Københavns Universitet   -    Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Den har parringsorgan som en oplukker: Ny art opkaldt efter Carlsberg

Del

Seks nye arter af biller er opdaget i Sydamerika af forskere fra Københavns Universitet. Den ene har et helt speciel parringsorgan, som har fået forskerne til at opkalde arten efter ølgiganten Carlsberg. Der er stærkt brug for mere opmærksomhed mod verdens millioner af ukendte arter, før det er for sent, lyder det fra forskerne.

Loncovilius edwardsianus kravler mellem blade i den valdivianske tempererede regnskov ved Chiloé, Los Lagos, Chile
Loncovilius edwardsianus kravler mellem blade i den valdivianske tempererede regnskov ved Chiloé, Los Lagos, Chile (credit: Matías Gargiulo, igennem iNaturalist)

Nogle job indeholder mere penis end andre. Er man for eksempel insektforsker, kan penisser spille en stor rolle i det daglige arbejde. Og det er der en særlig grund til.

”På et insekt er kønsorganerne den del, der evolutionært udvikler sig til at være forskelligt fra art til art. Derfor er det ofte disse, man nemmest genkender arten på. Og derfor undersøger insektforskere som os altid kønsorganerne som noget af det første, når vi skal beskrive arter. Kønsorganet på hver art har nemlig en unik form, som sikrer, at arten reproducerer sig med samme art,” fortæller biolog Aslak Kappel Hansen fra Statens Naturhistoriske Museum, der som entomolog netop arbejder med at artsbeskrive insekter.

Og ved særligt at nærstudere kønsorganerne på biller, som i årtier har ligget hengemt i insektsamlingen i kernen af Statens Naturhistoriske Museum i København og andre naturhistoriske samlinger verden over, har han og kollegerne José L. Reyes-Hernández, Josh Jenkins Shaw og Alexey Solodovnikov opdaget seks nye arter af rovbille-slægten Loncovilius.

En af de seks biller er udstyret med et kønsorgan, som straks skabte associationer hos forskerne.

“Denne art er bl.a. karakteriseret ved, at hannen har et kønsorgan, der minder bemærkelsesværdigt meget om en øl-oplukker. Derfor syntes vi, at det var oplagt at dedikere arten til Carlsbergfondet, som jo generøst har støttet den frie forskning gennem mange år. Den støtte bidrager til, at der bliver opdaget nye arter på vores planet,” siger Aslak Kappel Hansen.

Hvorfor billens penis har udviklet sig til netop denne kuriøse facon, ved forskerne ikke, men nu har billen i hvert fald fået navnet Loncovilius carlsbergi.

Klimaforandringerne vil få bestanden til at skrumpe

Generelt ved man stadig meget lidt om Loncovilius-billerne, som kun findes i Chile og Argentina. Man ved dog, at de er særlige, fordi de lever på blomster, hvor langt de fleste rovbiller bor på jorden i døde blade, under bark eller på svampe.

”Vi formoder, at de spiller en vigtig rolle i økosystemet. Så det er bekymrende, at man ikke ved mere om denne type biller, ikke mindst når de nu er så nemme at få øje på – og nogle af dem er endda ret flotte. For vi kan desværre nemt miste arter som disse, før vi overhovedet opdager dem,” siger Josh Jenkins Shaw.

Klimaforandringerne skubber nemlig på den biodiversitetskrise, som kloden allerede befinder sig i. Og det vil formentlig også gå ud over de nyfundne biller.

”Bestandene vil med al sandsynlighed skrumpe de kommende årtier. Vores simulationer viser, at for mindst tre af Loncovilius-arterne er der risiko for, at klimaforandringerne gør det af med mere end halvdelen af deres habitat inden 2060. Det er vigtigt at pointere, at mange flere arter vil blive påvirket af disse ændringer, men vi ved ikke præcis hvordan, da vi kun for fire arter havde nok data om til at estimere deres fremtid,” siger José L. Reyes-Hernández.

Biodiversitetskrisen kalder på opdagelsen af nye arter

I disse år uddør arter hurtigere end nogensinde før. Hver dag mister vi op mod 150 arter på kloden. Samtidig er langt størstedelen af Jordens arter ukendte for os - inklusive mange af dem, vi mister.  

”Man anslår, at hele 85 % af alle arter på Jorden stadig ikke er formelt navngivne og beskrevne. Mange arter uddør uden nogensinde at have fået et navn eller at være blevet anerkendt af hverken videnskaben og derfor heller ikke af mennesker som sådan. Men en formel artsbeskrivelse er vigtig, fordi naturbeskyttelse er afhængig af viden om de arter, der lever der. Uden en beskrivelse bliver arterne ofte holdt ude af bevaringsindsatser,” siger Josh Jenkins Shaw.

Og her kan Loncovilius carlsbergi’s penis måske gøre en forskel, håber forskerne på. Forplantningsorganet ligner ikke bare en oplukker – den kan rent faktisk også knappe en kold Hof op, kan forskerne bevise. De har nemlig fået fremstillet en model af kønsorganet i rustfrit stål.

”Det er vigtigt, at vi får anerkendt den enorme rigdom af uudforskede arter rundt om os, før det er for sent. Vi kunne godt tænke os, at folk rundt omkring får snakket mere om den krise, som planetens arter befinder sig i – og så kan anledningen jo for eksempel være en hyggestund over en øl åbnet med denne her oplukker,” slutter Aslak Kappel Hansen.

Forskerne arbejder nu på at få sat oplukkeren i produktion.

null
Billede af den nye art dedikeret til Carlsbergfondet, Loncovilius carlsbergi (foto: José L. Reyes-Hernández et al.)

[FAKTABOKS:] OM LONCOVILIUS

 • Loncovilius-billerne, der cirka er en centimeter lange, lever i områder af Chile og Argentina, der strækker sig fra lavlandet op til 2600 meters højde.

 • Et af Loncovilius’ specielle træk er, at de har klæbrige børster på alle ben, hvor andre rovbiller kun har disse på forbenene. Børsterne gør det nemmere for billen at holde sig fast til ting, og forskernes gæt er, at Loncovilius på denne måde har tilpasset sig evnen til at klatre på blomster og vegetation.

 • Navnet Loncovilius blev foreslået af Germain i 1903 og dedikeret til Taino-høvdingen Loncovilo, der kæmpede for sit hjemland mod spanierne. Loncovilo betyder slangehoved, hvilket er meget passende for de fleste Loncovilius-arter, der har et aflangt, ovalt hoved, som minder om en slanges.

[FAKTABOKS:] OM STUDIET

 • Forskningen er udført af: José L. Reyes-Hernández, Aslak Kappel Hansen, Josh Jenkins Shaw og Alexey Solodovnikov fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

 • Statens Naturhistoriske Museum er en af de få institutioner i verden, hvor forskere arbejder med at navngive og beskrive nye arter.

 • Museet har over fem millioner insekter i tørsamlingen og mindst lige så mange insekter og andre landleddyr i sprit. Ud af de mere end en million beskrevne insekt arter er omkring 100.000 repræsenteret i samlingen. Og der er stadig arter i samlingen, der er nye for videnskaben. De mangler dog at blive nærstuderet, så de kan få en formel beskrivelse og blive navngivet.

 • Den videnskabelige artikel om de seks nye arter er bragt i tidsskriftet Zoological Journal of the Linnean Society.
null
Stregtegning af det hanlige kønsorgan af Loncovilius carlsbergi, der set fra siden ligner en øloplukker. (credit: José L. Reyes-Hernández et al.)
null
Rendering af øloplukkeren skitseret fra Loncovilius carlsbergi’s hanlige kønsorganer (credit: Mads Krabbe Sørensen).

Nøgleord

Kontakter

Aslak Kappel Hansen
Postdoc
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
akhansen@snm.ku.dk
35 33 34 21

Alexey Solodovnikov
Lektor og Kurator
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
asolodovnikov@snm.ku.dk
35 32 11 09

Maria Hornbek
Journalist
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
maho@science.ku.dk
22 95 42 83

Billeder

Loncovilius edwardsianus kravler mellem blade i den valdivianske tempererede regnskov ved Chiloé, Los Lagos, Chile
Loncovilius edwardsianus kravler mellem blade i den valdivianske tempererede regnskov ved Chiloé, Los Lagos, Chile
Download
Billede af den nye art dedikeret til Carlsbergfondet, Loncovilius carlsbergi
Billede af den nye art dedikeret til Carlsbergfondet, Loncovilius carlsbergi
Download
Stregtegning af det hanlige kønsorgan af Loncovilius carlsbergi, der set fra siden ligner en øloplukker.
Stregtegning af det hanlige kønsorgan af Loncovilius carlsbergi, der set fra siden ligner en øloplukker.
Download
Rendering af øloplukkeren skitseret fra Loncovilius carlsbergi’s hanlige kønsorganer
Rendering af øloplukkeren skitseret fra Loncovilius carlsbergi’s hanlige kønsorganer
Download

Links

Om Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.

Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

New weapon against dementia: "In just minutes, the AI solves a challenge that would take neuroscientists weeks."22.5.2024 10:55:53 CEST | Pressemeddelelse

The clumping of proteins is at the root of a wide range of neurodegenerative disorders that affect the brain such as Alzheimer's and dementia. Researchers at the University of Copenhagen have developed a new tool that can help find and study these tiny protein clumps. The results pave the way for a greater understanding of the body's smallest building blocks and better treatment of diseases like cancer, Alzheimer's and Parkinson's.

Nyt våben mod demens: ”Algoritmen løser udfordring på få minutter som tager hjerneforsker flere uger.”22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Proteiner, der klumper sig sammen, er årsag til en lang række sygdomme, der nedbryder hjernen såsom Alzheimer, demens. Forskere på Københavns Universitet har opfundet et nyt værktøj, som kan hjælpe os med at finde og studere de bittesmå proteinklumper. Resultatet baner vejen for en større forståelse af kroppens mindste byggesten og bedre behandling af sygdomme som kræft Alzheimers og Parkinson.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye