Danmarks seks største byer til regeringen: Her kan der spares en milliard på jobcentrene
Det står i regeringsgrundlaget, at der skal spares 3 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen i landets 98 kommuner. Nu kommer Danmarks seks største byer med deres fælles bud på, hvor der kan spares en milliard.

Regeringen peger i sit regeringsgrundlag på, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares 3 milliarder kroner.
I landets seks største byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, er man enige i, at der kan spares penge. På trods af, at Danmark har et stærkt beskæftigelsessystem, som er bedst i EU til at få folk i arbejde.
De seks kommuner mener også, at kommunerne fortsat skal spille en væsentlig og afgørende rolle inden for beskæftigelsesindsatsen. Selvom beskæftigelsessystemet trænger til en forenkling, vurderer de ikke, at der kan laves besparelser i det omfang, regeringen ønsker, uden det vil få betydning for servicen for både borgere og virksomheder.
Men gennem otte helt konkrete forslag til lovændringer, primært ved at forenkle og afbureaukratisere, kan der i kommunerne og staten spares lige knap 1 milliard kroner. De seks kommuners samlede anbefalinger lyder:
- Reducer de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelsessystemet til fem. Besparelse: ca. 130 mio. kroner.
- Ophæv kravene til omfanget af samtaler og tilbud til ledige. Besparelse: ca. 220 mio. kroner.
- Fjern kravene til afholdelse af rehabiliteringsteammøder, herunder krav om lægeattest. Besparelse: ca. 190 mio. kroner.
- Slet opgaven med at oplyse ledige om ret og pligt ved første samtale i jobcentret. Besparelse: ca. 40 mio. kroner.
- Nedlæg seniorjobordningen. Besparelse: 220 mio. kroner.
- Formindsk statens ansvar og opgaver i beskæftigelsesindsatsen i samme omfang som kommunernes (ca. 25%). Besparelse: ca. 80 mio. kroner.
- Afskaf tilbuddet om 6 ugers jobrettet uddannelse. Besparelse: ca. 70 mio. kroner.
- Lad medarbejder og virksomhed klare enkle sygemeldingsforløb selv. Besparelse: ca. 30 mio. kroner.
CITATER
Jakob Lykke, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune:
”Jeg er meget positiv overfor udspillet, hvor især fokusset på at reducere de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelsessystemet til fem kan komme til at gøre en stor forskel. Besparelserne er en tvungen opgave, så vi håber selvfølgelig, at regeringen vil lytte til vores forslag. Det er nemlig en utrolig stor styrke, når 6 byerne kan samarbejde om denne slags udspil.”
Jens-Kristian Lütken, beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune:
”Helt grundlæggende er jeg enig i, at der er behov for at forenkle beskæftigelsessystemet, og at det kan gøres mere effektivt. Men regeringen har skabt usikkerhed ved at melde ud, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares 3 mia. kroner. Uden at være konkrete i forhold til, hvad der skal ændres. Det er vi nu seks ansvarlige kommuner, der giver et bud på. Og på den måde hjælper vi regeringen med at udfylde sit eget regeringsgrundlag.”
Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune:
”Kan vi spare tre milliarder kroner uden konsekvenser? Nej. Men det er ikke et enten-eller, og kommunerne - der står ude i virkeligheden - er de bedste til at pege på, hvor potentialerne ligger for besparelser. I Aarhus har tidsstudier blandt andet vist, at balancen mellem administration og samtaler er helt skæv. Nu bliver vi konkrete ved at forenkle målgrupper og de vanvittigt mange krav til registreringer og bureaukrati – initiativer, som samtidig skaber større fokus på borgeren og bedre brug af medarbejdernes tid.”
Christoffer Lilleholt, rådmand i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune:
”Vi vil forenkle og effektivisere jobcentrene til gavn både for borgeren og virksomhederne, samtidig med at vi sparer penge. Det vil gøre systemet lettere at navigere i for de mennesker, der bliver ramt af ledighed, og det vil skabe en mere smidig beskæftigelsesindsats til glæde for de virksomheder og organisationer, der mangler arbejdskraft.”
Nuuradiin S. Hussein, rådmand i Job og Velfærd i Aalborg Kommune:
"Der kan spares store beløb, hvis vi får en lovgivning, der giver medarbejdere og borgere frihed til at vælge de indsatser, der virker. For eksempel giver det i 50% af sagerne, der forlægges et rehabiliteringsteam, slet ikke mening for borgerne, fordi sagen allerede er afklaret. Omvendt skal vi holde fast i de indsatser, der gør en forskel. Ellers går gevinsten tabt i form af flere på langvarig offentlig forsørgelse.”
Bo Vestergaard, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune:
”Det er muligt for os i kommunerne både at holde fast i en indsats, som skaber resultater og samtidig reducere omkostningerne med ca. 1 mia. kr. Men forudsætningen er, at regering og Folketing er villig til at gøre det enklere at være borger i Jobcenteret, og at vi ikke længere behøver belære borgerne om ret og pligt. Holder man fast i at ville finde 2 eller 3 mia. kr. på beskæftigelsesområdet, så skal der skæres dybt i indsatsen for beskæftigelse. Det medfører en stor risiko for den ledige og kan blive dyrt for samfundet.”
Kontakter
Jakob Lykke, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune:
Telefon: 20 42 26 49 / mail: jakly@esbjerg.dk
Jens-Kristian Lütken, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i Københavns Kommune:
Via pressechef Steffen Kjær: Telefon: 23 82 12 94 / mail: vb5n@kk.dk
Anders Winnerskjold, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune:
Via pressevagt i Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse: Telefon: 89 40 99 00 / mail: kommunikation@msb.aarhus.dk
Christoffer Lilleholt, Beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune:
Telefon: 30 60 43 56
Nuuradiin S. Hussein, rådmand i Job og Velfærd i Aalborg Kommune:
Telefon: 99 31 25 00
Bo Vestergaard, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune:
Via kommunikationschef Karen Balling Radmer: Telefon: 51 56 25 31
Vedhæftede filer
Om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
100 billetter til Royal Run i Ribe er uddelt til sociale formål9.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Royal Run er for alle. Også personer, som ellers ville have svært ved at være med, skal have mulighed for at deltage. Derfor er i alt 100 gratis billetter til Royal Run i Ribe uddelt til børn og unge, som bor på døgninstitution, mennesker med et usynligt handicap eller udviklingshandicap, studerende og unge, som søger fællesskab igennem bevægelse.
Fra mørke tanker til mod på livet: Thea fik hjælp i ungegruppen5.5.2025 08:31:54 CEST | Pressemeddelelse
I en af Esbjerg Kommunes ungegrupper fandt 15-årige Thea Jørgensen den forståelse og støtte, der hjalp hende tilbage til et godt ungdomsliv. Hendes forløb viser, hvordan De Åbne Behandlingstilbud i Esbjerg Kommune kan gøre en forskel for børn og unge, der har det svært.
Erfaren historiker bliver ny chef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv25.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juni 2025 tiltræder Lulu Anne Hansen som arkivchef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den nye chef har stor erfaring med både forskning, undervisning og ledelse og er klar til at føre Esbjergs arv videre.
Hvordan skal Esbjerg Kommune udvikle sig frem mod 2038?10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bæredygtig byudvikling, mobilitetsknudepunkter, klima, Esbjerg Havn, oplevelser, kultur og byliv. Det er vigtige temaer for Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling, som forslaget til Kommuneplan for 2026-38 tager fat i, og som du måske også har en holdning til?
Sidste skoledag fejres med et brag af en fest på Tobakken10.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årets sidste skoledag byder UngEsbjerg alle afgangselever i 9. og 10. klasse i Esbjerg Kommune til fest, fællesskab og oplevelser. Som noget nyt bliver festlighederne alkoholfri, på Tobakken - og federe end nogensinde før.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum