Charlotta Pisinger er Danmarks eneste professor i tobaks- og nikotinforebyggelse
Charlotta Pisinger har i en årrække haft et tæt og meget frugtbart samarbejde med tobaksforskerne på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Hun er derfor ansat i professoratet, der skal styrke og formalisere dette samarbejde. Til daglig er Charlotta Pisinger ansat på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg-Frederiksberg Universitetshospital.

Charlotta Pisinger slap for tyve år siden patienter og den klassiske lægerolle for i stedet at vælge forskningen som ’hovederhverv’, og hun supplerede derefter lægeuddannelsen med en master i folkesundhed.
Hendes forskningsområder kredser om rygning og nikotinprodukter, f.eks. e-cigaretter. Aktuelt forsker hun blandt andet i udvikling af bedre former for rygestop og nikotinstoptilbud til unge, til kræftpatienter og til psykisk syge borgere. Udover dette har hun haft særligt fokus på tobaksindustrien og beskriver ofte denne industris virkemidler og ageren. Dette har ofte givet nogle knubs; blandt andet er hun blevet anmeldt af et tobaksfirma for videnskabelig uredelighed. Dette blev afvist.
Charlotta Pisinger er flittigt benyttet som foredragsholder rundt om i verden og har fået flere danske og internationale priser, senest Folkesundhedsprisen. Hun har holdt oplæg i EU-parlamentet, haft tillidsposter i mange medicinske selskaber og bidraget til nationale og internationale anbefalinger, bl.a. for WHO, som også benytter hende som ekspert. Hun er en utrættelig formidler på tobaksområdet, fx i kronikker og podcasts, herhjemme og i udlandet. Desuden er hun ofte i dialog med politikerne på Christiansborg og brænder for at forskning skal have betydning for lovgivningen.
Ph.d.-afhandlingen blev udarbejdet på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital, hos professor Torben Jørgensen, som blev hendes mentor. Afhandlingen omhandlede en livsstilintervention med tilbud om støtte til rygestop.
Charlotta Pisinger blev læge fra Københavns Universitet i 1988 og arbejdede i flere år på hospitaler, inkl. et års tid på Færøerne. Årene på lungemedicinsk afdeling åbnede hendes øjne for rygningens omfattende konsekvenser, og forebyggelse af rygning blev hendes forskningsfokus. Hun blev også uddannet som rygestoprådgiver og fik erfaring med at hjælpe patienter og borgere ud af nikotinafhængigheden.
Hun er gift med Niels Ulrich. De har fem børn og tillige fire børnebørn. Charlotta Pisinger flygtede som otteårig med sine forældre og to søskende fra Prag og endte i Danmark.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
SDU-forskere er med til at sikre god rapportering af forskning30.4.2025 07:43:42 CEST | Pressemeddelelse
God forskning handler ikke kun om, hvad man finder ud af, men i lige så høj grad, hvordan man er nået frem til det, og hvordan det beskrives. Tre forskere for Syddansk Universitet har nu været med til at opdatere de vigtigste rapporteringsvejledninger inden for sundhedsforskning.
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum