Esbjerg KommuneEsbjerg KommuneEsbjerg Kommune

Nyt ambitiøst klimaprojekt skal sænke udledning fra landbruget i Varde og Esbjerg Kommune

Del

Nyt fælles klimaprojekt giver landbrugsbedrifter på tværs af Varde og Esbjerg Kommune viden og værktøjer til styrket klimahandling.

70% i Varde Kommune. 40% i Esbjerg Kommune. Så meget fylder landbrugets CO2-udledning.

Det skal der gøres noget ved.

Varde og Esbjerg Kommune er derfor gået sammen med Sydvestjysk Landboforening i et 3-årigt klima-landbrugsprojekt med SAGRO som projektleder. Projektet har til formål at understøtte det lokale landbrugserhverv i deres grønne omstilling.

10 landbrugsbedrifter som pionerer

Ti forskellige landbrugsbedrifter på tværs af de to kommuner får mulighed for at deltage direkte i projektet, hvor de bl.a. får hjælp til at:

Skabe overblik over nuværende udledninger ved hjælp af værktøjet ESGreenTool, der er et digitalt værktøj, der kan beregne klimabelastningen på landbrugsbedrifter, give overblik over virkemidler og dokumentere tiltag.

Lave en klimahandlingsplan der rummer konkrete tiltag, der vil reducere den enkelte bedrifts udledning.

I begge kommuner glæder man sig over det fælles projekt.

”Vi glæder os helt vildt til at skyde gang i det her fælles projekt sammen med Varde og Sydvestjysk Landboforening, så vi kan understøtte vores landmænd i også at stå stærkt i den klimaneutrale fremtid, vi skal hen til,” siger Jørgen Ahlquist, formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune.

”Landbruget er et vigtigt erhverv for Varde Kommune. Jeg tror på, at man med dette projekt kan give vores mange landmænd konkrete værktøjer, der kan hjælpe dem videre i deres grønne omstilling,” siger Preben Friis-Hauge, formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Barrierer og muligheder

Foruden samarbejdet med de ti konkrete bedrifter, skal projektet også hjælpe med at identificere de både barrierer og muligheder, der er forbundet med den grønne omstilling af landbruget i Varde og Esbjerg Kommune.

”I Sydvestjysk Landboforening ser vi frem til dette næste skridt, vi tager sammen med Esbjerg og Varde Kommuner. Projektet giver os indsigt i de muligheder, der er for reduktion af drivhusgasser fra landbruget med udgangspunkt i de rammer, der er i kommunerne. Det er et spændende projekt, der etableres i et allerede meget stærkt samarbejde,” siger Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening.

Ringe i vandet

Videndeling er et vigtigt fokus i projektet. Begge kommuner rummer nemlig langt flere landbrugsbedrifter, end de ti der bliver udvalgt til projektet.

Derfor bliver der sideløbende skabt et fælles forum for Varde og Esbjerg Kommunes landmænd- og kvinder, hvor viden og resultater fra projektet deles, ligesom man kan få inspiration og sparring til sin grønne omstilling.

Hos alle tre partnere er ambitionen, at projektet både sikrer konkrete reduktioner og læring på de ti bedrifter. Men også, at det er med til at inspirere og skabe ringe i vandet ude i staldene og på markerne hos resten af det sydvestjyske landbrugserhverv.

I udvælgelsesprocessen for de ti deltagende bedrifter lægges der derfor vægt på diversitet, så flere forskellige typer af landbrugsbedrifter bliver repræsenteret i projektet. På den måde sikres et bredt katalog af viden, inspiration og handlinger, som flere forskellige typer af landbrug kan spejle sig i. 

Vil du følge projektet?

Er du interesseret i at følge projektet, få del i resultaterne eller deltage i forummet?

Så kontakt Stine Bundgaard eller Lisbeth Tønning fra SAGRO (kontaktoplysninger står i sidste afsnit), så bliver du skrevet op, så du modtager nyt fra projektet og viden om det kommende forum.

Fra plan til handling

Byrådene i både Varde og Esbjerg Kommuner vedtog sidste år ambitiøse klimaplaner, der forpligter kommunerne til at arbejde målrettet for at gøre deres geografi klimaneutral.

Find Esbjerg Kommunes klimaplan her og Varde Kommunes klimaplan her.

I dag har begge kommuner derfor fokus på at gå fra plan til handling og implementering.

Klima-landbrugsprojektet er én af mange klimahandlinger, der tilsammen udgør den samlede indsats, vi alle skal bidrage til for at lykkes med at gå et CO2-neutralt samfund i møde.

Kontakter

Stine Bundgaard
projektansvarlig for klima-landbrugsprojektet, SAGRO
tlf. 40 29 58 85 eller mail sbp@sagro.dk

Lisbeth Tønning
projektleder for klima-landbrugsprojektet, SAGRO
tlf. 76 60 23 66 eller mail lit@sagro.dk

Jørgen Ahlquist
formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune
tlf. 27 24 52 82 eller mail jahl@esbjerg.dk

Preben Friis-Hauge
formand for udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune
tlf. 60 21 45 44 eller mail prfh@varde.dk

Niels Laursen
Formand for Sydvestjysk Landboforening
Tlf. 51 27 22 15 eller mail niels@hedebois.dk

Om Esbjerg Kommune

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Fyrværkerikampagne lærer børn og deres voksne forsigtighed og hensyn23.11.2023 13:29:41 CET | Pressemeddelelse

Fyrværkeri og ikke mindst afskydningsperiode fylder i debatten, blandt andet fordi mange dyre-ejere gruer for de farvestrålende brag. Til februar behandles regeringens lovforslag om at begrænse den lovlige afskydningsperiode til kun to dage om året, nemlig 31. december og 1. januar. Indtil videre er det dog stadig fem dage om året, der lovligt må fyres af. Og netop viden om afskydningsperiode er én af de vigtige årsager til kampagnen ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i Esbjerg Kommunes 5. klasser, siger Morten List Christensen fra UngEvent i Esbjerg Kommune. Når ”Fyrværkeri er flot – MEN!” i de kommende uger afholdes på de kommunale og private skolers matrikler kan det medføre kortvarige gener for de omkringboende kæledyr og deres ejere. En del af kampagnen er nemlig praktiske demonstrationer med afskydning af fyrværkeri, som er vigtige for børnenes læring om sikkerhed og håndtering af nytårskrudt. En anden vigtig del af demonstrationen er viden om erstatningsansvar ved skader og ikke mindst

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum