AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Regeringens skattelempelser giver næsten ingen medarbejdere til den grønne omstilling eller velfærden

Del

Analyse viser, at regeringens skattelempelser giver et arbejdsudbud på omkring 180 grønne medarbejdere og 160 sygeplejersker.

SKAT OG ARBEJDSUDBUD

Regeringens fremlagte skatteudspil kommer ikke til at give nævneværdigt flere medarbejdere til velfærden eller den grønne omstilling.

Det viser ny analyse af skatteudspillet, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet på baggrund af Finansministeriets regnemetoder og data fra Danmarks Statistik.

Regeringen har ellers ved flere lejligheder brugt rekrutteringskrisen i velfærdsfagene og behovet for arbejdskraft til den grønne omstilling som argumenter for at lempe skatterne.

”Vores analyse viser, at regeringens skattelempelser ikke løser personalemanglen på plejehjemmene og på sygehusene. Og det får os heller ikke ligefrem i mål med den grønne omstilling,” siger Gustav Elias Dahl, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Skattelempelser løser ikke specifikke rekrutteringsudfordringer

Med analysen skønner AE, at den fremlagte skattereform ikke kan forventes at give et arbejdsudbud på mere end 200 social- og sundhedsansatte, 160 sygeplejersker, 110 lærere og 100 pædagoger.

Tilsvarende skønner tænketanken, at arbejdsudbuddet blandt medarbejdere, der producerer grønne varer og tjenester, bliver øget med omkring 180 fuldtidspersoner. Omkring 300 fuldtidspersoner, hvis medarbejdere i følgeerhverv medregnes.

”Regeringen kan have gode grunde til at lempe personskatterne, men det holder ikke vand at koble skattelempelserne til rekrutteringsudfordringen. Analysen understreger, at skattelempelser er en upræcis måde at skaffe specifik arbejdskraft på,” siger Gustav Elias Dahl, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner:

  • Regeringen lægger op til at bruge 5,1 milliarder kroner på at hæve beskæftigelsesfradraget samt 1,8 milliarder kroner på at lempe topskattesatsen for topskatteydere op til en indkomstgrænse på 750.000 kroner. Det forventes at øge arbejdsudbuddet med i alt cirka 5.250 fuldtidspersoner, men da skattelempelserne bliver fordelt ud på mange, vil kun en mindre andel af arbejdsudbuddet gå til velfærd og grønne erhverv.

  • AE skønner, at skattelempelserne giver 200 social- og sundhedsansatte, 160 sygeplejersker, 110 lærere og 100 pædagoger svarende til en stigning i arbejdsudbuddet på én-to promille.

  • Skattelempelserne skønnes at øge antallet af medarbejdere, der producerer grønne varer og tjenester, med omkring to promille svarende til omkring 180 fuldtidspersoner. Hvis medarbejdere i følgeerhverv medregnes, giver det en samlet stigning på omkring 300 fuldtidspersoner.

Tabel: Regeringens skatteudspil giver kun få ekstra velfærdsmedarbejdere

Figuren viser et regneeksempel på, hvor mange ekstra medarbejdere der kan forventes i arbejdsudbud inden for de enkelte faggrupper som følge af regeringens planlagte skattelempelser.

Højest fuldførte uddannelse

Fuldtidspersoner

SOSU

200

Sygeplejerske

160

Lærer

110

Pædagog

100

Socialrådgiver

50

Politi

10

Kilde: AE pba. Finansministeriet, Skatteministeriet og Danmarks Statistik

Tabel: Skatteudspil giver omkring 180 ekstra beskæftigede inden for grøn omstilling

Figuren viser det forventede ekstra arbejdsudbud til grøn omstilling fordelt på uddannelsesgrupper.

Højest fuldførte uddannelse

Fuldtidspersoner

Grundskole

20

Gymnasial uddannelse

10

Erhvervsuddannelse

70

Kort videregående uddannelse

20

Mellemlang videregående uddannelse

30

Lang videregående uddannelse

30

Kilde: AE pba. Finansministeriet, Skatteministeriet og Danmarks Statistik

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Én procent af danskerne står til at tage 8 ud af 10 kroner fra lempet aktieskat26.2.2024 07:06:00 CET | Nyhed

Lavere aktieskat vil forgylde de allerrigeste danskere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Samtidig står de rigeste i dag til at skulle betale mere i skat som følge af den nye top-topskat. Men hvis aktie-topskatten sænkes bliver den rigeste promille i stedet de største vindere af SVM-regeringens samlede skattepolitik. De fattigste 90 procent af danskerne vil blot få 3,5 procent af den samlede gevinst.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye