Diabetesforeningen

Verdens Diabetesdag: En sygdom omgivet af myter og misforståelser

Del

På FN’s Verdens Diabetesdag i dag viser nye tal, at mange danskere med diabetes er udsat for stigma. Derfor kører Diabetesforeningen en kampagne, ”Kender du typen?”, der viser, at diabetes kan ramme alle typer af mennesker. En rød screeningsbus, muligheden for at blive testet for type 2-diabetes på det lokale apotek og en Storebæltsbro oplyst i blåt vil også markere dagen.

På FN’s Verdens Diabetesdag den 14. november viser nye tal, at mange mennesker med diabetes ofte møder fordomme og misforståelser, fordi deres omgivelser tror, at de ved, hvad diabetes er, og hvad årsagen til sygdommen er.

En ny medlemsundersøgelse i Diabetesforeningen viser, at hver tredje med diabetes – hvad enten det gælder type 1- eller type 2-diabetes – oplever at blive mødt af fordomme blandt deres omgivelser.

Og ifølge en befolkningsundersøgelse mener 37 procent, at man selv er skyld i det, hvis man har fået type 2-diabetes. Og 22 procent mener, at type 1-diabetes kan kureres med en sund livsstil – selvom det er umuligt.

Derfor kører Diabetesforeningen i forbindelse med Verdensdagen en kampagne på sociale medier, ”Kender du typen?”, der går op mod betegnelsen ”livsstilssygdom”, der tit sættes på diabetes. 

– Vi skal have taget livtag med mange menneskers opfattelse af diabetes, der ofte bunder ofte i stereotype forestillinger. Vores håb er, at kampagnen og debatten kan skabe større forståelse for, hvad diabetes er. For diabetes er ikke en selvvalgt livsstil. Det er en alvorlig sygdom, der uden den rette behandling kan være både invaliderende og livsfarlig. Betegnelsen ”livsstilssygdom” negligerer diabetes og er med til at skabe en unødvendig skyldfølelse hos dem, der hver dag kæmper med sygdommen, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningens medlemsundersøgelse viser også, at blandt mennesker med diabetes oplever 38 procent ufrivilligt at modtage gode råd om kost og motion.

Kampagnen består af opslag på de sociale medier med en række personer, som er forskellige typer, men har det til fælles, at de alle skal forsvare deres livsstil, fordi de har diabetes.

Kampagnen indeholder også en quiz, der gør op med fordomme og viser fakta.

Rød screeningsbus og blå Storebæltsbro
I Danmark er der mindst 356.000 danskere med diabetes, og alene antallet med type 2-diabetes er firedoblet på under 30 år. I 2030 vil der være 467.000 mennesker med diabetes.

Men over 100.000 danskere har diabetes uden at vide det

Derfor kører Diabetesforeningen også på Verdens Diabetesdag en rød screeningsbus ind på Københavns Hovedbanegård med et tilbud til pendlere og forbipasserende om at blive gratis testet for diabetes.

Har man ikke mulighed for at komme forbi København H i løbet af Verdens Diabetesdag, kan man også vælge at besøge sit lokale apotek, da mange apoteker rundt om i landet tilbyder en test for type 2-diabetes.

Man kan også besøge Diabetesforeningens hjemmeside på www.diabetes.dk/risikotest, og gennemføre risikotesten online og derudover få gode råd til at forebygge type 2-diabetes

Når mørket bryder frem tirsdag aften, vil Storebæltsbroen også blive oplyst i den blå farve, som symboliserer Verdens Diabetesdag. Det blå lys vil pryde broen indtil onsdag morgen.

- Vi er meget glade for, at Sund & Bælt har valgt at bruge Storebæltsbroen til at skabe opmærksomhed om diabetessagen. Broen samler Danmark på tværs, og på samme måde er det vigtigt, at vi samler Danmark og danskerne om diabeteskampen. Med det blå lys er Storebælt med til at gøre sygdommen en større del af danskernes bevidsthed. Og det er et vigtigt skridt i kampen for et godt liv med diabetes og en fremtid uden, siger Claus Richter.

Fakta

  • Hver dag får 86 danskere konstateret type 2-diabetes
  • Hver uge får otte børn konstateret type 1-diabetes
  • 356.000 danskere har i dag diabetes, og det tal vil stige til 467.000 i 2030. 
  • 100.000 danskere går rundt med diabetes uden at vide det.
  • Ca. 480.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes

Kontakter

Om Diabetesforeningen

Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.

Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

Diabetesforeningen: Stadig mangel på sammenhængende patientforløb for 1,5 millioner danskere med kronisk sygdom11.6.2024 14:04:33 CEST | Pressemeddelelse

Problemerne med manglende patientforløb vil fortsætte, selv med en ny struktur, hvis vi ikke også giver patienterne rettigheder med pakkeforløb. Det er i kontrast til det opdrag, som Sundhedsstrukturkommissionen fik, og hvad der står i regeringsgrundlaget. Regeringen og Folketinget skal nu løse den vigtige opgave at sætte patienten i centrum og sikre sammenhængende forløb, mener Diabetesforeningen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye