Antallet af internationale medarbejdere stiger i Sydjylland

Del

I dag arbejder over 35.000 internationale medarbejdere i Sydjylland. Det er godt 16.000 flere end for ti år siden. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri. DI Sydvestjylland glæder sig over stigningen og håber, at den positive udvikling fortsætter. Der er nemlig brug for flere medarbejdere til at besætte ledige stillinger hos de lokale virksomheder.

For ti år siden udgjorde de internationale medarbejdere 7 procent af arbejdsstyrken i Sydjylland. I dag ligger tallet på 12 procent. I alt 35.000 medarbejdere med jobs i fx landbrug, industri og forskellige typer af servicefag. I Esbjerg er antallet f.eks. steget fra 2.500 i 2012 til 4.800 i 2022. I Billund er man gået fra 900 til 2.500 internationale medarbejdere på ti år.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der kortlægger andelen af internationale medarbejdere i landets 98 kommuner fordelt på branche og nationalitet. 

- Der er ingen tvivl om, at vores lokalområde i det sydlige Jylland har stor glæde af de mange internationale medarbejdere, som har valgt at søge jobs her. Virksomhederne mangler arbejdskraft, ledigheden er historisk lav, og arbejdsstyrken ser ikke ud til at vokse de næste mange år. Derfor har vi brug for hjælp udefra, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen.

Den største gruppe af internationale medarbejdere i Sydjylland kommer fra Tyskland efterfulgt af Polen. Samlet set er godt 40 procent af områdets ansatte inden for landbrug, skovbrug og fiskeri internationale medarbejdere. Også hotel- og restaurationsbranchen, industri og servicefag har mange internationale medarbejdere på lønningslisten.

- Tallene viser tydeligt, at det er på tværs af nærmest alle brancher i Sydjylland, at vores lokale virksomheder efterspørger international arbejdskraft. Det kalder på, at vi gør endnu mere for at få folk hertil og arbejde, siger Jesper Toft Mathiasen.

I Billund, Esbjerg og Vejen står internationale medarbejdere for omkring to tredjedele af den samlede medarbejdertilvækst siden 2012. I Varde, Haderslev, Sønderborg og Tønder kommer medarbejdertilvæksten udelukkende fra, at flere internationale medarbejdere har fået job i området.

- Mange af vores lokale virksomheder har svært ved at få besat de ledige stillinger, og derfor er der konkurrence om arbejdskraften. Jeg vil opfordre kommunerne til at hjælpe med at tage godt imod de internationale medarbejdere og deres familier, så de forhåbentlig bliver boende i området. Det kan de fx gøre ved hurtigt at få klaret papirarbejdet, når en medarbejder har takket ja til et job her, siger Jesper Toft Mathiasen og tilføjer.

- I Esbjerg har man blandt andet oprettet et stærkt virksomhedsnetværk, som kommunen formidler information om fx boligsøgning, dagtilbud til børnene, jobs til partneren og fritidstilbud til virksomhedernes internationale medarbejdere. Det er et rigtig godt initiativ, som jeg gerne vil kvittere for, og som andre kommuner kan lade sig inspirere sig af.

Antallet af internationale medarbejdere i hele Danmark er fordoblet i løbet af de seneste ti år fra 140.000 i 2012 til 290.000 i 2022. Stigningen er fortsat ind i 2023, hvor vi for flere måneder siden har rundet 300.000 internationale medarbejdere.

Kontakter

Bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, telefon 29 44 56 36
Regional konsulent for DI Sydvestjylland Morten Karlsbjerg, telefon 29 17 94 40

Links

For yderligere information om DI Sydvestjylland: Chefkonsulent Morten Karlsbjerg Mail: moka@di.dk - jhp@di.dk Tlf. 3377 3423 Mobil: 2917 9440

Følg pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye