By-, Land og Kirkeministeriet

Regeringen fjerner undtagelsesbestemmelsen for ligebehandlingsloven for folkekirken

Del

Folkekirken har ligesom andre trossamfund i mange år haft en undtagelse fra ligebehandlingsloven fra 1978 som betyder, at det ikke er forbudt at lægge vægt på køn, når et menighedsråd skal vælge sin nye præst. Den undtagelse fjerner regeringen nu.

Folkekirkens biskopper har i fællesskab opfordret til, at undtagelsen fjernes, fordi de anser den for at være utidssvarende og unødvendig. De missionske bevægelser har haft et andet syn på bestemmelsen, og har blandt andet lagt vægt på dens betydning for et kirkesyn, som historisk har kunnet rummes i folkekirken, og som fortsat deles af et lille mindretal.

Kirkeministeren har været optaget af at lytte til både flertallet og mindretallet. Efter sonderingsmøder med folkekirkens parter, er det kirkeministerens vurdering, at der ikke er tungtvejende argumenter for ikke at følge de 10 biskoppers fælles opfordring til at ophæve undtagelsen.

For selvom næsten 60 procent af præsterne og over 40 procent af provsterne i dag er kvinder, må der ikke være tvivl om, at der skal være ligestilling i den danske folkekirke.

Kirkeminister Louise Schack Elholm siger:

”Min konklusion efter samtaler med repræsentanter for både flertallet og mindretallene i folkekirken er, at bestemmelsen i dag har mere symbolsk end praktisk betydning for folkekirken. Og selvfølgelig skal der være ligestilling mellem mænd og kvinder i folkekirken på samme måde som i andre dele af det danske samfund. Det ændrer ikke på, at vi fortsat har en rummelig folkekirke, hvor det enkelte menighedsråd selv vælger sin præst. Derfor er jeg også nået til den konklusion, at det rigtige at gøre er at afskaffe undtagelsen fra ligebehandlingsloven for folkekirken, sådan som biskopperne har opfordret til.”

Kirkeminister Louise Schack Elholm udsteder nu en ny bekendtgørelse som ophæver undtagelsesbestemmelsen fra ligebehandlingsloven, hvad angår præstestillinger i folkekirken.

Det vil herefter ikke længere være lovligt i folkekirken at indstille, ansætte eller fravælge kandidater på baggrund af deres køn.

Kontakter

Om Kirkeministeriet

Kirkeministeriet betjener kirkeministeren og ministeren for landdistrikter. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Louise Schack Elholm (V) overtog posten som kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde den 15. december 2022.

Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

723.943 kroner til istandsættelse af kirke på Lolland30.4.2024 14:46:36 CEST | Pressemeddelelse

Minister for byer og landdistrikter og kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at Stokkemarke kirke på Lolland får tildelt 723.943 kroner fra puljen for 2024 i ministeriets kirkeistandsættelsesordning. Puljen giver mulighed for at få tilskud til at vedligeholde og istandsætte særligt bevaringsværdige kirker. Kirkeminister Morten Dahlin siger: ”Det er glædeligt, at Stokkemarke kirke på Lolland kan få glæde af ordningen. Danmarks gamle kirker er en vigtig del af landets kulturarv. Vi møder dem, når vi bevæger os rundt i det danske land, og de er vigtige fortsat at vedligeholde og istandsætte, så vi passer på og bevarer vores fælles historie til glæde og gavn for os alle og for kommende generationer.” 16 kirker får i år tilskud fra kirkeistandsættelsesordningen. De øvrige 15 modtagere er placeret over det meste af landet; en kirke på Ærø, to kirker på Fyn, syv kirker i Sydjylland og fem kirker i Midt- og Vestjylland. Nationalmuseet har vurderet de 16 kirkeistandsættelsesprojekter er st

4,3 millioner kroner til istandsættelse af kirker i Midt- og Vestjylland30.4.2024 14:44:15 CEST | Pressemeddelelse

Minister for byer og landdistrikter og kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at fem kirker i Midt- og Vestjylland får tildelt 4,3 millioner kroner fra puljen for 2024 i ministeriets kirkeistandsættelsesordning. Puljen giver mulighed for at få tilskud til at vedligeholde og istandsætte særligt bevaringsværdige kirker. Kirkeminister Morten Dahlin siger: ”Det er glædeligt, at fem kirker i Vestjylland kan få glæde af ordningen. Danmarks gamle kirker er en vigtig del af landets kulturarv. Vi møder dem, når vi bevæger os rundt i det danske land, og de er vigtige fortsat at vedligeholde og istandsætte, så vi passer på og bevarer vores fælles historie til glæde og gavn for os alle og for kommende generationer.” 16 kirker får i år tilskud fra kirkeistandsættelsesordningen. Ringkøbing kirke er den kirke ud af de fem kirker i Midt- og Vestjylland, som i år modtager flest penge med et tilskud på 1,4 mio. kr. De øvrige 11 modtagere er placeret over det meste af landet; en kirke på Lolland, en

1,9 millioner kroner til istandsættelse af kirker på Fyn og Ærø30.4.2024 14:40:27 CEST | Pressemeddelelse

Minister for byer og landdistrikter og kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at tre kirker på Fyn og Ærø får tildelt 1,8 millioner kroner fra puljen for 2024 i ministeriets kirkeistandsættelsesordning. Puljen giver mulighed for at få tilskud til at vedligeholde og istandsætte særligt bevaringsværdige kirker. Kirkeminister Morten Dahlin siger: ”Det er glædeligt, at tre kirker på Fyn og Ærø kan få glæde af ordningen. Danmarks gamle kirker er en vigtig del af landets kulturarv. Vi møder dem, når vi bevæger os rundt i det danske land, og de er vigtige fortsat at vedligeholde og istandsætte, så vi passer på og bevarer vores fælles historie til glæde og gavn for os alle og for kommende generationer.” 16 kirker får i år tilskud fra kirkeistandsættelsesordningen. Kværndrup kirke på Fyn er den kirke ud af de tre kirker på Fyn og Ærø, som i år modtager flest penge med et tilskud på 1,1 mio. kr. De øvrige 13 modtagere er placeret over det meste af landet; en kirke på Lolland, syv kirker i Sy

7,9 millioner kroner til istandsættelse af kirker i Sydjylland30.4.2024 14:36:32 CEST | Pressemeddelelse

Minister for byer og landdistrikter og kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at syv kirker i Sydjylland får tildelt 7,8 millioner kroner fra puljen for 2024 i ministeriets kirkeistandsættelsesordning. Puljen giver mulighed for at få tilskud til at vedligeholde og istandsætte særligt bevaringsværdige kirker. Kirkeminister Morten Dahlin siger: ”Det er glædeligt, at syv kirker i Sydjylland kan få glæde af ordningen. Danmarks gamle kirker er en vigtig del af landets kulturarv. Vi møder dem, når vi bevæger os rundt i det danske land, og de er vigtige fortsat at vedligeholde og istandsætte, så vi passer på og bevarer vores fælles historie til glæde og gavn for os alle og for kommende generationer.” 16 kirker får i år tilskud fra kirkeistandsættelsesordningen. Zions Kirke i Esbjerg er den kirke ud af de syv kirker i Sydjylland, som i år modtager flest penge med et tilskud på 3,5 mio. kr. De øvrige ni modtagere er placeret over det meste af landet; en kirke på Lolland, en anden kirke på Æ

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye