100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det: Sundhedsbus tager ud og finder dem
Diabetes kan ramme alle, og i dag går 100.000 danskere uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. danskere skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor kører Diabetesforeningen nu rundt i hele landet og tilbyder gratis screening.

100.000 danskere.
Så mange danskere har i dag type 2-diabetes helt uden at vide det. Samtidig har hver tredje allerede udviklet alvorlige følgesygdomme ved diagnosetidspunkt, fx hjertekarsygdom, fodsår og nervesygdom, og det lægger et tungt pres på sundhedsvæsnet
Derfor melder Diabetesforeningen sig aktivt ind i kampen og kører ud i den røde sundhedsbus og tilbyder gratis screening for type 2-diabetes i 12 forskellige byer hen over sommer og efterår.
– Vi kan ikke længere vente på, at politikerne prioriterer tidlig opsporing og bremser en af de hurtigst voksende sygdomme i Danmark. Derfor tager vi nu sagen i egen hånd og triller ud på landevejene. For diabetes er en stille sundhedskatastrofe. I 2030 ventes mindst 420.000 danskere at have type 2-diabetes, og mange af dem vil først blive opdaget, når alvorlige følgesygdomme har sat ind. Vi skal finde de mennesker hurtigst muligt. Jo tidligere, diabetes bliver opdaget, desto større er chancen for at undgå følgesygdommene, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.
Sundhedsbussen får travlt. For ikke nok med, at 100.000 danskere allerede har type 2-diabetes uden at vide det, så ligger knap en halv mio. danskere på grænsen til at få sygdommen, såkaldt prædiabetes.
Hvert femte af dem vil udvikle type 2-diabetes inden for fem år. Også den statistik vil Diabetesforeningen ændre med opsporingsindsatsen.
I 2022 fandt Diabetesforeningen over 2.000 danskere, der uvidende havde type 2-dabetes, og cirka 10.000 mennesker med prædiabetes gennem en kampagne på nettet og via sundhedsbussen.
Sundhedsbussens screening består af en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der bliver analyseret på stedet. Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.
Se bussens turplan – opdateres løbende: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus
Nøgleord
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkOm Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Lettere for mennesker med diabetes at trække i uniform30.6.2025 07:12:15 CEST | Pressemeddelelse
Forsvaret lemper nu helbredskravene for kommende værnepligtige og militært ansatte, så flere kan komme i betragtning, bl.a. mennesker med diabetes. Et gennembrud og et vigtigt signal om, at kronisk sygdom ikke længere står i vejen for at bidrage til Danmarks sikkerhed, mener Diabetesforeningen.
AI-kunstværk giver diabetes en stemme på Folkemødet10.6.2025 12:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen og mediekunstner Cecilie Waagner Falkenstrøm lancerer på årets Folkemøde Danmarks første AI-kunstværk om de levede erfaringer med diabetes. Kunstig intelligens skal bygge bro mellem mennesker, data og følelser og være et afsæt for en anden måde at tage den sundhedspolitiske debat på.
Diabetes-armbånd sikrer tryghed på landets festivaler og koncerter28.5.2025 12:23:21 CEST | Pressemeddelelse
Festivalsæsonen er på vej, og det betyder fest og hygge over hele landet. For mennesker med diabetes kan det også give bekymring om livsfarlige situationer med lavt blodsukker. Diabetesforeningen og Alm. Brand deler lyseblå armbånd ud på festivaler og til koncerter for at skabe mere tryghed.
Diabetesforeningen uddeler 1,8 millioner kroner til forskning26.5.2025 12:44:17 CEST | Pressemeddelelse
Tre yngre forskere modtager 600.000 kroner hver til forskningsprojekter i tynde mennesker, tarmkræftscreening til at opdage type 2-diabetes og plastre, som kan styrke diabetesbehandlingen og forbedre livet med diabetes.
Bopæl afgør tildeling af insulinpumper25.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle mellem regionerne, når det gælder tildelingen af AID-pumper, der kan forbedre livet for mennesker med type 1-diabetes betydeligt. I Danmark bør din sygdom, og ikke dit postnummer, afgøre din behandling, mener Diabetesforeningen, der kalder på en national retningslinje for tildeling af pumper. Samfundet bør også investere mere i diabetesteknologi, der kan spare penge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum