Kunstig intelligens skal optimere varmesystemer i etageboliger
Opvarmning af lejligheder med lav-temperatur fjernvarme – det er målet med et nyt projekt, som vil revolutionere driften af etageejendommes varmesystemer til gavn for beboere, fjernvarmenettet og den grønne omstilling. Innovationsfonden investerer 9,2 millioner kroner i projektet.

Kunstig intelligens og data fra millioner af trådløse varmefordelingsmålere skal gøre det muligt at optimere varmesystemer i etageboliger. Et nyt, banebrydende projekt kaldet HeatCheck vil give bygningsejere mulighed for at drifte deres varmesystemer med hidtil uset effektivitet og hjælpe til den grønne omstilling i fjernvarmenettet.
- Kombinationen af data fra eksisterende fordelingsmålere og ny-udviklede værktøjer vil give bygningsejerne hidtil uset mulighed for at drifte deres varmesystemer effektivt. Det er nødvendigt, når fjernvarmen langsomt sænker temperaturen i de kommende år. Besparelsespotentialet er milliarder af euro på tværs af EU, siger projektleder Christian Anker Hviid, lektor ved DTU Construct.
Forklaringen skal findes i brugen af de nuværende varmesystemer i etageejendomme. Ofte fungerer varmesystemerne ved højere temperaturer end nødvendigt, fordi det faktiske behov ikke kan fastlægges i de enkelte lejligheder.
Ved at anvende avancerede AI-drevne metoder med data fra millioner af varmefordelingsmålere, sigter HeatCheck på nøjagtigt at forudsige de nødvendige fremløbstemperaturer for hver radiator og etageejendom, hvilket vil føre til betydelige energibesparelser og øget effektivitet i radiatorsystemer og fjernvarmenet.
De AI-drevne tjenester, der udvikles i HeatCheck inkluderer:
- Automatisk detektering og diagnosticering af defekte varmesystemer, som giver driftspersonale information om den sandsynlige årsag og placering af problemer
- Optimerede styringsstrategier med minimale fremløbstemperaturer, hvilket forenkler arbejdet for driftspersonalet og giver dem mulighed for målrettet at løse problemer.
Mindst 30 'living lab' case-bygninger vil blive brugt til at udvikle og demonstrere effektiviteten af disse tjenester.
Partnere i projektet:
- Aalborg Varme A/S
- Andelsboligforeningen Beringsgaard
- Boligselskabet Sjælland
- Brunata A/S
- Center Denmark Drift ApS
- Danmarks Tekniske Universitet
- Fjernvarme Horsens A/S
- HOFOR A/S (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab)
- ISTA Danmark A/S
- KAB s.m.b.a
- Techem Danmark A/S
- Teknologisk Institut
Kontakt
Christian Hviid, Lektor, DTU Construct
Tlf. 40 87 97 49, Mail: cahv@dtu.dk
Line Skouboe, kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden
Tlf. 61 90 50 39, Mail: line.skouboe@innofond.dk
Fakta
- Innovationsfondens investering: kr. 9.274.397
- Samlet budget: kr. 15.163.496
- Varighed: 3,5 år
- Officiel title: HeatCheck - AI-driven optimal heating of apartment buildings
Billeder

Om Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En unik kombination af teknologi og ekspertise i Danmark skal revolutionere behandlingen af kræft. Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i forsknings- og innovationsprojektet AstraTATE, der vil udvikle en behandling med potentiale til at eliminere alvorlig kræftform.
Kunstig intelligens skal markant nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom14.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udvikle en kunstig intelligens, som kan identificere asymptomatiske personer med svær åreforkalkning, som har høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette vil muliggøre forebyggende behandling og potentielt reducere invaliditet og død hos op mod 1000 personer hvert år. Innovationsfonden investerer 15,2 millioner kroner i projektet med navn DETECT-AI.
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin3.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som Innovationsfonden støtter med 19 millioner kroner.
Innovationsfonden præsenterer nye Innowomen26.2.2025 09:28:59 CET | Pressemeddelelse
Innovationsfonden har udpeget fire nye kvindelige rollemodeller inden for forskning og iværksætteri, der fremover bliver en del af fondens Innowomen-initiativ. Med fokus på bæredygtighed, sundhed, cybersikkerhed og rumteknologi arbejder de fire Innowomen hver især med udvikling af innovative løsninger inden for områder, der adresserer nogle af tidens største globale udfordringer.
Nyt projekt vil reducere cements CO2-fodaftryk med elektrificering16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt banebrydende forskningsprojekt vil skabe avancerede elektriske opvarmningsteknologier, der kan reducere kulstofudledningen fra cementproduktion markant. Innovationsfonden investerer næsten 21 millioner kroner i det fireårige projekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum