Tobaksladen i Tranekær får nyt liv
Takket være en stor donation bliver det nu muligt for Langelands Museum at få lagt nyt tag på den unikke tobakslade på Nordlangeland.

Med en donation på 123.000 kr. fra Halbergs Familiefond er der udsigt til, at Tobaksladen allerede i begyndelsen af det nye år kan få nyt stråtag og igen stå som dengang, laden var aktiv. Trods sin lidt afsidesliggende placering vidner Tobaksladens gæstebog om, at der hvert år er mange som lægger vejen forbi den gamle bygning og bliver klogere på dengang, der her blev dyrket og tørret tobak.
Rygning er igennem de seneste år blevet en stadig mindre del af danskernes hverdag, og måske af samme årsag er der grund til at huske på tidligere tiders livsformer og hverdagsliv.
”Selv om rygning er politisk ukorrekt i dagens Danmark, er det stadig en vigtig del af vores fælles kulturarv, og hvis ikke museerne skulle være med til at bevare og fortælle den del af vores fælles fortid, hvem skulle så,” spørger lederen af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen, og fortsætter:
”Når Tobaksladen i mere end 30 år har været en integreret del af museets formidling, skyldes det blandt andet tobaksladens unikke historie og kulturhistoriske værdi. Som bygning er den en af de få tilbageværende i Danmark, og i takt med at rygning bliver gradvist mindre almindeligt, vokser behovet for den fortælling og udsagnskraft som bygningen har.”
Omkring 1942 blev laden opført til tørring af tobaksblade, som blev dyrket på ejendommen, og er således et fysisk levn fra besættelsesårenes mangelsamfund. Denne relativt unikke bygning er i dag en del af Langelands Museums portefølje og så vidt vides en af de få tilbageværende tobakslader, som blev opført under krigen.
Bygningen blev restaureret i 1991, og siden da har Langelands Museum passet, plejet og vedligeholdt bygningen så godt som det nu var muligt.
Med besøget fra Ann-Julie Halberg og Annette Hedgaard Boye fra Halbergs Familiefond og den økonomiske støtte har Langelands Museum nu fået mulighed for at restaurere bygningen igen og bringe den sikkert videre mod historier om dengang rygning og tobak var en del af hverdagen.

Nøgleord
Kontakter
Peer Henrik HansenMuseumsleder
Tlf:+45 61 10 38 50phh@langelandkommune.dkLangelands Museum
Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.
Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.
På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.
Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.
Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.
Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum
Endnu en savnet amerikaner fundet i Langelandsbæltet19.6.2025 10:55:46 CEST | Pressemeddelelse
Bestræbelserne på at finde alle besætningsmedlemmer om bord på et nedstyrtet amerikansk bombefly går i den rigtige retning. Nu er tre identificeret, mens fem stadig er savnede. Dette års undersøgelse er afsluttet, og meldingen lyder, at amerikanerne vender tilbage igen til næste år.
Savnet amerikaner fundet ud for Langeland23.5.2025 12:44:18 CEST | Pressemeddelelse
Næsten hele besætningen omkom, da et amerikansk bombefly af typen B-24 styrtede ned i Langelandsbæltet den 20. juni 1944. Blandt de omkomne var den 19-årige skytte John H. Danneker, som nu er blevet bekræftet fundet ved hjælp af DNA-undersøgelser.
Bedre forhold for demente på museerne5.5.2025 08:12:34 CEST | Pressemeddelelse
Uge 19 er den årlige demensuge, hvor der landet over bliver sat fokus på den alvorlige sygdom som rammer flere og flere. Selv om man rammes af demens, skal der være mulighed for en god tilværelse, og det er Langelands Museum med til at bidrage til.
Langeland mindes befrielsen og besættelsesårene!27.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På Langeland oplevedes besættelsesårene ikke så hårdt som andre steder i landet, men det afholder ikke Langelands Museum fra at lave flere markeringer af 80-året for befrielsen. Det sker med film, foredrag og udstilling.
Luftkrig over Langeland!25.4.2025 14:05:54 CEST | Pressemeddelelse
Mørklægningsgardiner og lyden af sirener. Luftflåder, der med larmende og lammende intensitet flyver hen over land. Flykampe, styrt og flygtende piloter... Alt det kunne man opleve på Langeland i tiden under besættelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum