i erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De gode kommunale viljer i Syddjurs, blandt andet med etableringen af den fremskudte erhvervsserviceenhed på Ny Lufthavnsvej i Stabrand, ser ud til at give pote. Syddjurs Kommune har nemlig gjort betydelige fremskridt inden for byggesagsbehandling og information og dialog med virksomhederne i Dansk Industris årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed, Lokal Erhvervsvenlighed 2024. - En hurtig og effektiv sagsbehandling er essentiel for vores lokale erhvervsliv, og det samme gælder for en god dialog mellem kommune og virksomheder. Den fremskudte erhvervsserviceenhed har tydeligvis haft en positiv effekt på den overordnede erhvervsvenlighed. Men den enhed kan jo ikke gøre det alene, alle forvaltningerne i kommunen må fortsætte det gode arbejde, siger Anders Strange, bestyrelsesleder for DI Østjylland. I år er 15. gang DI udsender en måling af den lokale erhvervsvenlighed i Danmarks kommuner. Syddjurs Kommune fortsætter sin fremgang og rykker op fra 67. pladsen i 2023 til 5
Skanderborg Kommune rykker helt frem i erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Skanderborg er tilbage i top-ti i Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenligheden i landets kommuner. Det bliver til en 9. plads, som er kommunens bedste placering siden 2018. - Det er tydeligt både fra denne analyse og fra DI's dialog med kommunen og mange medlemmer, at Skanderborg er en god kommune at drive virksomhed i. Det vil jeg gerne ønske Skanderborg tillykke med, siger Anders Strange, bestyrelsesleder for DI Østjylland. Skanderborg ligger midt i det østjyske smørhul med mange potentielle medarbejdere inden for køreafstand. Men kommunen arbejder også aktivt for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft, ligesom Jobcentret får ros for samarbejdet med virksomhederne. Her er det også vigtigt, at medarbejderne rent faktisk kan komme til og fra arbejde, både i bil og med offentlig transport. Netop infrastruktur er det område, som virksomhederne anbefaler kommunen at holde særligt fokus på. Fremkommeligheden bliver vurderet bedre i år, hvor kommunen rykker til en 11. p
Tilbagegang i erhvervsvenlighed må bekymre i Favrskov4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Favrskov Kommune oplever i Dansk industris årlige undersøgelse af danske kommuners erhvervsvenlighed en tilbagegang i den samlede placering. Går fra 14. pladsen i 2023 til 30. pladsen i 2024. Det er Favrskovs laveste placering i de 15 år, DI har foretaget undersøgelsen. Heldigvis er der også områder, hvor kommunen stadig klarer sig godt. Sagsbehandling er stadig i god gænge, hvor Favrskov går fra 17. pladsen i 2023 til 15. pladsen i 2024. Ligeledes er kommunens information og dialog med virksomhederne gået frem. - Det er glædeligt at se, at kommunens indsats for sagsbehandling bærer frugt. En hurtig og effektiv sagsbehandling er afgørende for vores lokale virksomheder, siger Anders Strange, bestyrelsesleder for DI Østjylland. Men der er altså mange områder, hvor Favrskov Kommune oplever tilbagegang. Virksomhederne i Favrskov har klart givet udtryk for, at tiltrækning og sikring af arbejdskraft er en høj prioritet for dem. Men netop kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum