Early Warning nomineret til EU-pris for at få iværksættere til at overvinde fiasko

Del

Ved prisuddelingen under den årlige SME Week, som Europa-Kommissionen afholder, er det danskledede projekt ResC-EWE blandt de udvalgte til at vinde. Det er skabt af Early Warning Europe og forankret i Erhvervshus Midtjylland. Nomineringen kommer få uger efter Early Warning fik årets danske SMV-pris.

Nomineringen til EU-prisen kommer få uger efter Early Warning fik årets SMV-pris. Fra venstre SMVdanmark-formand Niels Techen og Early Warning-projektleder Morten Møller.
Nomineringen til EU-prisen kommer få uger efter Early Warning fik årets SMV-pris. Fra venstre SMVdanmark-formand Niels Techen og Early Warning-projektleder Morten Møller. Privatfoto Free

En fatal barriere for nye europæiske iværksættere er manglende tro på, at det er okay at mislykkes. Frygten for at fiasko bremser mange i at starte virksomhed og stopper andre i prøve igen efter en konkurs - i stedet for at lære af sine fejl og blive stærkere.

Det viser et stort danskledet projekt, som nu er indstillet til en EU-pris, European Enterprise Promotion Awards, der uddeles 14. november under SME Week i Bilbao.

Projektet som hedder ResC-EWE, er skabt af Early Warning Europe, som er en dansk ’opfindelse’ fra 2016 og er forankret i Erhvervshus Midtjylland. Nomineringen til EU-prisen kommer få uger efter, at Early Warning vandt årets danske SMV-pris.

Det nominerede projekt blev sat i søen i januar 2020 for at ændre det ødelæggende tankesæt hos nye iværksættere og deres omgivelser. Forandringen foregår blandt andet ved at hjælpe iværksættere med at identificere mulige risici og at agere på dem, inden det går galt, samt at komme styrket ud, hvis virksomheden alligevel fejler.

"Den største udfordring er at ændre tankegange i Europa. Fra at se fejl i en virksomhed som en skam til at se fejl som en læreproces, der hjælper ærlige iværksættere fremad. Derfor er vi startet vi med studerende og nystartede virksomheder, fordi det er nemmere at påvirke deres tankegang," siger Morten Møller, der koordinerer Early Warning Europe og leder det nominerede projekt fra sit kontor hos Erhvervshus Midtjylland i Aarhus.

De værktøjer og træningsprogrammer, som projektet har udviklet, er nu integreret i kurser og uddannelser for startups i en række lande, i universitetsprogrammer i Finland og i mentortjenesterne i Early Warning Europe-netværkets lande.

500 startup-virksomheder har været involveret i kortlægningen af behov og færdigheder, og 400 andre startups har deltaget i pilottest. Der har desuden været gennemført 48 webinarer og 11 seminarer med målgrupperne og afholdt samlet 428 formidlingsarrangementer, ligesom omkring 15.000 startups og SMV'er rundt om i Europa nået via direkte kommunikation.

De øvrige deltagere i ResC-EWE, foruden Erhvervshus Midtjylland som ’lead partner’, er Fundacja Firmy Rodzinne i Polen, CECOT i Spanien, JAMK i Finland samt IMEGSEVEE & Athens Handelskammer EEA i Grækenland.

Projektet modtog en halv million euro i støtte gennem Erasmus+-programmet, og partnerne har støttet projektet yderligere med samlet cirka 150.000 euro.

Early Warning har netop vundet årets danske SMV-pris

Det er den anden pris inden for få uger, Early Warning står til at modtage.

For få uger siden gik årets danske SMV-pris gik til Early Warning i Danmark, hvor korpset består af omkring 100 frivillige erhvervsfolk, der hjælper ejere af små virksomheder, som er kommet i krise eller er ved at gå konkurs.

I Danmark har korpset i år fået rekordmange henvendelser. Aldrig før har så mange ejere af små virksomheder ringet og bedt om hjælp hos Early Warning, fordi deres virksomhed er i en krise, som de ikke kan se vejen ud af.

Over 8.500 ejere af mindre virksomheder i Danmark har siden 2007 fået hjælp hos Early Warning, og i år slås alle rekorder med foreløbig over 1.000 henvendelser.

"At vi i år har særligt travlt er en klar indikation af, at mange mindre virksomheder kæmper mere end nogensinde før. Årsagerne lader til at være en kombination af tabt indtjening under corona, udløb af momslån, stigende priser og inflation," siger Morten Møller, der også er projektleder for den danske Early Warning.

SMV-prisen gives til en modtager, som har ydet en bemærkelsesværdig indsats for at skabe gode rammer for at etablere, drive og udvikle små og mellemstore virksomheder. Den blev uddelt af Fonden Håndværkets Hus på erhvervsorganisationen SMVdanmarks årsmøde 25. oktober 2023.

Early Warning finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og udrulles af Erhvervshusene med Erhvervshus Midtjylland som tovholder.

"Vi er meget glade for det skulderklap, som SMV-prisen er, og vi skynder os at sende hæderen videre til alle de frivillige, som yder den store indsats og opnår de flotte resultater," siger Erik Krarup, direktør for Erhvervshus Midtjylland.

En effektmåling for perioden 2016-2020 viser, at ejere, som kommer i Early Warning-forløb, klarer krisen bedre og er bedre til at fastholde både beskæftigelse og eksport, samt at ejere, som ender med at gå konkurs, præsterer bedre, hvis de starter igen, end ejere, som ikke har modtaget samme vejledning.

Fakta om Early Warning og Early Warning Europe

Early Warning er et landsdækkende og offentligt støttet initiativ, som siden 2007 har hjulpet mere end 8.500 mindre, kriseramte virksomheder. Siden 2016 er Early Warning efter dansk forbillede og koordineret fra Danmark etableret i Belgien, Holland, Tyskland, Luxembourg, Finland, Slovenien, Polen, Litauen, Grækenland, Spanien, Cypern, Italien og Sverige. Andre lande er ved at opbygge eller teste Early Warning, det er Irland, Norge, Rumænien, Bulgarien, Tyrkiet, Indien og Mexico.

www.earlywarning.dk www.earlywarningeurope.eu

Nøgleord

Kontakter

Kontakt til Morten Møller og Erik Krarup kan ske hos Anna Maria Sønderholm, udviklingschef hos Erhvervshus Midtjylland, 20 99 17 09, ams@erhvervshusmidtjylland.dk

Billeder

Nomineringen til EU-prisen kommer få uger efter Early Warning fik årets SMV-pris. Fra venstre SMVdanmark-formand Niels Techen og Early Warning-projektleder Morten Møller.
Nomineringen til EU-prisen kommer få uger efter Early Warning fik årets SMV-pris. Fra venstre SMVdanmark-formand Niels Techen og Early Warning-projektleder Morten Møller.
Download

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye