Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Vil du være med? København inviterer til grønne fællesmiddage

Del

Nu kan du blive vært for et middagsselskab med fokus på samvær og grønne madvaner. De første 80 tilmeldte værter tilbydes et professionelt madkursus.

Foto: Melanie Gandø

I uge 3 vil København summe af glade, grønne fællesspisninger. Det sker, når københavnere åbner deres hjem og inviterer gæster på spændende, grønne retter. Og du kan være med. Lige nu kan du nemlig melde dig som vært for en grøn middag, og du bestemmer selv, om dine gæster skal være bekendte eller fremmede.

Indsatsen er en del af Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi, der skal styrke sociale fællesskaber samt inspirere folk til at spise grønnere og få mere klimavenlige vaner.

”Fællesmiddage kan noget i forhold til ensomhed, mistrivsel og sociale fællesskaber. Samtidig er det godt både at spise sundere og grønnere. Her kan man spise med andre, spise sundt og gøre noget godt for klimaregnskabet. Det er hele tre gode ting. Derfor håber jeg, mange vil melde sig både som værter og til at deltage,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Alle københavnere kan melde sig som vært, og alle værter klædes godt på til værtsrollen. De første 80 tilmeldte værter tilbydes i samarbejde med Meyers Madhus et professionelt madkursus om tilberedning af klimavenlig mad. Det foregår i uge 47 og i uge 2. Desuden får alle tilmeldte værter en pose danske bælgfrugter samt fif til at tilberede dem.

Forpagtere i Københavns Kommunes kultur- og fritidsinstitutioner kan også melde sig som vært og afholde grønne fællesmiddage for lokale borgere.

Udover grønne fællesmiddage lancerer Københavns Kommune også en klimakogebog, hvor københavnerne lige nu kan indsende opskrifter på klimavenlige retter. Et dommerpanel vil herefter udvælge de 14 bedste klimavenlige opskrifter, som laves til en to-ugers klimavenlig madplan til københavnerne. For overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) er det vigtigt, at kommunen er med til at give københavnerne redskaber til at leve mere klimavenligt.

”I Københavns Kommune arbejder vi for, at vores offentlige køkkener hver dag går forrest og serverer klimavenlige, sunde og velsmagende måltider til vores børn, unge og ældre. Men vi vil også gerne have de grønne måltider hjem i de københavnske køkkener. Derfor er det vigtigt, at vores indsatser også inspirerer og giver københavnerne redskaber til selv at prøve nye og mere klimavenlige retter af derhjemme,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

Hvis du vil være vært for en grøn fællesskabsmiddag, skal du tilmelde dig via Mad- og Måltidsstrategiens hjemmeside. Værterne får hjælp til at rekruttere gæster og klædes på til at skabe gode rammer for middagen ved hjælp af tilsendte samtalekort.

Fakta

  • Grønne fællesmiddage sker som en del af Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi. I Mad- og Måltidsstrategiens mål for København som madby arbejdes der for at gøre sunde og bæredygtige måltider tilgængelige for københavnerne og for at understøtte en mere klimavenlig kost.
  • Som en del af strategien er der øremærket 1 mio. kr. årligt i 2021-2024 til en indsats målrettet understøttelse af ”Grønne måltidsfællesskaber”.

  • Grønne Fællesmiddage i København er skabt i dialog med den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark under indsatsen Grønne Nabofællesskaber, der arbejder med mobilisering af fællesskaber og via dem skabe forandringer. Initiativet følger erfaringer fra DeltagerDanmarks kampagne-pilot Grønne Fællesmiddage i 2022, hvor knap 2.000 danskere samledes til middage på tværs af landet. 

  • Københavns Kommune lancerer også en klimakogebog i samarbejde med københavnerne. På https://klimakogebogen.kk.dk/ kan københavnerne lige nu og frem til uge 47 indsende opskrifter på klimavenlige retter, og i uge 47 udvælger et fagligt dommerpanel de 14 bedste, klimavenlige opskrifter, som laves om til en to-ugers madplan. Madplanen deles efterfølgende ud til københavnerne både fysisk og på sociale medier.

Kontakter

Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen(modtager ikke SMS)

Tlf:33662345

Pressekontakt Økonomiforvaltningen(modtager ikke SMS)

Tlf:21251524

Om Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye