Midttrafik sætter fokus på tilgængeligheden for rejsende med usynlige handicap og går med i Solsikkeprogrammet

For personer med usynlige handicap, for eksempel hjerneskade, ADHD, angst, Tourette syndrom, epilepsi, PTSD mv. kan det være stressende at være i ukendte omgivelser blandt ukendte mennesker. Det kan være svært at bede om hjælp, når man ikke ved, hvordan det bliver opfattet. Omvendt kan det også svært for personale og medpassagerer at vide, om det er okay at tilbyde hjælp.
Derfor sætter Midttrafik nu fokus på udfordringerne. Midttrafik træder ind som del af Solsikkeprogrammet, der blandt andre også tæller alle større danske lufthavne, LEGO House, Lalandia, Legoland, WOW PARK, ForSea Ferries, Givskud Zoo, Tivoli, Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital med flere.
Midttrafik træner medarbejderne gennem Solsikkeprogrammet, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikken betyder, og hvordan man bedst møder en person, der har valgt at gøre sit usynlige handicap synligt ved at bære Solsikken.
Formålet med solsikkesnoren er, at man kan vælge at gøre sit handicap synligt i de situationer, hvor der kan være brug for det, og hvor det er svært eller umuligt at forklare sig. Solsikken viser personale og medpassagerer, at man kan have brug for lidt ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Solsikkesnoren giver ingen særlige fordele, men fungerer som et signal til chauffører, billetkontrollører og medrejsende om, at personen kan have behov for ekstra hensyn.
”Vi er stolte af at være med til at sætte fokus på, at ikke alle handicap er synlige. Det bliver en hjælp både for vores kunder, men også for vores medarbejdere, der nemmere kan sikre en god tryg oplevelse, når behovet er der,” siger Midttrafiks vicedirektør Mette Julbo.
Udover at træne medarbejderne igangsætter Midttrafik en kommunikationskampagne, der skal udbrede kendskabet til Solsikkeprogrammet og oplyse busoperatører, chauffører, billetkontrollører og medrejsende om, hvad Solsikkesnoren betyder, og hvad man signalerer ved at bære den.
Hos Videnscenter om Handicap er man glade for, at Midttrafik tager Solsikken til sig:
”At en så stor udbyder af kollektiv trafik som Midttrafik nu går med vil betyde en kæmpe forskel i mange menneskers liv. For mange mennesker med usynlige handicap er det at tage offentlig transport ikke altid så ligetil. Det er en stor fordel, at man kan signalere til chauffører og kontrollører, at der kan være behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Det skaber tryghed og vil give flere mod på rejsen. Vi håber endnu flere transportaktører vil følge trop,” fortæller centerchef i Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard.
Det er frivilligt, om man vil bære Solsikkesnoren. Læs mere på www.solsikkeprogrammet.dk
FAKTA
Solsikkeprogrammet og solsikkesnoren blev skabt tilbage i 2016, da Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan de kunne give passagerer med usynlige handicap en bedre og mere tryg rejseoplevelse. Solsikkesnoren blev modtaget særdeles positivt af kunderne og er siden blevet udbredt til mere end 90 internationale lufthavn over hele verden. I Danmark, hvor Solsikkeprogrammet blev introduceret i 2019, er alle større lufthavne også med, ligesom LEGO House, Lalandia, ForSea Ferries, Legoland, Givskud Zoo, Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Tivoli med flere er også del af Solsikkeprogrammet.
Nøgleord
Kontakter
Midttrafiks pressetelefon
Tlf:70206650Billeder
Om Midttrafik
Midttrafik er et trafikselskab, og står i spidsen for den kollektive trafik i Midtjylland. Det er Midttrafik, der administrerer den kollektive trafik med finansiering fra Region Midtjylland og de 18 kommuner i regionen.
Opgaverne spænder bredt fra blandt andet planlægning og koordinering af bustrafikken, gennemførelse af udbud og kontraktadministration, kvalitetskontrol, fastsættelse af priser og rejseregler, kundeservice til information og markedsføring af den kollektive trafik.
Følg pressemeddelelser fra Midttrafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Midttrafik
Midttrafiks pendlere skal skifte til Rejsebillet7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 26. maj vil det ikke længere være muligt at købe et pendlerkort i Midttrafik app. Rejsebillet overtager i løbet af 2025 og 2026 billetsalget fra Midttrafik app. Ungdomskortet flyttede over på Rejsebillet fra 1. april. Nu er turen kommet til pendlerkortet.
Forsøg med billige billetter til unge og gratis lokalbusser bliver forlænget17.3.2025 09:36:35 CET | Pressemeddelelse
Siden 1. oktober har unge kunne købe HerningUng og køre billigere med busserne i Herning Kommune som et forsøg. Samtidig har det været gratis at køre med kommunens lokalruter. Forsøget skulle være slut med udgangen af marts, men bliver nu forlænget.
Dygtige chauffører løfter kundetilfredsheden i Midttrafiks flextrafik14.3.2025 10:41:08 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Midttrafiks flextrafik viser høj kundetilfredshed med de fem kørselsordninger: Flextur, plustur, flexbus, handicapkørsel og kommunal kørsel. Undersøgelsen viser, at især chaufførernes kørsel og chaufførernes hjælpsomhed scorer højt på tilfredsheden.
Midttrafik er tilbage på 2019-niveau14.3.2025 10:37:17 CET | Pressemeddelelse
Mere end 55 mio. kunder rejste med Midttrafiks busser, Letbanen og Midtjyske Jernbaner i 2024. Midttrafik opretholder derfor samme passagerantal som i 2023 på trods af besparelser, der har betydet et mindre udbud af busafgange i 2024. Samlet set er antallet af passagerer per køreplantime steget og ligger nu på samme niveau som før Covid-19.
Letbanen og cyklen – en god kombination, men ikke altid i myldretiden11.3.2025 10:07:23 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Letbane og Midttrafik opfordrer passagerer med cykel til at udvise hensyn i myldretiden. Med et stigende passagertal er flere afgange fyldte, særligt i tidsrummene 7-9 og 15-18. En ny informationskampagne opfordrer passagerer med cykler og medpassagerer om at tage hensyn til hinanden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum