Dansk hjælp til genopbygning af Ukraines energisystemer
Ukraines energiforsyning er under hårdt pres af både angreb og de kommende vintre. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard på Danmarks vegne i dag doneret 30 millioner kroner til genopbygningen og overrakt et nødkatalog med energiindsatser til Ukraines energiminister German Galuschenko.
Vinteren er på vej i Europa. I Ukraine har det store konsekvenser for en energiforsyning, der i forvejen er under angreb. Derfor mødtes klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag med Ukraines energiminister German Galuschenko.
Øverst på dagsordenen var det dansk-ukrainske samarbejde om genopretningen af energisystemerne, hvilket Danmark nu også støtter med yderligere 30 millioner kroner med forbehold for endelig godkendelse.
Som forberedelse til næste vinter fik den ukrainske energiminister også et efterspurgt nødkatalog, der indeholder Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets anbefalinger.
”Jeg er glad for, at jeg i dag kan tilføje en donation på 30 millioner kroner til genopbygningsindsatsen og overrække et nyt nødkatalog, som kan hjælpe Ukraine med forberedelserne til næste vinter. Genopbygningen af Ukraines energiforsyning er essentiel hjælp til den ukrainske befolkning og stiller Ukraine stærkere over for de russiske angreb - og der kan Danmark med vores energisamarbejde hjælpe med viden og erfaring,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Energy Community’s Ukraine Energy Support Fund, som den danske donation går til, både indkøber og koordinerer donationer af energiinfrastruktur til Ukraine.
For nylig annoncerede ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik en genopretningspakke, hvoraf 52,2 millioner kroner går til Energy Community’s Ukraine Energy Support Fund. Det er den, der nu lægges 30 millioner kroner oveni.
Fakta om nødkataloget
- Nødkataloget er udviklet af Energistyrelsen i tæt samarbejde med ukrainske konsulenter.
- Formålet med kataloget er at hjælpe lokale, regionale og nationale interessenter, udviklere, firmaer, donorer mfl. til at prioritere, udvælge og beskrive relevante el-produktionsteknologier. I kataloget er der udvalgt otte teknologier.
- Det skal derfor både bidrage til at skabe rammevilkår for teknologivalg, tiltrække investeringer samt donorassistance i kommende vintersæsoner.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
IEA review: Denmark a clean energy leader on the path toward net zero5.12.2023 08:23:25 CET | Pressemeddelelse
Denmark’s ambitions for offshore wind, biomethane and district heating are reshaping the country’s energy system and reinforcing Denmark’s image as an early leader in decarbonization, a new in-depth policy review by the IEA states.
Det internationale energiagentur: Danmark førende inden for ren energi på vejen mod klimaneutralitet5.12.2023 08:05:34 CET | Pressemeddelelse
Danmarks grønne omstilling af energisystemet fremhæves som en succeshistorie til inspiration for andre lande. Det sker i en ny rapport fra IEA, Det Internationale Energiagentur, om Danmarks energi- og klimapolitik.
Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er til COP284.12.2023 15:32:44 CET | Pressemeddelelse
Parallelt med forhandlingerne om en ny erklæring fra verdens lande er COP28 rammen om en række sideevents, samtaler og møder mellem verdens aktører og beslutningstagere på energi- og klimaområdet.
Ungeklimarådet lancerer anbefalinger rettet mod COP2829.11.2023 12:06:16 CET | Pressemeddelelse
Ungeklimarådet udgiver anbefalinger rettet mod FN’s klimakonference COP28, som finder sted mellem d. 30. november og d. 13. december i Dubai. Anbefalingerne er Ungeklimarådets holdninger til, hvad Danmark og EU bør arbejde for på COP28, samt forslag til relevante nationale politikker, som vil styrke Danmarks forhandlingsposition.
Danmark lander international erklæring om CO2-fangst og lagring27.11.2023 14:33:27 CET | Pressemeddelelse
Danmark har med fire europæiske lande taget vigtige skridt mod et fælles europæisk samarbejde om CO2-fangst, anvendelse og lagring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum