Storbyens Indiana Jones giver vigtig adgang til Mexicos sprog, historie og kultur
Sammenligningen med George Lukas’ filmkarakter er næsten for tyk. Det er da heller ikke en fantasifigur, men derimod en af den virkelige verdens mest betydningsfulde nulevende arkæologer, der er i denne uge kommer til København, hvor han bliver udnævnt til æresdoktor på Københavns Universitet.
Leonardo López Luján står bl.a. bag en række opdagelser og udgravninger i og omkring aztekernes hovedtempel, Templo Mayor. Han har været involveret i udgravningerne i årtier og er nu ledende arkæolog på udforskningen af aztekernes hovedstad, som i dag ligger under Mexico City.
- Templet lå i hjertet af aztekernes hovedstad Tenochtitlan, der havde ca. 150.000 indbyggere, da spanierne ankom i 1519 – på det tidspunkt havde København ca. 8000. Det var på dette tempel, at man tilbad aztekernes regngud Tlaloc og deres krigs- og skytsgud Huitzilopochtli – og også her at der blev ofret mennesker, forklarer Jesper Nielsen, der er lektor på indianske sprog og kulturer på KU, og som har indstillet Luján til æresdoktorgraden.
Blandt de mange fund, Luján har været med til at udgrave er bl.a. et enormt kvadratisk stenrelief – ca. 3 x 3 meter – af jordgudinden Tlaltecuhtli. Det var placeret foran den store trappe, der leder op til toppen af Templo Mayor. Et andet fund er det store kraniestativ, hvorpå de afhuggede hoveder af aztekernes krigsfanger blev placeret, forklarer Jesper Nielsen og tilføjer:
- Derudover har han været med til at finde et væld af genstande i offerdepoter i selve templet, bl.a. dyr og planter fra alle egne af aztekerriget og fra de kulturer, der kom før aztekerne. Templet var en slags mikrokosmos, der rummede og repræsenterede hele det aztekiske imperium samt dets forgængere. Der er også fundet velbevarede genstande af træ og papir og guld, fortæller Jesper Nielsen.
Bidrag til forståelsen af fortiden
Ud over at stå bag nogle af Mesoamerikas mest betydningsfulde fund, forsker Luján i religion, kunst og politik i det præcolumbianske Mexico – dvs. i tiden før europæerne kom til kontinentet. Hans udgravninger, bøger og tværvidenskabelige forskning har bidraget til forståelsen af Mesoamerikas oprindelige folk og har gjort ham til en af de mest betydningsfulde arkæologer i verden i dag, fortæller Jesper Nielsen:
- Indstillingen til æresdoktor på KU skal ses i lyset af den vedvarende hjælp og støtte, Leonardo López Luján, som verdensberømt og meget travl arkæolog, har vist uddannelsen i indianske sprog og kulturer og dens studerende og ansatte her på KU. Han har på sine besøg i København delt ud af sin enorme viden om den aztekiske kultur og ikke mindst de helt enestående fund i Templo Mayor. Derudover har han været afgørende i forhold til at sikre uddannelsens ansatte og studerende adgang til udgravningsområder, som ellers er få forundt – og dermed givet dem et enestående indblik i den aktuelle forskning og de nyeste fund i Mexico, siger Jesper Nielsen.
Kom til forelæsning
Leonardo López Luján holder æresdoktorforelæsning med titlen "Archaeology in Down-town Mexico City: The Aztec Great Temple" torsdag den 9. november kl. 14-16 i auditorium 23.0.49 på Søndre Campus på Københavns Universitet.
Kontakter
Lektor Jesper Nielsen
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
Københavns Universitet
Tlf: 29 44 26 65
E-mail: jnielsen@hum.ku.dk
Pressemedarbejder Pernille Munch Toldam
Det Humanistiske Fakultet
Københavns Universitet
Tlf: 29 92 41 69
E-mail: pmunch@hum.ku.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Unge investerer i risikable finansielle produkter - og det begynder med computerspil18.11.2024 14:21:13 CET | Pressemeddelelse
For børn og unge – og især drenge og unge mænd – er finansielle investeringer blevet en del af hverdagen. Igennem computerspil og på sociale medier bliver unge eksponeret for gamblingmekanismer, højrisikable investeringer og svindel, viser ny forskning. Det er en side af de unges online liv, som er underbelyst og fuldstændig ureguleret. Den 22. november har medieforskere fra Københavns Universitet derfor inviteret skatteministeren og en række myndigheder, organisationer og fagprofessionelle til en konference for at diskutere problemet og finde mulige løsninger. Her vil forskerne også præsentere den nyeste viden på området.
TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar14.11.2024 10:18:27 CET | Pressemeddelelse
Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger medieforsker Mads Møller Tommerup Andersen, som i to nye forskningsartikler viser, at DRTV og TV 2 Play satser på reality og ikke altid prioriterer nyhedsstof.
Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt7.11.2024 12:37:02 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild26.9.2024 10:26:02 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af konklusionerne i en ny stor undersøgelse af danskernes holdninger til madspild, som forskere fra Københavns Universitet står bag.
ChatGPT klarer sig godt på dansk, men sproglige nuancer går tabt30.8.2024 09:06:16 CEST | Pressemeddelelse
ChatGPT har imponeret med sin evne til forstå og producere danske tekster. Men der er stadig et stykke vej, før den kan håndtere fx flertydige ord og overført sprog korrekt, konkluderer sprogforskere i nyt studie. Et af problemerne er, at ChatGPT og andre chatbotter ikke bliver trænet tilstrækkeligt med danske tekster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum